SON DAKİKA
Hava Durumu

Litvanya Ukrayna'ya asker göndermek için hazır!

Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte, ülkesinin eğitim için Ukrayna'ya asker göndermeye hazır olduğunu ancak Kıyiv yönetiminin buna yönelik bir istekle bulunmadığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2024 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 14:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Litvanya Ukrayna'ya asker göndermek için hazır!

Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte, hükûmetinin daha önce önerdiği; eğitim için Ukrayna'ya asker gönderme konusunda parlamento iznine sahip olduğunu ancak Ukrayna'nın henüz bunu talep etmediğini kaydetti. 

"RUSYA'NIN TEPKİSİNİ DÜŞÜNSEYDİK HİÇBİR ŞEY GÖNDEREMEZDİK"

Birleşik Krallık merkezli basın kuruluşu Financial Times gazetesine konuşan Başbakan Simonyte, Ukrayna'ya eğitim amacıyla da olsa asker gönderilmesinin Rusya tarfından bir provokasyon olarak görüleceğini kabul ederken, “sadece Rusya'nın tepkisini düşünseydik hiçbir şey gönderemezdik.” açıklamasında bulundu. Simonyte, “Her iki haftada bir birinin nükleer silahla vurulacağını duyuyorsunuz” dedi.

“RUSYA, UKRAYNA'DAN KAÇACAK YENİ İNSAN DALGASINI KIŞKIRTMAYA ÇALIŞIYOR"

Öte yandan Rusya bu hafta, Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya asker gönderme olasılığına ilişkin yaptığı yorumlara yanıt olarak taktik nükleer silah tatbikatı yaptığını duyurdu.

Simonyte, radyoaktif serpinti Rusya topraklarını da etkileyeceği için Rusya'nın Ukrayna'ya karşı gerçekten nükleer silah kullanacağından şüpheli olduğunu kaydederek, “Rüzgar genellikle batıdan doğuya doğru eser” şeklinde konuştu.

Rusya'nın enerji santralleri, okullar ve hastaneler gibi Ukrayna'nın sivil altyapısına yönelik saldırılarını artırdığını belirten Litvanya Başbakanı, “Rusya, temel koşulların ve hizmetlerin eksikliği nedeniyle Ukrayna'dan kaçacak yeni bir insan dalgasını kışkırtmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

LİTVANYA CUMHURBAŞKANI DA DESTEKLİYOR

Litvanya'nın Ukrayna'ya eğitim için olası asker göndermesine ilişkin tartışmaları Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda da destekliyor.

Nauseda geçen mart ayı ortasında Fransa'ya gerçekleştirdiği ziyarette konuya ilişkin olarak, "Ukrayna topraklarına misyon gönderme fikrini bir fikir olarak memnuniyetle karşıladım ve bunu tartışmamız gerektiğini düşünüyorum. Elbette bunun gerekliliği konusunda hepimizin hemfikir olması ve elimizdeki istihbarat ve diğer bilgileri çok iyi değerlendirmemiz en iyisi olacaktır." açıklamasında bulunmuştu.

Ayrıca Kremlin'in olası tepkisinden duyulan korkunun, ortak bir Avrupa kararının alınmasında belirleyici bir faktör olamayacağını da vurgulayan Nauseda, "Hayır demeye başlarsak, Vladimir Putin şunu ya da bunu beğenmeyecek... asla bir karar veremeyiz." demişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.