SON DAKİKA
Hava Durumu

#Tahıl Koridoru Anlaşması

QHA - Kırım Haber Ajansı - Tahıl Koridoru Anlaşması haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tahıl Koridoru Anlaşması haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Erdoğan, Ukrayna-Rusya için yeniden müzakereye işaret etti Haber

Erdoğan, Ukrayna-Rusya için yeniden müzakereye işaret etti

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat 2024 tarihinde Arnavutluk'un ev sahipliği yaptığı "Ukrayna-Güneydoğu Avrupa Zirvesi'ne" video mesaj gönderdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın da katıldığı zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan yeniden müzakere çağrısı yaptı.  Erdoğan, savaşın üçüncü yılında barışın hala tesis edilemediğini vurguladığı açıklamasında, savaşın ilk aylarında İstanbul'da yapılan müzakereyi anımsattı. Erdoğan, "Barışı yeniden tesis etmek için daha önce İstanbul'da yürütülen müzakere sürecini yeniden başlatmaya hazırız" diyerek Türkiye'nin yeniden müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu dile getirdi. "KIRIM TATAR SOYDAŞLARIMIZIN HAK VE MENFAATLERİNİN KORUNMASINI İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ" Ayrıca mevkidaşı Zelenskıy'ın 10 maddelik Barış Formülü'nü destekleyen Erdoğan, Kırım Tatar halkının çıkarlarını göz önüne alacaklarını belirtti. Ukrayna'nın yeniden inşasına katkı sağlamaya hazır olduklarını ifade eden Erdoğan şunları kaydetti: “Türkiye'nin Ukrayna'nın bağımsızlığına, egemenliğine, güvenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği destek hepinizin malumudur. Kırım Tatarı soydaşlarımızın hak ve menfaatlerinin korunması için de her türlü çabayı gösteriyoruz. Ukrayna'nın süratle toparlanması ve yeniden inşasına katkı sağlamaya da hazırız. Savaşın 3. yılına girmemize ve tüm gayretlerimize rağmen barışın tesisi yönünde yeterince ilerleme kaydedilmedi. Savaşın adil ve kalıcı bir barışla sona erdirilmesi için diplomasiye ve diyaloğa şans verilmesi gerektiğine dair görüşümü muhafaza ediyorum. Bu hedefe ulaşmak için her türlü diplomatik kanaldan en üst seviyede istifade edilmesi büyük önem taşıyor. En azından barışın genel parametrelerinin belirlenmesi üzerinde ortaklaşa bir çalışmaya başlanması gerektiği kanaatindeyim. Bu minvalde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in 10 maddeli barış planını prensip olarak destekliyoruz” Diğer yandan Tahıl Koridoru Anlaşması'na değinen Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) ile yeni bir düzenlemeye gideceklerini duyurdu.

Büyükelçi Bodnar, Samsun Limanı’nda Ukrayna tahılının sevkiyatına ilişkin bilgi verdi Haber

Büyükelçi Bodnar, Samsun Limanı’nda Ukrayna tahılının sevkiyatına ilişkin bilgi verdi

