SON DAKİKA
Hava Durumu

F-16 savaş uçağı Ukrayna'ya ne zaman tahsis edilecek?

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rus saldırıları altındaki Ukrayna'ya F-16 savaş uçağının ne zaman tedarik edileceği konusunda net bir tarih olmadığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2024 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2024 12:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
F-16 savaş uçağı Ukrayna'ya ne zaman tahsis edilecek?

Rusya'nın topyekûn işgal girişimi başlatmasının ardından Ukrayna'ya destek veren Batılı ülkeler, Rus saldırısı altındaki ülkenin F-16 savaş uçağı talebine olumlu yanıt verdi. Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı tedarik etmeyi amaçlayan ülkeler ilk olarak Ukraynalı pilotlara eğitim veriyor. 

UKRAYNA'YA F-16 NE ZAMAN TEDARİK EDİLECEK?

Ülkeler, pilotların eğitimini tamamladıktan sonra F-16 tedarikinin gerçekleşebileceğine yönelik taahhütte bulundu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD merkezli Radyo Liberty'e verdiği demeçte, tedarikin ne zaman sağlanacağı konusunda net bir tarihin olmadığını belirtti. Ukraynalı pilotların iyi bir eğitim almasının önemine vurgu yapan Stoltenberg, "Bu yüzden, tam olarak ne zaman hazır olacağımızı veya müttefiklerimizin F-16'ları gönderip teslim etmeye ne zaman hazır olacağını askeri uzmanları dinlememiz gerektiğini düşünüyorum. Ne kadar erken olursa o kadar iyi" ifadelerini kullandı. 

Ayrıca Stoltenberg, Ukrayna'nın 2 yıldır sivilleri hedef alan Rusya'ya karşı F-16 savaş uçağı kullanmasının meşru olduğunu ifade etti.

ABD'DE EĞİTİM ALAN UKRAYNLI PİLOTLAR EĞİTİMİNİ BU YAZ TAMAMLAYACAK

ABD Arizona Ulusal Muhafız Sözcüsü Erin Hannigan, 21 Şubat 2024 tarihli açıklamasında, iki grup halindeki Ukraynalı pilotların eğitiminin devam ettiğini ancak bu sürecin mayıs ve ağustos ayında biteceğini bildirmişti. Ekim 2023'te eğitime başlayan 4 Ukraynalı pilot mayıs ayında, Ocak 2024'te İngilizce eğitime başlayan 4 Ukraynalı pilotun ise süreci ağustosta tamamlayacağını dile getirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.