SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, kirli Sovyet mirasından kurtuldu: Ana Vatan Anıtı'na Ukrayna devlet arması yerleştirildi

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de bulunan Ana Vatan Anıtı'nın kalkanında yer alan SSCB arması, Ukrayna devlet arması olan Üç Dişli Mızrak ile değiştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2023 09:12
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2023 18:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, kirli Sovyet mirasından kurtuldu: Ana Vatan Anıtı'na Ukrayna devlet arması yerleştirildi

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik topyekun işgal girişiminin başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden beri Ukrayna’da, Rus ve Sovyet etkisinden arındırma süreci tüm hızıyla devam ediyor. Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de bulunan Ana Vatan Anıtı’ndaki Sovyetler Birliği devlet ambleminin kaldırılmasına 30 Temmuz 2023'te başlandı. 6 Ağustos sabah saatlerinde kalkanda bulunan SSCB armasının yerine, Ukrayna devlet arması olan "Üç Dişli Mızrak" yerleştirildi.

Kalkanda bulunan çekiç ve orak dahil SSCB devlet armasını sembolize eden ilk unsurlar çoktan kaldırılmıştı. Sovyetler Birliği armasını kaldırma hazırlıkları ise daha erken başlamıştı.

Sadece Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de Rus ve Sovyet baskısı döneminden kalma çeşitli anıtlar ve heykellerin de dahil olduğu 300’den fazla sokak ve yer adı bulunuyor. Bunlar arasında, yalnızca yazarlar ve kültürel şahsiyetler değil Rus emperyalizmine hizmet eden ve Ukrayna halkına karşı soykırım işleyen yöneticiler de yer alıyor.

ANA VATAN ANITI'NIN İNŞAATI, 1981'DE TAMAMLANDI

Ana Vatan Anıtı'nın inşaatı, 1981 yılında Kıyiv’de Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi arazisinde tamamlandı. Anıt, 102 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 500 ton ağırlığındadır. Kalkan tek başına 12'ye 8 metre boyutlarındadır.

ANA VATAN ANITI YERİNE "ANA UKRAYNA ANITI" ÖNERİSİ

Ukrayna’da 2022 yılında yapılan bir ankete göre, halkın yüzde 85'i Sovyet devlet ambleminin değiştirilmesinden yanaydı. Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi Müdürü Yuri Savçuk, 29 Temmuz’da yaptığı açıklamada, kurumun, anıt için "Ana Ukrayna" ismini önerdiğini dile getirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.