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar 18 Aralık 2023 tarihinde Odesa'dan Samsun'a gelen Ukrayna tahıllarının sevkiyatını yerinde inceledi. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı Türkiye Temsilcisinin eşlik ettiği gezide Büyükelçi Bodnar, tahılların depolandığı depoda ve Samsun Limanı'nda bilgi aldı.  ???? Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Samsun Limanı’nda 25 bin ton Ukrayna tahılının gemiye sevkiyatı sırasında Kırım Haber Ajansına değerlendirmede bulundu @VasylBodnar ???? https://t.co/wQLC2aFfeq pic.twitter.com/4bKUTGqWq8 — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) December 19, 2023 BÜYÜKELÇİ BODNAR, UKRAYNA TAHILININ SEVKİYATINA İLİŞKİN QHA'YA BİLGİ VERDİ Gezinin ardından Bodnar, Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirmelerde bulundu. Tahıl Koridoru Anlaşması ve Rusya'nın Ukrayna limanlarını hedef alması ve tahıl sevkiyatı konusundaki sorulara yanıt veren Bodnar, Ukrayna'nın alternatif yollar sayesinde tahıl ticareti yapabildiğini ancak aynı zamanda bunun işgalci Rusya'nın radarı yüzünden tehlike altında olduğunu vurguladı. Rusya'nın Temmuz 2023'te Tahıl Koridoru Anlaşmasını sonlandırmasından sonra Ukrayna tahıllarının akıbetine ilişkin açıklamada bulunan Büyükelçi Bodnar şunları ifade etti: "Odesa Karadeniz Güney Limanlarından, Romanya Bulgaristan üzerinden geçerek Türkiye limanlarına gelmek üzere yeni bir güzergâh oluşturulmuş durumda. Eylül ayındaki bu sevkiyat aslında limanda mahsur kalan gemiler için düşünülmüştü. Ancak devamında tahıl ürünleri de dahil bazı metal ürünlerin taşınacağı şeklinde düzenlendi. Geçtiğimiz haftalarda bu güzergah üzerinden Ukrayna limanlarına çıkacak gemilerin sigortalanması için birkaç şirketle anlaşıldı. Bu da aslında giriş çıkış yapan gemilerin sayısını oldukça artırdı. Çünkü güvence artmış durumda. Artık sadece tahıl ürünleri değil, diğer ürün grupları da değerlendiriliyor. Türkiye’nin tahılı depolama, işleme ve 3. ülkelere gönderme konusunda çok ciddi bir potansiyeli var. Bugün de biz aslında bu potansiyelin bir örneğini görüyoruz. Dünya Gıda Programı aracılığıyla Ukrayna tahılı Türkiye’ye getirildi. Buradan da Nijerya’ya en çok ihtiyaç duyulan ülkeye aktarılacak." KASIM'DA GELEN UKRAYNA TAHILI NİJERYA'YA TEDARİK EDİLECEK Ukrayna'nın Odesa Limanı'ndan kasım ayında Samsun Limanı'na getirilen 25 bin ton tahıl, 50 kilogramlık çuvallara doldurularak paketlendi. 10 gün içinde Nijerya'ya hareket edeceği belirtilen Fuat Sezgin isimli gemiye denetimi sağlanan tahıllar yükleniyor. Temmuz 2023'te Tahıl Koridoru Anlaşmasından çekilen Rusya, Ukrayna'nın limanlarını bombalarken aynı zamanda gemiler için tehdit haline geldi. Ayrıca Ukrayna'nın tahıl ticaretini engelleyen Rusya, ihtiyaç sahibi ülkelere yapılması beklenen hububat tedarikini baltalıyor.

Ukrayna, işgalci Rusya'nın hava saldırıları yüzünden yeni tahıl koridoru yolunu askıya aldı Haber

Ukrayna, işgalci Rusya'nın hava saldırıları yüzünden yeni tahıl koridoru yolunu askıya aldı

Kıyiv merkezli danışmanlık şirketi Barva Invest, 25 Ekim tarihinde gemilerin koridora giriş ve çıkış hareketinin 26 Ekim 2023'ten itibaren askıya alınacağını duyurdu. Yeni tahıl koridorunun askıya alınması kararının, Rusya'nın artan hava saldırıları nedeniyle son iki gündür yürürlükte olduğu bildirildi. Barva Invest tarafından yapılan açıklamada "Limanlara giden ve gelen gemi trafiğinin geçici olarak askıya alındığı konusunda sizi bilgilendirmek isteriz. Mevcut yasak 26 Ekim'de yürürlüğe girecek, ancak sürenin uzatılması mümkün" denildi. KARARIN OLASI SONUÇLARI NELER OLACAK? Kıyiv merkezli danışmanlık şirketi Barva Invest, yeni tahıl koridoru yolunun askıya alınmasımın sonucunda olası etkilere de açıklamasında yer verdi. Barva Invest,  “Bu beklenmedik kısıtlamalar, geminin aksama süresi anlamına geliyor. Öngörülebilirlik eksikliği nedeniyle iş dünyasının olumsuz bir tepki vermesini bekliyoruz. Arıza süreleri için şu anda kendi ceplerinden para ödeyen piyasa katılımcıları, Ukrayna'daki gelecekteki faaliyetlerinde bu riskleri artıracak ve değişime uğrayacak. Tedarik zincirinde ek maliyetler oluşuyor” açıklamasında bulundu. TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI  Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı. 22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı. UKRAYNA, KARADENİZ’DE MAHSUR KALAN GEMİLER İÇİN İNSANİ KORİDOR AÇTI Bunun üzerine Ukrayna, Karadeniz limanlarında mahsur kalan gemiler için insani koridor açtığını ilan etti. İlk olarak, Şubat 2022’de işgal girişiminin başlamasıyla birlikte Ukrayna limanlarında mahsur kalan ve geçen yıl limanları tahıl sevkiyatına açan anlaşma kapsamında olmayan konteyner gemileri için bu durumun geçerli olacağı belirtildi.

