SON DAKİKA
Hava Durumu

Zaporijjya Nükleer Santrali'ndeki güvenlik tehdidi arttı!

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, Rusya'nın 8 Nisan 2024 tarihli saldırısının ardından Zaporijjya Nükleer Santrali'ndeki güvenlik tehdidinin arttığını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2024 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2024 14:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zaporijjya Nükleer Santrali'ndeki güvenlik tehdidi arttı!

Rus kuşatması altında kalan ve Avrupa'nın en büyük nükleer enerji santrali olan Zaporijjya Nükleer Santrali'ne yönelik saldırı, tepki çekmeye devam ediyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, Rusya'nın saldırgan politikasına yönelik açıklamalarda bulundu. 

"ENERJİ SANTRALLERİNDEKİ GÜVENLİK TEHDİDİ ENDİŞESİ ARTTI"

Grossi, 8 Nisan 2024 tarihli Rus saldırısında nükleer santrale doğrudan en az 3 saldırının gerçekleştiğini aktardı. Grossi 11 Nisan 2024 tarihli açıklamasında, Ukrayna'daki kritik altyapı tesislerine ve enerji santrallerine yönelik güvenlik tehdidinin arttığını vurgulayarak, uluslararası topluma çağrıda bulundu. Grossi, söz konusu tehlikenin "çok acil bir durum" olduğunu ifade etti. Ayrıca saldırılardan birinin Ünite 6'nın reaktör kubbesine denk geldiğini belirten Grossi, bunun nükleer güvenlik riskinde bir adımlık artış olduğunun altını çizdi. 

Diğer saldırıların ise bir kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğunu ifade eden Grossi, 9 Nisan 2024 tarihinde santralin insansız hava aracı (İHA) ile hedef alındığını aktardı. Grossi, kuşatmanın son bulması gerektiğini belirterek, "Nükleer emniyet ve güvenlik açısından teşkil ettikleri ciddi tehlikelere rağmen bu saldırıları sürdürmeleri, açık bir hazırlığın kaygı verici bir göstergesidir" dedi.

Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırı! - Sakarya Son Dakika Haberleri -  Bizim Sakarya Gazetesi

SANTRAL, MART 2022'DEN BERİ RUS İŞGALİ ALTINDA

Rus işgal güçleri, 4 Mart 2022 tarihinde tüm uluslararası normları ihlal ederek Zaporijjya Nükleer Santrali'ni ele geçirdi. Rusya, santrale asker ve askerî teçhizat yerleştirerek nükleer santrali kalkan olarak kullanıyor. İşgalci Rus güçleri en son 8 Nisan 2024 tarihinde Zaporijjya Nükleer Santrali'ne saldırı düzenledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.