SON DAKİKA
Hava Durumu

Lahey'de Rusya'nın savaş suçları için ofis açıldı

Rusya'nın Ukrayna'da işlediği savaş suçlarının araştırılması için Hollanda'nın Lahey kentinde "Ukrayna'ya Yönelik Saldırı Suçlarını Kovuşturma Merkezi (ICPA)" kuruldu.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2023 18:43
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2023 02:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Lahey'de Rusya'nın savaş suçları için ofis açıldı

İşgalci Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişimi ve topyekun saldırıları hız kesmeden devam ediyor. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de başlattığı saldırılar kapsamında işlediği savaş suçları bir bir kaydediliyor. Uluslararası Adalet Divanının bulunduğu Lahey'de, Rusya'nın savaş suçlarının cezalandırılmasına yönelik faaliyet gösterecek olan ofis açıldı. Ofis, Rusya'nın savaş suçlarını araştırmanın yanında Rus yetkilileri yargılayabilmek için gereken kanıtları belgeleyecek.

RUSYA'NIN UKRAYNA'DAKİ SAVAŞ SUÇLARI ARAŞTIRILACAK

Ukrayna, Rusya'nın işlediği savaş suçları kapsamında bir ofis kurulması için uzun bir süredir mesai harcıyordu. Bunun sonucunda, Lahey'de "Ukrayna'ya Yönelik Saldırı Suçlarını Kovuşturma Merkezi (ICPA)" açılmış oldu. Ofis, Avrupa Adli İşbirliğini Geliştirme Ajansı (Eurojust) binasında yer alacak. Ayrıca araştırma merkezi, Avrupa Birliği (AB) ve ABD tarafından desteklenecek.

Merkezin açılışına; Avrupa Komisyonunun Adaletten Sorumlu Üyesi Didier Reynders, Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, Eurojust Başkanı Ladislav Hamran, Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Karim Ahmed Khan ve ABD Başsavcı Yardımcıs Kenneth A. Polite katılım gösterdi.

RUSYA, UKRAYNA'DA SAVAŞ SUÇLARI İŞLİYOR!

2022 yılının Nisan ayında Ukrayna'nın Buça kentinde çok sayıda sivil ölü bulunmuştu. Bunun üzerine lobi faaliyetleri için gerekli çalışmalar hız kazanmıştı. Brüksel, merkezin nihai amacının Ukrayna'nın işgalinden sorumlu olanları yargılamak olduğunu belirtti. Rusya, Buça dahil olmak üzere savaşın başından bu yana Ukrayna toprakları üzerinde çok sayıda katliam, insanlık suçu ve savaş suçu işledi.

Buna bağlı olarak Avrupa Komisyonu, 3 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla gelen yoğun uluslararası desteğin ardından ICPA'nın kurulduğunu duyurdu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ofisin açılmasının özel savaş mahkemesi için atılacak ilk adım olduğunu kaydetmişti. Von der Leyen, "Rusya, işlediği korkunç suçların hesabını vermeli. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin hesap vermeli. Failleri yargı önüne çıkarmak için elimizden geleni yapmalıyız" vurgusunu yapmıştı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.