SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ukrayna'nın Azak Denizi'ndeki saldırıları Rus tahıl ticaretini vurdu!

Ukrayna'nın SİHA saldırıları nedeniyle Azak Denizi'nde deniz taşımacılığı aksayınca Rusya, tahıl ihracatını Karadeniz ve Baltık limanlarına yönlendirme hazırlıklarına başladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2026 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2026 16:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'nın Azak Denizi'ndeki saldırıları Rus tahıl ticaretini vurdu!

Rusya'nın, Ukrayna'nın silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırılarının ardından Azak Denizi üzerinden gerçekleştirilen tahıl ihracatını alternatif limanlara yönlendirmeye hazırlandığı bildirildi.

Birleşik Krallık merkezli Reuters haber ajansının haberine göre, Ukrayna'nın tankerler, feribotlar, römorkörler ve diğer deniz araçlarına yönelik son saldırılarının ardından Azak Denizi'ndeki deniz taşımacılığı önemli ölçüde aksadı.

KARADENİZ TAHIL TİCARETİNDE YAŞANAN EN BÜYÜK AKSAMA

Rusya'nın tahıl ihracatının yaklaşık dörtte biri Azak Denizi üzerinden gerçekleştiriliyor. Salı günü itibarıyla deniz trafiğindeki kısıtlamaların devam ettiği ve bunun, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı geniş çaplı işgalden bu yana Karadeniz tahıl ticaretinde yaşanan en büyük aksama olduğu belirtildi.

Rusya Tarım Bakanlığı ise mevcut durumun ihracat hacmini ya da ülkenin gıda arzını etkilemeyeceğini savundu. Bakanlık, gerekli görülmesi hâlinde tahıl sevkiyatının alternatif limanlar üzerinden sürdürülebileceğini açıkladı.

Açıklamada, Rusya'nın farklı bölgelerdeki tarım ürünleri yükleme kapasitesine dikkat çekilerek, lojistik ağın ihtiyaç hâlinde yeniden yönlendirileceği ifade edildi.

Öte yandan Rusya Tarım Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı, Azak Denizi'nde resmî bir seyrüsefer kısıtlaması bulunduğunu doğrulamadı.

Buna karşın Reuters'a konuşan Rus bir kaynak, ticari gemilerin Azak Denizi içinde hareket edebildiğini ancak Kerç Boğazı üzerinden denize giriş ve çıkışların fiilen durdurulduğunu söyledi.

Tahıl ihracatçıları ise sevkiyatların Karadeniz'deki derin su tahıl terminalleri veya Baltık Denizi limanları üzerinden gerçekleştirilebileceğini belirtti. Ancak bu limanların bazılarının da son dönemde Ukrayna'nın SİHA saldırılarının hedefi olduğu kaydedildi.

Ukrayna İnsansız Sistemler Kuvvetleri, 14 Temmuz gecesi düzenlenen saldırılarda 5 tanker, 5 yük gemisi ve 1 römorkörün hasar gördüğünü, son dokuz günde ise toplam 116 geminin SİHA'larla vurulduğunu açıklamıştı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.