SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya'nın sivil katliamı: Mariupol Drama Tiyatrosu'nun bombalanmasının üzerinden 2 yıl geçti

Rusya, tam 2 yıl önce kuşatma altına aldığı ve bombardıman gerçekleştirdiği Mariupol kentinde, yüzlerce sivil için sığınak haline gelen Drama Tiyatrosu’nu vurmuştu. Saldırıda 600'e yakın insan yaşamını yitirmişti.

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2024 12:53
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2024 13:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya'nın sivil katliamı: Mariupol Drama Tiyatrosu'nun bombalanmasının üzerinden 2 yıl geçti

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı 24 Şubat 2022’de başlattığı topyekûn saldırılarından ve işgal girişiminden en çok etkilenen kent Mariupol oldu. Ukrayna'nın liman kentlerinden Mariupol, Rusya'nın bombardımanında yerle bir olurken, çoğu kadın ve çocuk yüzlerce sivil deniz kıyısındaki bir tiyatroya sığınmıştı. 16 Mart 2022'de Rus işgalciler, sivillerin saklanmış olduğu Mariupol'deki tiyatro binasını bombaladı. Çeşitli kaynaklardan edinilen bilgiye göre 600'e yakın insan bu bombalama sonucunda hayatını kaybetti. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rusya’nın işlediği bu korkunç savaş suçunun 2. yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yayımladı. Zelenskıy açıklamasında şu ifadelerini kullandı:

“Mariupol. Tiyarto. ‘Çocuklar’ yazısı. İki yıl geçti… Dünya, Rusya'nın Ukrayna'ya ve Ukraynalılara karşı yaptığı her şeyi hatırlamalı ve her Rus katil, yaptıklarının hesabını vermelidir. Onların adalete teslim edilmelerini sağlayacağız.

Rus terörü nedeniyle hayatlarını kaybeden herkesi saygı ile anıyoruz." 

TİYATRO BİNASİ SİVİLLER İÇİN SIĞINAK OLMUŞTU

Rusya’nın Şubat 2022 sonlarında Ukrayna’yı işgalinin ardından şehirlerin ve kasabaların askeri saldırılara hedef olması sonucunda siviller evlerini terk etmeye başladı. Donetsk bölgesinde yer alan kuşatma altındaki Mariupol’deki Drama Tiyatrosu binası, çatışmalardan korunmaya çalışan siviller için güvenli bir sığınak haline geldi. 

Şehrin Merkez bölgesinde bulunan tiyatro binasında, gece gündüz Rusya tarafından bombalanan şehrinde kuşatma altında maruz kalan sivillere ilaç, yiyecek ve su dağıtıldığı bir merkeze dönüştürüldü. Ayrıca insani koridorlar aracılığıyla tahliye edilmeyi bekleyen insanlar da tiyatro binasında toplanıyordu. 

Binanın sivil bir yapı olduğu, şehirdeki herhangi bir mevkiye nazaran çok daha açıkça anlaşılıyordu. Mariupol sakinleri binanın her iki tarafındaki avlulara Kiril harfleriyle dev boyutlarda, Rusça “çocuklar” anlamına gelen “Дети” kelimesini yazmışlardı. Yazı hem Rusya pilotları tarafından hem de uydu görüntülerinde açıkça görülecek boyutlardaydı.

YÜZLERCE KİŞİ ÖLDÜ

Ancak alınan tüm önlemlere rağmen, 16 Mart 2022’te sabah saatlerinde Rusya tiyatro binasına hava bombası attı. Atılan bomba büyük bir patlamaya sebep oldu. Patlamada binanın çatısı ve iki ana duvarının önemli bir kısmı çöktü. Saldırı sırasında tiyatro binasının içinde ve çevresinde yüzlerce sivil bulunuyordu.

Çeşitli kaynaklardan edinilen bilgiye göre 600'e yakın insan bu bombalama sonucunda hayatını kaybetti. 

Mariupol’ü işgal altına aldıktan sonra Rusya, işlenen savaş suçlarını gizlemek amacıyla kentteki birçok binayı yıkarak yerle bir ettiği gibi tiyatro binasını da yıktı.

Uluslararası Af Örgütü’nün yaptığı kapsamlı araştırmanın sonuçlarına göre, Rusya ordusu, Mart ayında Mariupol’de tiyatro binasını hedef alan saldırıda savaş suçu işledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.