SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sıbiha: ABD’den silahların başka bölgelere yönlendirilmeyeceğine dair güvence aldık

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sıbiha, G7 Zirvesi’nde ABD’den PURL kapsamındaki silahların başka coğrafyalara yönlendirilmeyeceğine dair güvence aldıklarını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2026 11:50
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2026 11:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Sıbiha: ABD’den silahların başka bölgelere yönlendirilmeyeceğine dair güvence aldık

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha, Fransa’da düzenlenen G7 Dışişleri Bakanları Zirvesi’nin son dönemin en verimli toplantılarından biri olduğunu belirterek, Ukrayna açısından somut sonuçlar elde edildiğini açıkladı. Zirve dönüşü Sıbiha, Ukrayna devlet ajansı Ukrinform’a konuştu.

Zirvede Ukrayna’ya özel oturumların gerçekleştirildiğini ve çok sayıda ikili temas yapıldığını ifade eden Sıbiha, Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) PURL programı kapsamında Ukrayna’ya tahsis edilen silahların başka coğrafyalara yönlendirilmeyeceğine dair açık güvence aldıklarını söyledi. Ayrıca Sıbiha, programa yeni bir ülkenin daha katkı sağlayacağı bilgisini paylaştı.

Sıbiha, ABD’nin Rusya’yı barışa zorlayabilecek tek güç olduğunu vurgulayarak, savaşın sona erdirilmesi için baskının artırılması gerektiğini ifade etti. Aynı zamanda Sıbiha, G7 ülkeleri arasında bu konuda genel bir mutabakat bulunduğunu belirtti.

“UKRAYNA ORTA DOĞU’DA DAHA AKTİF BİR ROL ÜSTLENİYOR”

Zirvede Orta Doğu’daki güvenlik durumunun da ele alındığını aktaran Sıbiha, enerji fiyatlarındaki artış ve Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmelerin Ukrayna’yı da doğrudan etkilediğini kaydetti. Rusya’nın bu gelişmeleri yaptırımları gevşetmek ve ekonomik kazanç elde etmek için kullanmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Ukrayna’nın Orta Doğu’da daha aktif bir rol üstlendiğini dile getiren Sıbiha, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın (Volodimir Zelenski) bölge ülkeleriyle gerçekleştirdiği temasların G7’de olumlu karşılandığını ifade etti. Ukrayna’nın küresel ve bölgesel güvenliğe katkı sağlayan bir aktör olarak konumunun güçlendiğini belirtti.

RUSYA’YA YÖNELİK YAPTIRIMLAR

Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya yönelik yaptırımlar konusunda kararlı olduğunu ancak yeni yaptırım paketinin bazı siyasi engeller nedeniyle henüz kabul edilmediğini söyleyen Sıbiha, ortak ve koordineli bir transatlantik baskının önemine dikkat çekti.

Bakan Sıbiha ayrıca Rusya’nın “gölge filosuna” yönelik yeni yaptırım araçlarının gündemde olduğunu, Rus limanlarının ve petrol taşımacılığının da hedef alınabileceğini ifade etti.

Öte yandan, Çernobil Nükleer Santrali’ndeki hasarlı sarkofajın onarımı için uluslararası bir fon oluşturulmasının gündeme geldiğini belirten Sıbiha, bu kapsamda yüz milyonlarca avroluk destek sürecinin başladığını açıkladı.

Sıbiha, Ukrayna’nın geliştirdiği insansız hava araçları (İHA) ve karşı sistemlerin ülkenin en önemli stratejik araçlarından biri hâline geldiğini vurgulayarak, “Bu teknolojiler bizim jeopolitik gücümüzdür” ifadelerini kullandı.

Son olarak, Ukrayna’nın uluslararası arenadaki konumunun giderek güçlendiğini belirten Sıbiha, ülkenin hem Avrupa’da hem de Orta Doğu’da güvenlik mimarisinin önemli bir parçası hâline geldiğini söyledi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.