SON DAKİKA
Hava Durumu

Ankara'da "Ukrayna-Kırım'ın İşgalinin 10. Yılında Geçmişin ve Geleceğin Analizi" paneli yapıldı

Kırım Derneği ve Ukrayna Derneği ortaklığında, Ankara Millî Kütüphane’de "Ukrayna-Kırım'ın İşgalinin 10. Yılında Geçmişin ve Geleceğin Analizi" konulu panel düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2024 17:52
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2024 17:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ankara'da "Ukrayna-Kırım'ın İşgalinin 10. Yılında Geçmişin ve Geleceğin Analizi" paneli yapıldı

Selahaddin Kaşgarlı/QHA Ankara Muhabiri

Kırım Derneği ile Ukrayna Derneği iş birliğinde, 27 Şubat 2024 tarihinde "Ukrayna-Kırım İşgalinin 10. Yılında Geçmişin ve Geleceğin Analizi" başlıklı panel tertip edildi. Ankara Millî Kütüphane Yunus Emre Salonu'nda düzenlenen etkinlik saat 14.30'da başladı. Panelin açılış konuşmalarını Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ve Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin gerçekleştirdi.

Panele katılaması planlanan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu’nun sağlık nedenleri sebebiyle hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. Ayrıca Topçu'nun bir hafta devamında yapılması planlanan programlara katılamaycağı belirtildi.

Rusya'nın yayılmacı politikaları neticesinde; 2014 yılında işgal ettiği Kırım ve 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna anakarasına yönelik topyekûn saldırılarının yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen panelde, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Kırımlı, Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Özçelik ve Ukrayna Derneği Başkanı ve Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yuliya Biletska konuşmacı olarak yer aldı. Panelin moderatörlüğünü ise Gazeteci-Yazar Gönül Şamilkızı yürüttü.

Panele Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Recep Şen, TURKSİD Ukrayna Başkanı İsmet Yüksel, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Türkiye ve Ortadoğu Temsilcisi Aldulhakim Şaptukayev, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov ve Kırım Derneğinin müzik ve halk dansları topluluğu Cıyın Ansambli'nin eğitmeni Evelina Kemileva, Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Toğrul İsmayıl ve Kırım Tatar halkının millî mücadelesine destek veren çok sayıda isim katıldı.

"KIRIM'DA YAŞAYAN RUSLARIN TEHDİT ALTINDA OLDUĞU YALANDI"

Ankara Millî Kütüphane’de düzenlenen programın sunuculuğunu Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin üstlendi.

Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin açılış konuşmasında, "Kırım'da yaşayan Rusların tehdit altında olduğu ve Rus kültürünün tehdit altında olduğu; hepsi yalandı. Maksat Kırım'ın işgal edilmesi, maksat Ukrayna'nın belli bölgelerini işgal etmekti. Savaşın ve Ukrayna'nın umumi olarak işgalinin başlangıcından bu yana iki yıl geçti. Ama bu işgal iki yıl evvel başlamadı; Kırım'da başladı, Dombas'ta başladı ve durdurulmasaydı Odesa'daydı, Harkiv'deydi ve devam edecekti ama Odesa'da durduruldu" ifadelerini kullandı.

"VATANINI SAVUNMAYA BAŞLAYAN İLK HALK KIRIM TATARLARI OLDU"

Programın açılış konuşmacılarından Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ise, "10 yıl önce gerçek bir savaş başladı ve vatanını savunmaya başlayan ilk halk da Kırım Tatarları oldu. 10 yıl önce, o günden itibaren Kırım Tatarları kendi evlerinde işgal altında yaşıyorlar. Zaferimize inanıyoruz ve dayanışmayla beraber ilerlersek, Kırım Yarımadası'nın işgalden kurtarılması ve orada Kırım Tatarlarının hak ettiği şekilde yaşaması için her türlü başarıya ulaşacağız diye düşünüyorum. Ancak dürüst olmalıyız; bu mücadele uzun sürecek, bir gecede bitmeyecek. Güçlü olan hayatta kalacak. Biz beraber daha güçlüyüz diye düşünüyorum" dedi. 

