SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya'dan Odesa'da liman saldırısı: Depo ve tahıl ambarları zarar gördü!

Terörist devlet Rusya, gece saatlerinde Tuna Nehri bağlantılı Ukrayna limanlarından birine saldırdı. İşgalciler, yine tahıl depolarını hedef aldı.

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2023 10:51
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2023 10:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya'dan Odesa'da liman saldırısı: Depo ve tahıl ambarları zarar gördü!

İşgalci Rusya, gece saatlerinde Ukrayna’nın Odesa bölgesine silahlı insansız hava araçları (SİHA) ile saldırdı. İşgalciler, bölgenin güneyinde yer alan liman ve tahıl altyapı tesislerini hedef aldı.

Odesa Bölge Askeri İdaresi Başkanı Oleg Kiper, işgalci Rus ordusunun 15 Ağustos'u 16 Ağustos’a bağlayan gece, Odesa bölgesine iki SİHA saldırısı gerçekleştirdiğini aktardı. İşgalci Rusya’nın ana hedefinin liman ve tahıl altyapısı olduğunu belirten Kiper, "Tuna limanlarından birinde düşman saldırıları nedeniyle depolar ve tahıl ambarları zarar gördü. Çıkan yangınlar Acil Durum Servisi tarafından kısa süre içinde söndürüldü" açıklamasını yaptı.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

Açıklamanın ardından Rusya, Ukrayna limanlarından çıkan gemileri askeri tehlike olarak göreceği konusunda tehditler savurmuştu. Ardından, Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Rusya'ya ait korvetlerin Odesa Limanı ile İstanbul Boğazı arasında devriye gezdiğini duyurmuştu. 

Rusya, tahıl anlaşmasından çekilmesinden bu yana Odesa Limanı'na saldırarak, Ukrayna'nın tahıl altyapısına ve hububat depolarına zarar veriyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.