SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, Polonya ve Litvanya'dan tahıl için ortak anlaşma

Polonya, Ukrayna ve Litvanya arasında ortaya koyulan anlaşma neticesinde Ukrayna tahılı, Polonya üzerinden Litvanya limanlarına gidecek.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2023 16:01
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2023 16:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Polonya ve Litvanya'dan tahıl için ortak anlaşma

Polonya ve Ukrayna arasındaki tahıl gerilimi, Varşova'nın attığı adımla normale dönme ivmesi gösterdi. Ukrayna ve Polonya, tahılın tedarik edilmesi için üçüncü bir ülkeyle anlaşma yaptıklarını duyurdu. Polonya Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı Robert Telus ile Polonya Devlet Müsteşarı Krzysztof Cieciora'nın 3 Ekim 2023'te yaptığı görüşmenin ardından Ukrayna tahılının Litvanya üzerinden ihraç edileceği duyuruldu. Bakan Telus konuyla ilgili olarak, "Litvanya tarafı bu denetimlerin tüm sorumluluğunu üstleniyor" bilgisini verdi.

UKRAYNA TAHILI LİTVANYA LİMANINDAN TEDARİK EDİLECEK

Gazetecilere demeç veren Bakan Telus, "Yarından itibaren (4 Ekim 2023), Litvanya üzerinden (dünya pazarlarına) transit geçen tahıllar, Polonya-Ukrayna sınırında değil, Litvanya limanında kontrole tabi tutulacak" ifadesini kullandı. 

RUSYA, UKRAYNA'YA HAREKET EDEN GEMİLERİ TEHDİT EDİYOR

Türkiye ve Ukrayna'nın girişimleriyle Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında 22 Temmuz 2022'de başlayan Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen Rusya, Karadeniz'de Ukrayna'ya hareket eden veya Ukrayna'dan yola çıkan gemileri potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak nitelendirdi. Söz konusu gemilere saldırının meşru olduğunu belirten işgalci Rusya, her fırsatta Ukrayna limanlarını bombalıyor.

UKRAYNA'DAN İNSANİ KORİDOR HAMLESİ

Buna bağlı olarak anlaşma dışında limanda mahsur kalan gemilerin ilgili ülkelere gönderilmesi için Ukrayna, 15 Ağustos 2023'te insani koridor açtı. Bu kapsamda 5 gemi koridor üzerinden geçiş yaptı. Bugün ilk kez tahıl taşıyacak olan gemi, Çornomorsk Limanı'na demirledi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.