TEPAV'da tahıl koridoruna Ukrayna yaklaşımı konuşuldu Haber

TEPAV'da tahıl koridoruna Ukrayna yaklaşımı konuşuldu

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfında (TEPAV), 11 Ekim 2023 tarihinde, "Tahıl Koridoru Perspektifleri: Ukrayna Yaklaşımı" başlıklı panelde; Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ve Ukraynalı dış politika uzmanları Tahıl Koridoru Anlaşmasına ilişkin değerlendirme yaptı. Toplantıda, Ukrayna Ulusal Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Dış Politika Araştırmaları Merkezi Başdanışmanı Dr. Ivan Us ve Ukrayna Ulusal Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Dr. Oleksandr Bogomolov söz alarak Ukrayna bakış açısıyla Tahıl Koridoru Anlaşması'nı yorumladı. UKRAYNA BÜYÜKELÇİSİ VASIL BODNAR: UKRAYNA SAVAŞIYOR VE ELİNDEN GELDİĞİNCE DÜNYAYA YARDIM ETMEYE ÇALIŞIYOR Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, yaptığı konuşmada, “Ukrayna savaşıyor ve Ukrayna elinden geldiğince dünyaya yardım etmeye çalışıyor. Artık en büyük varlıklarımızdan biri gıda ve özellikle tahıl üretimidir. Dolayısıyla savaştan önce bile küresel gıda güvenliğine katkımızın olduğuna inanıyoruz. Ve bu konuda ortak çıkarları ve ortak bakış açısını paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı. Bodnar, Türkiye’nin arabuluculuk rolünü değerlendirirken, “Bu nedenle, hem Ukrayna'daki savaşa barışçıl bir çözüm bulma çabalarında hem de arabuluculuk sürecinde elde edilen tüm çabalardan ve elde edilen tüm etkili sonuçlardan dolayı Türk tarafına çok minnettarız” açıklamasını yaptı. Büyükelçi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tahıl Koridoru Anlaşması'ndaki özverili çabasına ilişkin, "Türkiye Dışişleri Bakanlığının bizzat yürüttüğü çabalara ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gerçekten minnettarız" dedi. Büyükelçi Bodnar, bu toplantının amacının sadece Ukrayna’nın çabasını anlatmak olmadığına dikkat çekerken; “Çünkü burada sadece savaşmak ve mücadelemize destek aramakla kalmıyoruz, aynı zamanda farklı yöntemlerle barışı ve Cumhurbaşkanı Zelenksıy’ın eseri olan barış formülünü de arıyoruz” ifadelerini kullandı. Vasıl Bodnar, Türkiye’nin bölgede barışı tesis etme konusundaki çabasının önemli olduğuna işaret ederek, “Türk tarafının küresel gıda güvenliği boyutunda lider olmaya hazır olduğunu zaten açıkladığını biliyoruz. Mümkün olduğu kadar çok ülkeyi ilgilendiren ve barışı aramada lider rolü oynayan geleneksel çözümlerin dışında başka çözümler bulmaya çalışıyoruz çünkü buna en çok ihtiyacımız olan zamanı yaşıyoruz. Ayrıca bölgemizin Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu ve bölgede daha istikrarlı bir duruma geldiğimizde küresel toplumun çok daha mutlu olacağını tahmin ediyorum" değerlendirmesini yaptı. Ukrayna’nın bütün engellere rağmen tahıl göndermek için yollar kullandığını dile getiren Bodnar, “İşin pratik tarafı şu ki, tahıl koridorunun işlememesine rağmen hala hem karadan hem de denizden olmak üzere tahıl gönderebiliyoruz. Geçen günlerde üç gemi Odesa limanından ayrıldı ve yoluna devam etti. Seviyeyi, artışı ve sıklığı artırmaya çalışıyoruz. Bu durum, daha önce imkansız görünen bir şeyin artık mümkün hale geldiğini, hatta uygulamaya dönüştüğünü gösteriyor” açıklamasını yaptı. