SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna ile Birleşik Krallık arasında 10 yıllık güvenlik anlaşması

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, bugün Kıyiv'e yaptığı çalışma ziyaretinin ardından Ukrayna ile Birleşik Krallık arasında güvenlik anlaşması imzaladıklarını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2024 19:40
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2024 19:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna ile Birleşik Krallık arasında 10 yıllık güvenlik anlaşması

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, Rus saldırıları altındaki Ukrayna'ya desteğini bir kez daha göstermek için 12 Ocak 2024 tarihinde Kıyiv'i ziyaret etti. Ukrayna'ya savunma yardımları yapan Sunak hükûmeti, Ukrayna'ya desteğin 2.5 milyar streline çıkardığını duyurdu. 

BİRLEŞİK KRALLIK UKRAYNA'YA 2.5 MİLYAR STERLİN TAHSİS EDECEK

Sunak yaptığı açıklamada, "Birleşik Krallık, Ukrayna'ya 2.5 milyar sterlin, daha fazla füze, yüz binlerce mermi, binlerce Ukraynalı asker için eğitim, yüz binlerce yeni insansız hava aracı (İHA) için 200 milyon sterlin tahsis edilecek" bilgisini verdi.

UKRAYNA İLE BİRLEŞİK KRALLIK HÜKUMETİ ARASINDA 10 YILLIK GÜVENLİK ANLAŞMASI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna ile Birleşik Krallık'ın arasındaki diplomatik ilişkinin son dönemde en üst seviyeye çıktığını ifade etti. İki ülke arasında güvenlik anlaşması imzalandığını duyurdan Cumhurbaşkanı Zelenskıy, "Bugün İngiltere ile ikili bir güvenlik anlaşması imzaladık. Ukrayna'ya yıllık destek, özellikle de bu yıl için 2.5 milyar sterlinlik mali destek konusunda anlaştık. Yardım önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Bu anlaşma 10 yıl sürecek" ifadelerini kullandı. Anlaşmanın uzatılabileceğine işaret eden Zelenskıy, verilen garantilerin Ukrayna'nın NATO'ya katılana kadar geçerli olacağını söyledi. Zelenskıy, "Karada, havada, denizde, siber uzayda her alanda güvenlik konusunda İngiltere ile anlaştık" dedi.

"RUSYA'NIN GERİ ADIM ATMADIĞIMIZI ANLAMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Ukrayna'ya destek sağlamaya devam edeceklerini vurgulayan Sunak, "Rusya'nın geri adım atmadığımızı anlaması çok önemli. Uzun süre Ukrayna'nın yanında olacağız. Rusya'nın gelecekte yeni bir saldırısı durumunda Ukrayna'ya ihtiyaç duyacağı yardımı sağlayacağız. Bu, silahlarla (kara, deniz) acil yardım. Ayrıca Rusya'yı bu tür bir saldırganlığın ekonomik bedelini ödemeye zorlayacağız" ifadelerini kullandı. 

Ayrıca Sunak, "Sağladığımız İHA'lar Ukrayna'nın Rus işgalini püskürtmesine, Rusları kendi topraklarına itmesine yardımcı oldu. Özellikle uzun menzilli deniz İHA'larından bahsediyoruz. Bugün ortak üretim konusunu daha detaylı konuştuk, nasıl yapılacağını konuştuk. İngiliz şirketlerini buraya, özellikle de drone üretimi anlamında çekiyoruz. Potansiyele bakıyoruz" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.