SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rus saldırıları Ukrayna iş dünyasını hedef aldı: Lojistik merkezleri, fabrikalar ve depolar yok edildi

Rusya'nın Ukrayna'nın iş dünyasını hedef alan saldırısında NOVUS, Nova Poshta, Epicentr ve Fozzy Group gibi ticari devlerin lojistik merkezleri yıkıldı. Saldırılarda en az 10 çalışan hayatını kaybederken; PUMA, Toyota ve INTERTOP gibi küresel markalar ürün ve yedek parça stoklarının yok olması nedeniyle tedarik süreçlerinde gecikmeler yaşanacağını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2026 10:41
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2026 13:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus saldırıları Ukrayna iş dünyasını hedef aldı: Lojistik merkezleri, fabrikalar ve depolar yok edildi

Rus ordusunun 4 Ağustos’u 5 Ağustos’a bağlayan gece gerçekleştirdiği son dönemin en büyük hava saldırısında Ukrayna’daki dev şirketlerin lojistik altyapıları, üretim tesisleri ve depoları ağır hasar aldı. NOVUS, Nova Poşta, ROZETKA, Epicentr, Fozzy Group, INTERTOP, PUMA, LIQUI MOLY, Toyota Ukrayna ve BookChef gibi uluslararası ve yerel markaların tesisleri doğrudan füzelerin ve SİHA'ların hedefi oldu.

LOJİSTİK DEVLERİ VE PERAKENDE SEKTÖRÜ VURULDU

Başta başkent Kıyiv ve Kıyiv bölgesini hedef alan büyük çaplı hava saldırısında en ağır darbeyi lojistik ve tedarik zinciri ağları aldı.

Silpo, Fora ve THRASH! market zincirlerinin ürün tedarikçilerinden Fozzy Group şirketinin dört dağıtım merkezinde yangın çıktı. Saldırıda 6 çalışan hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Şirket, füzelerin hava ikaz sirenleriyle eş zamanlı düşmesi sebebiyle personelin sığınaklara ulaşamadığını, Silpo tarafı ise çalışanlarından 3'ünün mesai bitiminde tren beklerken istasyonda yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Ukrayna menşeli lojistik ve kargo şirketi Nova Poşta, Kıyiv’deki ana aktarma merkezinin misket bombalarıyla vurularak tamamen yok edildiğini bildirdi. Saldırıda 3 çalışan yaşamını yitirdi, 8 kişi yaralandı. Şirket gönderi tazminatlarının ödeneceğini belirterek, "Yıllar içinde kurduğumuz dirençli sistem sayesinde ağımızı ayakta tutuyor, operasyonlarımızı alternatif rotalarla sürdürüyoruz." açıklamasını yaptı.

Ukrayna’nın yapı hipermarket zinciri Epicentr’a ait Kıyiv Viskozna Caddesi'ndeki dev lojistik merkezi ile Kalınivka'daki lojistik tesisi ve Epicentr Ceramic Corporation fabrikası doğrudan isabet aldı. Saldırılarda 1 çalışan öldü, 3 kişi yaralandı. Seramik fabrikasının üretime tamamen ara verdiğini duyuran şirket, "Yıkılan fabrikamızın yeniden inşası en az 1,5 ile 2 yıl arasında sürecek. Üretimin aksamaması adına kapasiteyi geçici olarak yurt dışındaki iki tesisimize kaydırıyoruz." bilgisini paylaştı.

NOVUS süpermarket zincirinin ana lojistik merkezi ise ikinci kez füze isabeti alarak tamamen kullanım dışı kaldı. Şirket, "Personelimizin sığınakta olması sayesinde can kaybı yaşamadık. Halkın gıda arzını korumak için tedarik ağımızı derhâl yeniden yapılandırıyoruz." açıklamasında bulundu.

Ukrayna’nın e-ticaret platformu ROZETKA’ya ait Brovarı'daki ana depo kompleksi bir hafta içinde üçüncü kez vurularak tamamen yıkıldı. Şirket, can kaybı yaşanmadığını ve sipariş teslimatlarının durmayacağını açıkladı.

KÜRESEL MARKALARDA DEPO KAYIPLARI VE TEDARİK UYARISI

Rus işgal güçlerinin düzenlediği saldırıdan uluslararası markalar da doğrudan etkilendi.

Çok markalı mağazalar zinciri INTERTOP Ukraine’ya ait ana lojistik deposu olan DENKA LOGISTICS kompleksinin saldırıda tamamen yok edildi. 15 yıldır hizmet veren tesisin imha olmasıyla INTERTOP stoklarını kaybetti.

PUMA şirketi de Ukrayna pazarını besleyen ana lojistik merkezinin tamamen yıkıldığını ve tüm ürün stoklarının yandığını bildirdi. Can kaybı yaşanmadığını belirten marka, "Bazı ürün modellerimizde haftalar veya aylar sürebilecek tedarik sıkıntıları yaşanabilir." uyarısında bulundu.

Toyota Ukrayna, Rus saldırısı sonucu yedek parça ve aksesuar deposunun büyük hasar aldığını, servis ağında aksama yaşanmaması için alternatif lojistik rotalara geçildiğini ancak bakım onarım sürelerinin uzayabileceğini bildirdi.

Rus füzelerin isabeti sonucu Alman motor yağı markası Liqui Moly’nin Ukrayna’daki ana madeni yağ ve otokimya deposu tamamen yandı. Şirket, can kaybı olmadığını ve teslimat rotalarını derhâl güncellediklerini beyan etti.

Alman teknoloji devi Bosch’un Ukrayna temsilciliği, Rus ordusunun düzenlediği füze saldırısında depolarda bulunan tüm ürünlerinin tamamen imha olduğunu açıkladı. Bosch Ukrayna basın servisi tarafından yapılan resmî açıklamada, saldırının bilançosuna ilişkin şu ifadelere yer verildi:

İlk belirlemelere göre, ne yazık ki depoda bulunan tüm Bosch ürünleri tamamen imha olmuştur.

Saldırıda can kaybının yaşanmadığı aktarıldı.

100 BİN KİTAP KÜL OLDU

Rus saldırısında ülkedeki yayıncılık sektörüne de ağır bir darbe aldı. Ukrayna’nın önde gelen yayın evlerinden BookChef, Kıyiv bölgesindeki deposunun Rus füzesiyle vurulduğunu açıkladı.

Yayınevinden yapılan açıklamada, söz konusu tesisin daha önce imha edilen ana deponun ardından acil durum stokları için faaliyete geçirildiği belirtildi. Füze isabeti sonrası çıkan yangında, satışa sunulmaya hazırlanan yeni baskılar da dâhil olmak üzere 100 binden fazla kitap tamamen yanarak kül oldu.

Saldırı nedeniyle tüm depo stoklarını ve yeni çıkan eserlerin büyük bir kısmını kaybettiklerini duyuran BookChef, ön sipariş teslimat tarihlerinin zorunlu olarak revize edildiğini bildirdi. Şirket yönetimi, oluşan devasa maddi hasara rağmen teslim olmayacaklarını, depo altyapısını en kısa sürede yeniden kurarak yakılan kitapların tekrar basımı için çalışmalara başladıklarını vurguladı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.