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik topyekun işgal girişiminin donmuş çatışmaya dönme ihtimalinin arzu edilmediğini ifade eden Büyükelçi Bodnar, “Şimdi, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının donmuş bir çatışmaya dönüşmesi tehlikesi var ki biz bunu elbette istemiyoruz ve kesinlikle barışçıl bir yol bulmayı arzu ediyoruz” dedi. UKRAYNALI UZMAN DR. OLEKSANDIR BOGOMOLOV: TÜRKİYE, UKRAYNA İÇİN STRATEJİK BİR ÜLKE Ukrayna Ulusal Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Dr.Oleksandır Bogomolov, Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması'nı bir şantaj aracı olarak kullanmasının imajını zedelediğini söyledi. Bogomolov, “Rusya'nın şimdiki konumu eskisinden kesinlikle farklı. Kendisini küresel bir kurtarıcı ve sözde küresel gıda güvenliği ve benzeri konularla ilgilenen bir ülke olarak sunabilirdi. İşte bu özel durumda Rusya, bunu bir şantaj aracı olarak kullandı" dedi. Dr. Oleksandr Bogomolov, Türkiye’nin Ukrayna için önemli bir müttefik olduğuna dikkat çekerken, “Türkiye, Ukrayna için stratejik açıdan çok önemli bir ülke ve bunu ilk kez söylemiyorum. Gerçekten kariyerim boyunca bu fikri tanıtmaya çalışıyorum. Ve özellikle mevcut Ukrayna hükumetinin, özellikle de cumhurbaşkanımızın ve artık tüm Ukrayna toplumunun, Türkiye'nin değerini anladığını söyleyebilirim. Biz çağdaş bir milletiz, genç bir ülkeyiz ama yaşlı bir milletiz” ifadelerini kullandı. Bogomolov, Ukrayna’nın dış politikasında bir evrim yaşandığını ve Türkiye’nin önemli bir müttefik haline büründüğüne işaret ederken, “Genç bir ülke olarak dış politikamız da bir tür evrim geçirdi. Başlangıçta, sanki bazen güneye neredeyse hiç bakmıyormuşuz gibi, iki boyut olan Avrupa Birliği ve Rusya üzerinde çok yoğunlaştık. Ukrayna'nın istikrarlı olması için buna pek dikkat etmedik. Ben her zaman temellere, Ukrayna'nın tarih boyunca nasıl var olduğunun jeopolitik temellerine geri dönmemiz gerektiği fikrini savunuyordum ve Ukrayna her zaman üçgenin içindeydi. Türk açısı da en temel ve en önemli açılardan biriydi. Türkiye ile paylaştığımız bölge de bizim için stratejik açıdan önemli bir bölge olarak görülmeli” dedi. Türkiye için Karadeniz’in güvenliğinin önemli olduğunu dile getiren Bogomolov, “Türkiye için olduğundan daha önemli olan Karadeniz'dir. Karadeniz, Türkiye için güvenlik açısından da bir önceliktir. Belki de bu bir numaralı öncelik değildir çünkü Türkiye askeri, stratejik ve ekonomik olarak daha büyük bir su havzasına, yani Akdeniz'e daha fazla odaklandı. Ancak artık tek bir devlet tarafından ciddi biçimde baltalanan Karadeniz'in güvenliği, tam da bu nedenle Rusya'nın endişesini artırıyor” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin iki kriz arasında kaldığını ifade eden Dr. Bogomolov, “Türkiye artık adeta iki krizin arasında kalmış bir ülke. Türkiye'yi anlayabilmemiz için bazen bu noktayı gözden kaçırıyoruz ama Türkiye'nin iki krizi olduğunu anlamamız gerekiyor. Güneyinde Suriye savaşı var, kuzeyinde ise Rusya ile bizim savaşımız var” dedi. Rusya’nın Suriye’deki tutumuna dikkat çeken Bogomolov, “Rusya, 2015'ten bu yana Esed rejimini destekleme bahanesiyle Suriye'yi işgal ederek güvenlik durumunu baltalıyor ve Türkiye'nin NATO üyesi olarak Suriye krizine önerdiği çözümleri engellemeye çalışıyor” açıklamasını yaptı. Bogomolov, SSCB’nin yıkılmasıyla ulus inşasına girişen 15 bağımsız devletin faaliyetlerine karşı Rusya’nın neler yaptığına dikkat çekti. Bogomolov, “İnsanlar genellikle sürecin tarihselliğini, Rusya'da neler olduğunu ve Rusya'nın neden savaşa girdiğini hafife alıyor. Bu savaş Rusya için bir sonuçtur. Rusya'nın Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra gösterdiği evrim... Sovyetler Birliği çöktüğünde 15 bağımsız devlet vardı. Hemen kendilerini ulus devlet olarak yaratma veya yeniden yaratma konusunda zorlu bir sürece girdiler. Bölgemizdeki pek çok kişi tarafından belki de yeterince takdir edilmese de karşılaştırmalı ve çok öğretici olan