SON DAKİKA
Hava Durumu

Holodomor Soykırımı kurbanları Ankara'da anıldı

Stalin yönetimi tarafından Ukrayna halkına karşı uygulanan Holodomor Soykırımı kurbanları, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği tarafından törenle anıldı.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2023 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2023 17:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Holodomor Soykırımı kurbanları Ankara'da anıldı

1932-1933 yılları arasında Sovyetler Birliği’nin egemenliğindeki Ukrayna’da, eli kanlı diktatör Josef Stalin’in emriyle ortaya konulan kıtlık sebebiyle milyonlarca insan açlıktan hayatını kaybetmişti. Sovyetlerin Ukrayna halkına karşı işlediği bu korkunç suça "açlıkla ölüm" anlamında Holodomor adı verildi. Sovyet Rusya yönetiminin milyonlarca Ukraynalıyı ölüme sürüklediği sun'i açlık Holodomor, Ukraynalılara boyun eğdirme amacı taşıyordu. Ukrayna'nın komünist rejime karşı direnişini ve Moskova'dan bağımsız bir Ukrayna devleti kurma girişimlerini nihai olarak ortadan kaldırmak için gerçekleştirildi. 

Stalin yönetimindeki Sovyetler Birliğinin tarihin kara sayfalarına giren Holodomor Soykırımı, 90. yıldönümünde dünyanın pek çok yerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı. 

HOLODOMOR KURBANLARI İÇİN ANMA TÖRENİ

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, Holodomor Kurbanlarını Anma Günü'nde soykırım kurbanları anıldı. Vatikan Ankara Büyükelçiliğinde bulunan Meryem Ana Latin Katolik Kilisesinde ayin düzenlendi. Holodomor kurbanlarının anıldığı törene; Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Celil Sümer, Ukrayna Büyükelçiliği çalışanları ve Ankara'daki Ukraynalılar ve Ukrayna'ya destek veren birçok isim katıldı.

Büyükelçi Vasıl Bodnar anma törenine ilişkin, "Bugün Türkiye’deki Ukrayna ve Kırım Tatar diasporasının temsilcileri ve Büyükelçilik diplomatlarının katılımı ile Peder Metodius tarafından Ukrayna'daki 1932-33 Holodomor kurbanlarını anmak için Ukraince dilinde dua ve anma töreni gerçekleştirildi" ifadelerini kullandı.

Resim

"UKRAYNA'NIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN SAVAŞAN HERKESE SONSUZ MİNNETTARIZ"

Büyükelçilik ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ayinden sonra, Meryem Ana Kilisesi'nin avlusunda hazır bulunan herkes anma mumları yaktı ve masumca öldürülen Ukraynalıların anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Holodomor Soykırımı'nın tüm kurbanlarının ebedi hatırası! Ukrayna'nın özgürlüğü için savaşan ve savaşmakta olan herkese sonsuz minnettarız" ifadelerine yer verdi.

Halkların katili Stalin yönetimi tarafından Ukrayna'da işlenen kanlı soykırıma ilişkin bilgilerin yer aldığı sergi, anma törenine katılan kişiler tarafından incelendi.

90. YILINDA HOLODOMOR SOYKIRIMI 

1932-1933 yıllarında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde, Sovyet idaresinin uygulamaları nedeniyle toplu açlık meydana geldi, milyonlarca insan bu trajedide hayatını kaybetti. Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının sorgusu sırasında ortaya çıkan bilgilere göre suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken, Rusya bunları reddederek Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor.

26 Kasım 1998 yılında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile kasım ayının son cumartesi günü Holodomor Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edildi. 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun inisiyatifi ile Holdomor’un soykırım olduğunun açık şekilde inkâr edilmesi için ceza öngören yasa kabul edildi.

Stalin Rusyası’nın gerçekleştirdiği Holodomor Katliamı, uluslararası kamuoyunun da ilgisini çekti. Günümüzde AB, Kanada, ABD, Avustralya, Portekiz, Almanya, Çekya, Vatikan, Estonya, Belçika, Fransa, Litvanya, Almanya, Letonya, Gürcistan, Polonya, Macaristan, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay ve Peru gibi pek çok ülke, Holodomor’u soykırım olarak tanıdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.