SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

1944 Sürgünü şehitleri anılmaya devam ediyor: Emel Kırım Vakfından 25 Mayıs'ta anma programı

Emel Kırım Vakfı, Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 81. yıl dönümü anısına, 25 Mayıs 2025'te Üsküdar'da bir anma programı düzenleyecek. Programda belgesel gösterimi ve konferans tertip edilecek. Etkinlik halka açık ve ücretsiz olacak.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2025 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2025 16:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
1944 Sürgünü şehitleri anılmaya devam ediyor: Emel Kırım Vakfından 25 Mayıs'ta anma programı

Emel Kırım Vakfı, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 81. yıl dönümüne özel olarak bir programı gerçekleştirecek. Üsküdar Belediyesinin desteğiyle hayata geçirilecek olan program, 25 Mayıs 2025 tarihinde saat 14.00'te Üsküdar'da bulunan Bağlarbaşı Kongre Merkezi'nde icra edilecek.

Gerçekleşecek programda Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı kurbanları dualarla anılacak, sürgünün nasıl gerçekleştirildiğini anlatan "SÜRGÜN" adlı belgesel film gösterimi yapılacak ve bir konferans verilecek. Program halka açık ve ücretsiz olacak.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerin büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Çoğunlukla kadınlar, çocuklar, yaşlılar olmak üzere hayvan vagonlarına doldurulan Kırım Tatarları; Türkistan, Urallar ve Sibirya’ya sürgün edildi. Kırım’dan sürgün edilen 420 bini aşkın Kırım Tatarının yüzde 46’sı sürgün yolunda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti.

Sovyet yönetimi, Vatan Kırım’ın demografik yapısını değiştirmeyi amaçladı ancak Kırım Tatarları, bağrından koparıldıkları o aziz vatanı, Kırım’ı hiçbir zaman unutmadı. Sürgün yıllarında, sürgün edildikleri yerlerde vatana dönmek için çaba gösterdiler. Nihayet, yıl 1989’u gösterdiğinde Kırım Tatarları, yavaş yavaş ata topraklarına dönmeye başladı. O tarihten itibaren Kırım Tatarları yaşadıkları yokluklara rağmen vatanda kalma mücadelesini sürdürdü.

Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başladı. Ancak yaklaşık 150 bin Kırım Tatarı maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle sürgün yerlerinde kalmaya devam etti.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

7 ÜLKE SOYKIRIM OLARAK TANIDI

Kırım Tatar Sürgünü’nün 2015 yılında Ukrayna Parlamentosu tarafından soykırım olarak kabul edilmesi sonrasında; 2019 yılında Letonya ve Litvanya parlamentoları, 2022’de ise Kanada Parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarası, 2024'ün temmuz ayında Polonya Parlamentosunun alt kanadı olan Sejm ve 2024'ün ekim ayında Estonya Parlamentosu (Riigikogu), 2024'ün aralık ayında Çekya Senatosu, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanımıştı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.