Türk tarihi deneyimine bakabiliriz. Ülkeniz muazzam bir zorlukla karşı karşıya kaldığında, kendisini güçlü bir ulus devlet olarak yeniden inşa edebildi. Rusya'ya ne oldu? Rusya. Başlangıçta demokratikleşme, liberalleşme fikirleriyle oynuyordu ve bu çok geçmeden bu sona erdi” dedi. Rusya’nın amacının geçmişi kendi isteğine göre yeniden kurgulamak olduğunu belirten Bogomolov, “Rusya, geçmişten miras kalan, fazlasıyla otokratik, fazlasıyla merkezileştirilmiş yönetim ve idare tarzı ile devam etti. Şimdi dediğimiz gibi, pratikte diktatörlük olarak kendini gösterdi. Ve savaşa gitmesinin nedeni de Rusya'nın resmen bir imparatorluk olarak kurulduğu 300 yıllık tarihi boyunca neyse o olmaya devam etmesidir” ifadelerini kullandı. UKRAYNALI UZMAN DR. IVAN US, RUSYA'NIN TAHIL STRATEJİSİNİ ANLATTI Ulusal Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Dış Politika Araştırmaları Merkezi Başdanışmanı Dr. Ivan Us, Rusya’nın tahılı politik bir araca dönüştürme hikayesini anlattı. Us, “2021 yılı sonunda Financial Times dergisi Başkan Putin'in diplomasisini anlatan büyük bir makale yazdı. Neden diplomasi ile? Zira Rusya, küresel politikada buğday kullanmaya başladığı iddiasıyla, attığı tweet nedeniyle birçok fakir ülkenin kendilerine bağımlı olduğunu söyleyerek diğer ülkeler üzerinden baskı yapmaya başlamıştı” dedi. Rusya ve Ukrayna’nın dünyadaki iki büyük gıda üreticisi olduğunu dile getiren Us, “Rusya'nın bu savaşı başlattığı Ukrayna da bir diğer büyük gıda üreticisiydi. Bu, dünyadaki iki büyük gıda üreticisinin, gıdayı satamayacakları ve fiyatlara yol açan bir savaşla karşı karşıya kaldıkları anlamına geliyor. Nisan 2022'de Dünya Ticaret Örgütü, bu savaşın küresel gıda güvenliği üzerindeki etkisine ilişkin büyük bir rapor hazırladı” ifadelerini kullandı. Ukrayna’nın coğrafi şartlarında limanların kullanımına ilişkin konuşan Us, “Coğrafyaya baktığınızda deniz limanımız kapalı olduğu için ne kuzeyini ne doğusunu ne de güneyini kullanamadığı için Ukrayna buğdayını satamadı. Ve bu durumda elbette Avrupa Birliği bize yardımcı oldu ancak Ukrayna'ya gıda ihracatının lojistiği Avrupa Birliği ortaklarımızın kullanımına yönelik değildi. Denize dönük olarak çalışır. Bu nedenle Rusya'nın abluka altına aldığı ve Temmuz 2022'de Karadeniz Tahıl Girişimi'nin ortaya çıktığı bir durumda denizi nasıl kullanabileceğimiz sorusu ortaya çıktı. Ukrayna için mucize gibi bir şeydi çünkü aslında tüm dünyaya ihraç ettiğimiz malın ana kısmı olan buğday ve diğer gıda ürünlerinin denizden yararlanma şansına sahip olmasıydı. Ne yazık ki sadece üç liman var ve Ukrayna sürekli olarak bu girişimde kullanılacak limanların sayısını artırmamız gerektiğini söylüyor” açıklamasını yaptı. Tahıl Koridoru Girişimi'nin dünyadaki etkisine değinen Us, “Ve bu girişim işe yaramaya başladığında küresel fiyatların düşmesine gerçekten yardımcı oluyor. Ve gerilim bu yıl gerçekten azaldı. Bu girişim çalışmalarının bize gerçekten çok faydası oldu. Fiyatların istikrarsız olduğu bu dünyada istikrara yönelik büyük bir gelirdi ve her şey yolundaydı. Ama biliyorsunuz Temmuz 2023'te Rusya bu girişimin daha fazla hayata geçirilmesine yeşil ışık yakmama kararı alarak sorun yarattı” dedi. TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı. 22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı. Rusya, anlaşmadan çekilmesinin ardından Ukrayna limanlarına sistematik saldırılar gerçekleştirdi. Ukrayna'nın alternatif yollarla kurduğu girişimleri baltalamak için Ukrayna'nın tahıl altyapısına saldırı gerçekleştirdi. İşgalci Rusya'nın tahıl depoları ve limanlara yönelik saldırıları devam ediyor.

