SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya tarafından yıkılan camiler Ukrayna Müslümanları takviminde

“Umma” (Ümmet) Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi tarafından 2024 yılı için hazırlanan takvimlerde Rus işgalciler tarafından yıkılan camilerin fotoğrafları yer aldı.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2024 12:45
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2024 13:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya tarafından yıkılan camiler Ukrayna Müslümanları takviminde

“Umma” (Ümmet) Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi, her yıl yeni bir takvim tasarımı geliştiriyor. Takvimlerde yalnızca Müslümanlar için önemli günler olan bayramlar, Ramazan ayı ve etkinliklerinin tarihleri hakkında bilgi yer almıyor. Takvimde aynı zamanda Ukrayna'dan ve dünyadan İslâm hakkında bilgiler sunuyor ve cami fotoğrafları yer alıyor.

"MÜSLÜMAN TOPLUMUNUN KAYIPLARINI VURGULAMAK İSTEDİK"

"Umma" Müftüsü Murat Süleymanov, "Bu yıl, daha önce yaptığımız gibi bazı tarihi camileri değil, Ukrayna'nın farklı şehirlerinde savaş nedeniyle yıkılan camilerimizi göstermenin önemli olduğuna karar verdik. Bu şekilde, Rusların geniş çaplı işgali nedeniyle Ukrayna'daki Müslüman toplumunun kayıplarını vurgulamak istedik" ifadelerini kullandı.

BAHMUT, SEVERODONETSK VE KOSTYANTINİVKA CAMİLERİNE AİT FOTOĞRAFLAR YER ALDI

Takvimde, Rusya'nın yayılmacı politikaları sonucunda 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya yönelik başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi sonrasında yıkılan Bahmut, Severodonetsk ve Kostyantınivka şehirlerinde yer alan camilere ait fotoğraflar kullanıldı.

Severodonetsk'teki cami 2022 yılı yazında Rus misket bombaları tarafından tahrip edildi. Saldırı sırasında Rusların şehre yönelik saldırılarından korunmak için camiye sığınan 25 kişi hayatını kaybetmişti.

Bahmut'taki cami ise Rus ordusu tarafından defalarca ateş altına alındı. İlk bombardıman Mayıs 2022'de gerçekleşti. Caminin Ruslar tarafından nihai olarak yıkılmasından önce, Müslümanlar camide bulunan Kur'an-ı Kerimlerden bir tanesini almayı başardı. 2023 yılının sonunda işgalciler, yıkılan Bahmut'taki caminin görüntülerini sosyal medyada yayımladı. 

Zarafetiyle bilinen Kostyantınivka'daki caminin de kubbesi ve duvarları 1 Mart 2022'de gerçekleşen Rus saldırıları sonrasında zarar görmüştü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.