SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna yeni bir karşı taarruza mı hazırlanıyor?

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Ukrayna'nın ABD'den 60 milyar doların üzerinde güvenlik yardımı aldıktan sonra 2025'te yeni bir karşı saldırı başlatmaya çalışacağını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2024 13:20
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2024 13:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna yeni bir karşı taarruza mı hazırlanıyor?

Ukrayna, ABD'den 60 milyar doların üzerinde güvenlik yardımı aldıktan sonra 2025'te yeni bir karşı saldırı başlatmaya çalışacak. Dünyanın önde gelen basın kuruluşu Financial Times'a konuşan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, önemli açıklamalarda bulundu.

Financial Times, Sullivan'ın geçen ay onaylanan yeni ABD yardım paketine rağmen Rusya'nın önümüzdeki dönemde cephede ilerlemesini beklediğini, "anahtarı anında çeviremezsiniz" dediğini kaydetti.

Sullivan, Washington'dan gelecek yeni yardımla Kıyiv'in 2024 yılının sonuna kadar olağan durumu koruyabileceğini ve Ukrayna'nın Rus saldırısına karşı dayanıklı olmasını sağlayabileceğini de sözlerine ekledi.

Gelecek yılın savaş senaryosuna da değinen Sullivan, Ukrayna'nın Rusların işgal ettiği toprakları geri almak için ilerlemeyi planladığını da sözlerine ekledi.

ABD'DE SEÇİMLER SAVAŞIN GİDİŞATINI BELİRLEYECEK

Financial Times, "Ukrayna'nın olası bir karşı saldırısına ilişkin yorumları, Beyaz Saray'ın, Başkan Joe Biden'ın Kasım ayında yeniden seçilmesi durumunda çatışmanın nasıl gelişeceğine ilişkin en net ifadesini temsil ediyor." diye vurguladı.

Ayrıca Financial Times, 2025'te yeni bir Ukrayna karşı taarruz olasılığının ABD Kongresi ve Beyaz Saray'dan gelen artırılmış ve onaylanmış fonlara bağlı olduğunu bildirdi.

ABD, UKRAYNA'YA NE YARDIM SAĞLADI?

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ukrayna'ya yardımın onaylanmasında yaşanan gecikmeler nedeniyle Ukrayna kuvvetlerinin, savaştan zarar gören Avdiyivka da dahil olmak üzere ülkenin doğusundaki bazı toprakları kaybettiğini kabul etti.

24 Nisan'da ABD Başkanı Joe Biden, Kongre tarafından kabul edilen ve Ukrayna'ya yaklaşık 61 milyar ABD doları değerinde ek askeri ve ekonomik yardımın yanı sıra ABD'nin diğer müttefiklerine yardım sağlayan yasayı imzaladı. Hemen ardından ABD, Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık askeri yardım paketi açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.