İnsani koridordan geçen tahıl gemisi İstanbul'a ulaştı Haber

İnsani koridordan geçen tahıl gemisi İstanbul'a ulaştı

Ukrayna, limanlarında mahsur kalan gemiler için 15 Ağustos 2023 tarihinde insani koridor açtı. İlk kez tahıl taşıyan iki sivil gemi insani koridor kapsamında Afrika ve Asya ülkelerine tahıl sevkiyatı yapacak. Ukrayna'nın Çornomorsk Limanı'nda tahıl yükleyen RESILIENT AFRICA adlı Palau bandıralı gemi, dün İstanbul Boğazı'na ulaştı.  GEMİ 3 BİN TON UKRAYNA TAHILI TAŞIDI 19 Eylül 2023'te limandan ayrılan geminin 3 bin metrik ton tahıl taşıdığı belirtildi. Emniyetli kontrolden geçen gemi ilgili ülkeye gönderilecek. Limandan ayrılan RESILIENT AFRICA gemisi ile tahıl yüklenen AROYAT gemisi toplamda 20 bin ton tahılı Asya ve Afrika ülkelerine tedarik edecek.  RUSYA, UKRAYNA'YA HAREKET EDEN GEMİLERİ TEHDİT EDİYOR Türkiye ve Ukrayna'nın girişimleriyle Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında 22 Temmuz 2022'de başlayan Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen Rusya, Karadeniz'de Ukrayna'ya hareket eden veya Ukrayna'dan yola çıkan gemileri potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak nitelendirdi. Söz konusu gemilere saldırının meşru olduğunu belirten işgalci Rusya, her fırsatta Ukrayna limanlarını bombalıyor. UKRAYNA'DAN İNSANİ KORİDOR HAMLESİ Buna bağlı olarak anlaşma dışında limanda mahsur kalan gemilerin ilgili ülkelere gönderilmesi için Ukrayna, 15 Ağustos 2023'te insani koridor açtı. Bu kapsamda 5 gemi koridor üzerinden geçiş yaptı. Bugün ilk kez tahıl taşıyacak olan gemi, Çornomorsk Limanı'na demirledi.

