SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, bir Rus istihbarat uçağını düşürdü

Ukrayna, sınırları yakınlarında istihbarat toplayan Rusya'ya ait A-50 tipi uçağı düşürdü. Uçağın düşüş anları saniye saniye kameraya yansıdı.

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2024 10:51
Haber Güncellenme Tarihi: 24.02.2024 11:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, bir Rus istihbarat uçağını düşürdü

Ukrayna ordusu, 23 Şubat 2024 tarihinde Azak Denizi üzerinde Rusya'nın envanterindeki stratejik uçaklarından olan A-50 tipi kontrol ve istihbarat uçağını düşürdü. Rus uçağının havada vurulduğu ve düştükten sonra infilak ettiği anlara ait görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başmüdürlüğü (GUR) dün akşam, “Eksi A-50U; GUR ve Ukrayna Hava Kuvvetleri bir Rus uçağını daha düşürdü.” açıklamasını yaptı.

RUS ORDUSUNUN YETENEKLERİNE YÖNELİK CİDDİ DARBE

Açıklamada, Azak Denizi üzerinde düşürülen A-50U uçağının, bölgede uzun menzilli radar tespiti kontrolü yaptığı ve Ukrayna'ya yapılacak saldırılar için istihbarat topladığı aktarıldı. Düşürülen uçağının Rusya tarafından yeni modernize edildiğine dikkat çekilen açıklamada, bunun işgalci Rus ordusunun potansiyeline ve yeteneklerine yönelik "ciddi bir darbe" olduğu kaydedildi.

S-200 SİSTEMİYLE VURULDU

Ayrıca, Rus uçağının Sovyetler Birliği yapımı S-200 uzun menzilli karadan havaya füze sistemi ile vurulduğunu belirtildi.

230 KİLOMETRELİK MENZİLLİ

Ilyushin Il-76 tipi dört motorlu askeri nakliye uçağından geliştirilen A-50, gövde üzerinde özel bir radar anteni taşıyor. Toplam 15 kişiden oluşan mürettebatı ile A-50 yaklaşım 230 kilometrelik alanı tarayabiliyor. Sistem aynı anda 50 farklı hedefi tespit edebiliyor.

Uçak aynı zamanda su üstü hedeflerin takibinde de kullanılıyor. Radar sistemi deniz üzerinde yaklaşık 400 kilometrelik alanı tarayabiliyor.

Ukrayna yaklaşık bir ay önce, Azak Denizi üzerinde Rusya ait bir A-50 tipi kontrol ve istihbarat uçağını daha düşürmüştü

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.