SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zelenskıy: Rusya gelecek yılı da savaş yılı ilan etti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rusya’nın gelecek yılı da savaş yılı olarak planladığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2025 10:17
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2025 10:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy: Rusya gelecek yılı da savaş yılı ilan etti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), 17 Aralık 2025 tarihinde yaptığı açıklamada; Ukrayna diplomasisinin iki temel önceliğinin ülkenin savunmasını güçlendirmek ve toplumsal dayanıklılığı artırmak olduğunu belirterek, bu iki unsurun Ukrayna’nın bağımsızlığının ve Ukraynalıların özgürce yaşama hakkının korunmasının temelini oluşturduğunu söyledi.

Ayrıca Zelenskıy Rusya’nın tam da bu değerlere karşı savaş yürüttüğünü vurgulayarak, Moskova’dan gelen son sinyallerin gelecek yılın da bir “savaş yılı” olarak planlandığına işaret ettiğini ifade etti.

Bu sinyallerin yalnızca Ukrayna’ya yönelik olmadığını kaydeden Zelenskıy, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) ortakların Rusya’nın savaşı bitirmek istediği yönündeki söylemlerine karşın, Moskova’dan gelen resmî açıklamalar ve orduya verilen emirlerin bunun tam tersini gösterdiğini dile getirdi.

“SÖZDE TARİHÎ TOPRAKLAR”

Rusya’daki bu zihniyetin doğru şekilde tanınması ve buna göre hareket edilmesi gerektiğini belirten Zelenskıy, söz konusu yaklaşımın diplomasiyi de baltaladığını, diplomatik dil ve belge tartışmaları üzerinden Ukrayna’yı yok etme niyetinin ve toprak gaspını meşrulaştırma arzusunun gizlenmeye çalışıldığını söyledi.

Zelenskıy, bu tutumun ileride Avrupa’daki başka ülkelerin de Rusya tarafından “sözde tarihî topraklar” olarak hedef alınmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

“GERÇEK BİR KORUMAYA İHTİYAÇ VAR”

Gerçek bir korumaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Zelenskıy, Rusya’nın bu “tehlikeli geçmiş pratiğine” karşı güvenlik, finansal ve siyasi önlemlerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu kapsamda Rus varlıklarına yönelik adımların da önem taşıdığını belirten Zelenskıy, tüm ortakların gerçeği görme, kabul etme ve buna göre cesurca hareket etme sorumluluğu bulunduğunu kaydetti. Zelenskıy, Ukrayna’ya destek veren ve bu yönde güvenliği sağlamaya yönelik çabalara katkı sunan herkese teşekkür etti.

“TERCİH TAMAMEN AVRUPA’NIN ELİNDE”

Aynı zamanda Avrupa liderlerinin Brüksel’de bir araya geleceğini hatırlatan Zelenskıy, toplantının son derece kritik bir nitelik taşıdığını söyledi.

Zelenskıy, bu zirveden çıkacak sonucun Avrupa’nın ortaya koyacağı iradeyi göstereceğini vurgulayarak, Rusya’ya gelecek yıl savaşı sürdürme arzusunun anlamsız olduğunu hissettirecek net bir mesaj verilmesi gerektiğini ifade etti.

Bunun ancak Ukrayna’nın güçlü ve sürdürülebilir bir destek alacağının açık biçimde ortaya konulmasıyla mümkün olacağını belirten Zelenskıy, bu tercihin tamamen Avrupa’nın elinde olduğunu dile getirdi.

Öte yandan Ukrayna’nın ABD ile temaslarının da süreceğini kaydeden Zelenskıy, Ukraynalı temsilcilerin bu hafta ABD heyetiyle barışa ve kalıcı güvenliğe hizmet edecek adımlar konusunda görüşme ve temaslarını devam ettirmesinin beklendiğini söyledi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.