Erdoğan, Stoltenberg ile bir araya geldi Haber

Erdoğan, Stoltenberg ile bir araya geldi

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu Toplantısı için ABD'nin New York kentine gitti. Devlet erkanı ile birlikte diplomatik temaslarda bulunan Erdoğan ikili görüşmeler yapıyor.  TÜRKEVİ'NDE ERDOĞAN-STOLTENBERG GÖRÜŞMESİ Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Erdoğan'ın BM 78. Genel Kurulu marjında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştüğünü duyurdu. Stoltenberg'i New York'taki Türk Evi'nde ağırlayan Erdoğan, görüşmede ikili ilişkiler ve gündeme ilişkin önemli başlıkları ele aldı.  Öte yandan, görüşmede İsveç'in NATO üyeliği müzakere edildi. Türkiye'nin İslamofobik bir anlayışla defalarca kutsal kitap Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına izin veren İsveç'in NATO üyeliğine onay vereceği öne sürüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, "NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile BM 78’inci Genel Kurulu marjında bir araya geldik, gündemimizdeki bölgesel ve küresel meseleleri değerlendirdik. Her zaman olduğu gibi NATO misyonlarına en aktif destek veren ülkelerden biri olmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.  NATO Genel Sekreteri @jensstoltenberg ile BM 78’inci Genel Kurulu marjında bir araya geldik, gündemimizdeki bölgesel ve küresel meseleleri değerlendirdik. Her zaman olduğu gibi NATO misyonlarına en aktif destek veren ülkelerden biri olmayı sürdüreceğiz. pic.twitter.com/AwfZl9hXSu — Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) September 18, 2023 ERDOĞAN, TAHIL KORİDORU ANLAŞMASINI GÖRÜŞECEK Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün katılacağı BM 78. Genel Kurulu çerçevesinde Tahıl Koridoru Anlaşması için üretilen alternatif çözüm yolunu görüşmek üzere BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya gelecek.

İlk sivil gemiler Ukrayna'nın Çornomorsk Limanı'na ulaştı Haber

İlk sivil gemiler Ukrayna'nın Çornomorsk Limanı'na ulaştı

Rusya'nın tam 2 ay önce Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesinin ardından Ukrayna tahıl ticareti için yeni yollara başvurdu. Daha önce Ukrayna limanlarında mahsur kalan gemilerin çıkışı için 15 Ağustos 2023 tarihinde açılan insani koridordan tahıl ticaretinde bulunmak üzere ilk kez sivil kargo gemisi geçti. Dün yola çıkan Palau bandıralı RESILIENT AFRICA ve AROYAT dökme yük gemileri bugün Ukrayna'nın Çornomorsk Limanı'na ulaştı.  20 bin ton tahıl yüklencek olan gemi Mısır'a gidecek. Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov açıklamasında, mürettebatta Türkiye, Azerbaycan, Mısır ve Ukrayna vatandaşlarının bulunduğunu bildirmişti.  RUSYA, UKRAYNA'YA HAREKET EDEN GEMİLERİ TEHDİT EDİYOR Türkiye ve Ukrayna'nın girişimleriyle Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında 22 Temmuz 2022'de başlayan Tahıl Koridoru Anlşması'ndan çekilen Rusya, Karadeniz'de Ukrayna'ya hareket eden veya Ukrayna'dan yola çıkan gemileri potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak nitelendirdi. Söz konusu gemilere saldırının meşru olduğunu belirten işgalci Rusya, her fırsatta Ukrayna limanlarını bombalıyor. UKRAYNA'DAN İNSANİ KORİDOR HAMLESİ Buna bağlı olarak anlaşma dışında limanda mahsur kalan gemilerin ilgili ülkelere gönderilmesi için Ukrayna, 15 Ağustos 2023'te insani koridor açtı. Bu kapsamda 5 gemi koridor üzerinden geçiş yaptı. Bugün ilk kez tahıl taşıyacak gemi, Çornomorsk Limanı'na demirledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'de Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'de

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere dün ABD'nin New York kentine gitti. ERDOĞAN'I BM DAİMİ TEMSİLCİSİ, BÜYÜKELÇİ VE KONSOLOS KARŞILADI Ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve bazı yetkililer eşlik etti. Eşi Emine Erdoğan ile objektiflere yansıyan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Sedat Önal, Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan ve New York Başkonsolosu Reyhan Özgür karşıladı.  CUMHURBAŞKANI ÇEŞİTLİ TEMASLARDA BULUNACAK Erdoğan, ülkedeki diplomatik temaslarına Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'nin düzenleyeceği akşam yemeğine katılmakla başlayacak. Erdoğan 18 Eylül'de; Concordia Zirvesi'nde konuşacak, 19 Eylül'de; BM 78. Genel Kurulu Toplantısı'na iştirak edecek. Erdoğan'ın toplantı kapsamında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Tahıl Koridoru Anlaşması'nı ele alması bekleniyor. Cumhurbaşkanı, aynı gün ABD Başkanı Joe Biden ve hükumet yetkilileri ile bir araya gelecek. 20 Eylül'de ise Türk-Amerikan İş Konseyi 13. Yatırım Konferansı'na katılan Erdoğan'ın ziyareti son bulacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.