SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zelenskıy’dan kuzey cephesi alarmı: "Rusya'nın 5 farklı saldırı senaryosuna karşı güçlerimizi artırıyoruz"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rusya’nın Ukrayna’nın kuzey sınır hattında yeni bir cephe açma olasılığının bugün Kıyiv’de düzenlenen üst düzey toplantısında ele alındığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2026 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2026 16:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy’dan kuzey cephesi alarmı: "Rusya'nın 5 farklı saldırı senaryosuna karşı güçlerimizi artırıyoruz"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ülkenin üst düzey askerî ve istihbarat yöneticileriyle yaptığı toplantıda Rusya'nın Çernihiv-Kıyiv hattına yönelik olası taarruz planlarının masaya yatırıldığını açıkladı.

Zelenskıy, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bugün gerçekleştirilen kritik toplantının detaylarını paylaştı. Açıklamaya göre, toplantının ana gündem maddesini, Rusya’nın Ukrayna’nın kuzey sınır hattında yeni bir cephe açma hazırlıkları oluşturdu.

KUZEY CEPHESİNDE ASKERÎ TAHKİMAT

İstihbarat birimlerinden gelen verileri detaylıca analiz ettiklerini belirten ZelenskIy, Rus ordusunun Çernihiv ve başkent Kıyiv yönünde yeni taarruz operasyonları planladığına dair ciddi veriler olduğunu aktardı. Düşmanın her türlü hamlesine karşı hazırlık yaptıklarını vurgulayan Ukrayna cumhurbaşkanı şu ifadeleri kullandı:

Düşmanın her muhtemel eylem seçeneğine karşı yanıtlarımızı hazırlıyoruz. Eğer Ruslar saldırganlıklarını bu yönde genişletmeye gerçekten cüret ederlerse, cevabımız hazır olacak.

Bölgedeki askerî güçlerinin ve tahkimatlarının artırıldığını belirten Zelenskıy, “Amacımız, devletimizi öyle bir güçlendirmek ki, Rusya'nın Ukrayna'nın kuzeyi üzerinden savaşı genişletmeye yönelik beş senaryosundan hiçbirinin çalışmamasını sağlamak.” açıklamasında bulundu.

BELARUS’A DİPLOMATİK BASKI VE İSTİHBARAT GÖREVLİLERİ

Ukrayna lideri, Rusya’nın savaşı genişletmek amacıyla Belarus topraklarını yeniden kullanma ihtimaline karşı diplomatik cephede de harekete geçildiğini aktardı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığına, Rusya'nın bu oyununu bozmak adına Belarus üzerinde ek diplomatik nüfuz ve baskı önlemleri hazırlama talimatı verdiğini belirten Cumhurbaşkanı, "Ukrayna istihbarat servisleri için de kamuoyuna açıklanmayan ilgili özel görevler tanımlanmıştır." dedi.

RUSYA’NIN SEFERBERLİK İDDİALARI VE TRANSDİNYESTER BAĞLANTISI

Toplantıda Rusya içindeki yeni askeri hareketliliklerin de ele alındığını kaydeden Zelenskıy, Rusya'nın 100 bin kişilik yeni bir seferberlik dalgası hazırlığında olduğuna dair bilgileri dikkate aldıklarını belirtti. Öte yandan Ukrayna lideri, mevcut şartlarda Rusya'nın böyle bir "gizli seferberlik" potansiyeline sahip olmadığını savunarak, “Bugün itibarıyla Rusya'da böylesi bir gizli seferberlik potansiyelinin bulunmadığına inanıyoruz. Dolayısıyla Kremlin’den başka formatta siyasi kararlar beklemeliyiz. Tıpkı yakın zamanda Moldova’nın Transdinyester bölgesine yönelik attıkları adımlara benzer siyasi hamleler görebiliriz." ifadelerini kullandı.

Zelenskıy ayrıca, bugüne kadar oldukça başarılı sonuçlar veren Ukrayna’nın uzun menzilli operasyonlarının coğrafyasını genişletmeye yönelik hazırlıklara da devam edeceklerini sözlerine ekledi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.