"BİR YERDE İŞGAL VARSA ORADA YAPILAN SEÇİMİN, REFERANDUMUN BİR ÖNEMİ VAR MI?"

Şamilkızı panelin açılışında, Rusya'nın Kırım'ı işgalini; referandum yoluyla alınan bir karar şeklinde sunularak meşrulaştırmaya hizmet eden çalışmalara dikkat çekerek, "Hala daha referandumun oradaki sirkten ve tiyatrodan farklı olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. Bir yerde işgal varsa orada yapılan seçimin, referandumun bir önemi var mı?" şeklinde konuştu.

"GERÇEK MANASIYLA KURDUN KUZUYA HÜCUMU"

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı topyekûn işgal girişiminin savaş olarak adlandırılmasının yanlış olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Hakan Kırımlı, "Biz Rusya-Ukrayna Savaşı dediğimiz zaman dahi aslında farkında olmadan, bu lanetli devlete, bu emperyalist devlete hizmet ediyoruz. Çünkü savaş dediğimizde dışardan bakan insanların aklına, iki ülke arasındaki sınır anlaşmazlığı, topraklar üzerindeki mülkiyet iddiaları ve başka bir anlaşmazlık gelebilir. Bu öyle bir savaş değil; durduk yere bir ülkenin diğerine hücumu. Yani kelimenin gerçek manasıyla kurdun kuzuya hücumu ve bunu başka şekilde adlandırmak hiçbir şekilde kabul edilemez" cümlelerine yer verdi.

Doç. Dr. Kırımlı Rusya’nın tahrik veya meşru gerekçe olmaksızın Ukrayna'ya saldırdığını vurgulayarak, savaşın insani, kültürel ve ekonomik tahribatla korkunç araçlarla sürdürüldüğünü kaydetti. Kırım Tatarlarının durumuna ilişkin olarak ise, "Kırım Tatarlarının kaderi bu savaşın sonucuna bağlıdır." yorumunda bulundu.

"KESİNLİKLE UKRAYNA BU SAVAŞTAN GALİP ÇIKACAK"

Prog. Dr. Özçelik ise Ukrayna'nın galip çıkacağına inandığını belirterek, "Ben şuna inanıyorum kesinlikle Ukrayna bu savaştan galip çıkacak. Putin'in temel amacı İstanbul. Bunu nereden biliyoruz. 2023'te Türkiye'de çok kötü bir deprem felaketi geçirdik. Türkiye acı kayıplar verdi. Bu sırada Rusya'daki TV istasyonlarında 'Türkiye şu anda diz çökmüş durumda, hadi gidip İstanbul'u ele geçirelim' diyenlerin olduğunu okuyabiliriniz" dedi.

"KIRIM'IN DEMOGRAFİK YAPISINI DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Dr. Yuliya Biletska ise Rusya'nın Kırım'da demografik yapıyı bozmayı amaçladığına dikkat çekerek, "Ruslar Kırım'ı işgal ettikten sonra ana amacı, hem Ukrayna hem Kırım Tatarlarının kimliğini yok etmekti. Kırım'ın demografik yapısını değiştirmeye çalışıyorlar. Kırım'da yaşayan ve Rusya'ya karşı çıkan insanları ya fiziksel olarak yok etmeye çalışıyorlar ya da Kırım'dan bir şekilde dışlamaya çalışıyorlar.Burada Rusyaların Kırım'la ilgili en büyük miti çöküyor. Bu en büyük mit nedir? Aslında herkes Kırım'da Rusları bekliyordu, kimse de karşı çıkmadı. Eğer kimse karşı çıkmadıysa neden hala Kırım Tatarları, Ukraynalı ve hatta Rus kökenli insanları hapse atıyorsunuz? Saat 5'te 6'da aramalar yapıyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

Program, panelistlerin sunumları sonrasında gerçekleşen soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.