SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anıtı projesi üzerinde çalışıyor

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de dikilecek 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anıtı projesi üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2024 23:00
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2024 23:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anıtı projesi üzerinde çalışıyor

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Soykırımı kurbanları için bir anıt oluşturma projesini başlattı. Halihazırda anıtın dikileceği yer konusunda fikir alışverişinin devam ettiği belirtildi.

"ANIT, İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇLARIN TEKRARLANMAMASI GEREKTİĞİ KONUSUNDA HERKESİ HAREKETE GEÇİRMELİDİR"

KTMM Başkanı Refat Çubarov, 24 Nisan 2024 tarihinde, Suspilne haber ajansına yaptığı açıklamada, KTMM’nin 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Soykırımı kurbanları için dikilecek anıtın projesi üzerinde çalıştığını belirterek, KTMM’nin Ukrayna toplumundaki herkesin sürgün felaketinin derinliğinin farkına varmasını istediğini, böylece bu anıtı görenlerin Kırım Tatar halkının trajedisinin Ukrayna tarihinin bir parçası olduğunu anlamalarını istediğini söyledi. 

Ukrayna’da; 1932-1933 Holodomur’u (suni açlık) ve 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü olmak üzere iki korkunç trajedinin yaşandığına dikkat çeken KTMM Başkanı, “Halklarımızı neredeyse yok eden olayların bir daha asla tekrarlanmaması çok önemlidir. Dolayısıyla bu anıt, Holodomor gibi, Holokost gibi, Sürgün gibi insanlığa karşı işlenen bu tür korkunç suçların asla tekrarlanmaması gerektiği konusunda herkesi harekete geçirmelidir." şeklinde konuştu.

Bunun özellikle insanları Ukrayna'nın savunmasında birleştiren Rusya-Ukrayna savaşının 10. yılı bağlamında önemli olduğunu belirten Çubarov, “Gelecekte güçlü bir kalkınmayı garanti altına alabilmemiz için, zaferden sonra, bu savaşın sona ermesinin akabinde, Ukrayna toplumundaki tüm bireylerin bundan sonraki etkileşimlerinin bizim için özel önem taşıyan değerlere ve olaylara dayanması çok önemlidir.” dedi.

ZELENSKIY: UKRAYNA'DA KIRIM TATAR SOYKIRIM ANITI DİKİLMELİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 2023 yılında 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anma Günü’nde yaptığı konuşmada, Kırım Tatar halkının, soykırım suçunu hatırlatan ve Kırım Tatar halkının iradesini yansıtan bir anıta layık olduğunu belirterek, KTMM üyelerine bu konu üzerinde birlikte çalışarak en iyi seçeneği ortaya koyma çağrısında bulunmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.