SON DAKİKA
Hava Durumu

Bugün Dünya Vışıvanka Günü

Ukrayna geleneksel kıyafetlerine ithaf edilen Dünya Vışıvanka Günü, her yıl mayıs ayının üçüncü perşembesi kutlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2023 17:12
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2023 17:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bugün Dünya Vışıvanka Günü

Bugün Dünya Vışıvanka Günü kaydediliyor. Dünya Vışıvanka Günü geleneksel olarak her yıl mayıs ayının üçüncü perşembesi kutlanıyor.

Ukrainlerin, Sovyetler Birliği zamanında giyilmesi yasak olan, bağımsızlığa kavuşulduktan sonra serbestleşen, işlemeli geleneksel kıyafetleri Vışıvanka, önemli bir sembol ve halkın hazinesi olarak kabul ediliyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Dünya Vışıvanka Günü vesilesiyle paylaştığı mesajda, “Bizim işlemeli gömleğimiz; halkımızın tarihini, sevincini ve üzüntüsünü anlatıyor. Bu Ukrayna kimliğinin sembollerinden biridir. Bizim yenilmezliğimiz, gücümüz ve güzelliğimiz yansıtıyor. Ukrayna’yı sevin. Vışıvanka giyin.” ifadelerini kullandı.

ZELENSKIY’DEN KIRIM TATAR NAKIŞLI VIŞIVANKA

Bilindiği üzere Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy sabah Kırım Tatar nakış desenlerinin yeraldığı vışıvankayı giydiği fotoğrafını paylaşarak bir açıklama yaptı. Açıklamada bugün Ukrayna için 2 önemli günü birleştiğine dikkat çekerek, “Bugün, Ukrayna ve Kırım Tatar halklarının birliğini simgeleyen nakış işlemelerine sahip özel bir Vışıvanka giyiyorum. Gücümüzün ve kendi evimizde yaşama arzumuzun sembolleri.” ifadelerini kullanmıştı.

VIŞIVANKA GÜNÜ

Vışıvanka Günü fikri, 2006 yılında o zamanlar Çernivtsi Üniversitesi öğrencisi olan Lesya Voronyuk tarafından önerildi. Voronyuk, sınıf arkadaşlarına ve öğrencilerine bir gün seçip hep birlikte Ukrayna geleneksel halk kıyafeti olan vışıvanka gömleklerini giymeyi önerdi. Başlangıçta, birkaç düzine öğrenci ve birkaç öğretim üyesi işlemeli gömlekler giydi. Ancak sonraki yıllarda tüm Ukrayna geneline yayıldı. Daha sonra bu fikir dünya çapındaki Ukrayna diasporasının yanı sıra Ukrayna yetkililerin de ilgisini çekti. Kutlama günü, vışıvankanın "Eski bir eser değil, Ukraynalıların yaşam ve kültürünün bir parçası" olduğunu vurgulamak için hafta içi bir güne ayarlandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.