SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'ın antlı şehidi Numan Çelebicihan Romanya'da anıldı

Romanya'daki Kırım Tatar diasporası, Kırım Ahali Cumhuriyetinin ilk Başkanı, antlı şehit Numan Çelebicihan'ı şehadetinin 105. yıldönümünde anma etkinliği düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2023 11:53
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2023 12:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'ın antlı şehidi Numan Çelebicihan Romanya'da anıldı

Kırım Ahali Cumhuriyetinin ilk Başkanı, Kırım davasına ömrünü adayan antlı şehit Numan Çelebicihan, şehadetinin 105. yıldönümünde minnetle anıldı. Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği (RMTTDB), Kırım Tatarlarının unutulmaz lideri Çelebicihan için anma etkinliği düzenlendi.

25 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirilen etkinliğe Romanya'daki Kırım Tatar diasporası katıldı. Anma programında Bolşevikler tarafından şehit edilen ve naaşı Karadeniz'e atılan antlı şehit Numan Çelebicihan'ın Kırım mücadelesi ele alındı. 

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, persoane stând jos, persoane în picioare şi interior

ANTLI ŞEHİT NUMAN ÇELEBİCİHAN ROMANYA'DA ANILDI

Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) üyesi, Ovidius Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Metin Ömer, program çerçevesinde Numan Çelebicihan'ın hayatından ve Kırım'ın bağımsızlığı için katkıda bulunduğu faaliyetlerinden bahsetti.

NUMAN ÇELEBİCİHAN KİMDİR?

1885 senesi “Büyük Sunaq” köyünde doğan Numan Çelebicihan 1908-1916 seneleri arasında İstanbul’da ve St. Petersburg’da Hukuk ve Tıp eğitimi aldı. 1908 senesi Cafer Seydamet ile birlikte Türkiye’de oluşan inkılap hareketlerini yakından takip etti.

Kırım Tatar halkının sorunlarına çare bulmak ve çarlık idaresi altında ezilen halkının yaralarına derman olmak için büyük bir gayret ile çalıştı ve bu maksatla “Qırım Talebe Cemiyeti”ni kurdu. 1917 senesinde Kırım, Litvanya, Belarus ve Polonya Müftüsü oldu. Kırım Müslümanları İcra Komitesi'nin başkanı olarak seçildi.

Bu süre boyunca, daha öncesinde olduğu gibi Kırım Tatar halkının teşkilatlanması ve kendi geleceğini eline alabilmesi için çalışmalar yürüttü. Yine aynı sene içerisinde Aralık ayında Birinci Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın toplanmasında büyük bir rol üstlendi ve Kurultayın idare heyetinin başkanı olarak seçildi.

Kurultay’ın çalışmaları sonucunda “Kırım Tatar Halk Cumhuriyeti”nin kurulması için çalışmalar yürütülmesi kararı alındı ve kurulan hükûmetin başkanlığına Numan Çelebicihan seçildi. Kırım’ın Bolşevik kuvvetleri tarafından işgal edilmesi sonucunda Kurultay dağıtıldı ve Kırım Tatarlarının milli liderleri ya tutuklandı ya da Kırım’dan kaçmaya mecbur edildi. Tutuklanan Numan Çelebicihan 23 Şubat 1918 tarihinde Bolşevikler tarafından vahşice öldürüldü ve naaşı Karadeniz’e atıldı.

Çelebicihan, ayrıca şair ve neşirci olarak tanınıyordu. Yazdığı “Ant Etkenmen” şiiri Kırım Tatarlarının milli marşı kabul edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.