SON DAKİKA
Hava Durumu

#Romanya Tatarları

QHA - Kırım Haber Ajansı - Romanya Tatarları haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Romanya Tatarları haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Romanya'daki Kırım Tatarlarından işgal altındaki Kırım'dakilere uzanan anlamlı kampanya Haber

Romanya'daki Kırım Tatarlarından işgal altındaki Kırım'dakilere uzanan anlamlı kampanya

Romanya'daki Kırım Tatar diasporası "Kırım'daki Tatar Aktivistlerle Dayanışma ve Onların Mücadelesine Destek: Özgürlük Ve Adalet İçin Hep Birlikte!" kampanyası başlattı. Mehmet Niyazi Kültür Derneği Yöneticisi Murad Erol, kampanyanın hedefini Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirdi. Erol kampanyaya ilişkin, "Bu sene sürgünün 80. Yıl dönümü münasebetiyle bu kampanyayı başlattık. Sesimizi duyurmayı amaçlıyoruz. Romanya’da yaşayan Kırım Tatarlarının mücadelemize katkı sağlasın istedik" ifadelerini kullandı. Kampanyanın başlatılma amacını değerlendiren Erol, "Kırım’da ikamet eden Kırım Tatar aktivistlerine yakın olmak, onların düşüncelerine katılmak için bu kampanyayı başlattık." açıklamasını yaptı. Kampanyanın ne kadar insana ulaştığını anlatan Erol, "Romanya’da da çevrimiçi imza platformlarında da mevcut. İki bin civarı gören mevcut." dedi. Mehmet Niyazi Kültür Derneği Yöneticisi Murad Erol, kampanyayla ilgili son olarak, "Bu bizim borcumuzdur. Bunu desteklememiz gerekiyor. Sadece Kırım’da yaşayanları beklemek ve durmak mümkün değildir." ifadelerini kullandı. Kampanyanın imzacısı olmak için: https://www.change.org/p/kirim-daki%CC%87-tatar-akti%CC%87vi%CC%87stlerle-dayani%C5%9Fma-ve-onlarin-m%C3%BCcadelesi%CC%87ne-destek-%C3%B6zg%C3%BCrl%C3%BCk-ve-adal?recruiter=1337212051&recruited_by_id=397bfa60-032e-11ef-9363-83dd4b99fb4a&utm_source=share_petition&utm_campaign=petition_dashboard_share_modal&utm_medium=facebook_messenger

Romanya MTTDB Milletvekili Varol Amet: Kırım Tatarlarının derdi bizim derdimizdir Haber

Romanya MTTDB Milletvekili Varol Amet: Kırım Tatarlarının derdi bizim derdimizdir

Bu yıl üçüncüsü gerçekleşen Antalya Diplomasi Forumu'na katılan Romanya Milletvekili Varol Amet, Kırım Haber Ajansının (QHA) sorularına yanıt verdi. Milletvekili Amet, Antalya Diplomasi Forumu'na davet edildiği için Türkiye Cumhuriyeti hükûmetine ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti. Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov ile bir araya gelmekten memnun olduğunu dile getiren Amet, görüşmede Kırım Tatarlarının vatanına dönmesi için neler yapılması gerektiği üzerine konuştuklarını belirtti.  ???? III. Antalya Diplomasi Forumu'na katılan Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği Milletvekili Varol Amet, Kırım Tatar halkına her zaman destek olacaklarını vurguladı pic.twitter.com/w0X8rdb4GE — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) March 4, 2024 "KIRIM TATARLAR KARDEŞLERİMİZE KAPIMIZ HER ZAMAN AÇIK" Ahmet, QHA'nın "Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı işgal etmesi ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne karşı saldırı başlatmasının ardından Romanya'ya gelen Kırım Tatarı var mı?" sorusuna verdiği yanıtta az sayıda bir göçün yaşandığını söyledi. Romanya'nın Kırım Tatarlarına her konuda destek olduğunu dile getiren Ahmet, "Romanya Tatarları olarak savaşın başladığı ilk günden bu yana Ukrayna'ya ve Kırım Tatarlarına yönelik desteğimizi açık bir şekilde ifade ettik. Kardeşlerimize kapımızı açtık, elimizden gelen desteği verdik. Biz her zaman söylüyoruz, Kırım Tatarlarının derdi bizim derdimizdir" dedi. Diğer yandan Romanya'daki yerleşik Kırım Tatarlarının yaşamı hakkında bilgi veren Ahmet, kültürün ve anadilin hala yaşatıldığına dikkat çekti. "Hiçbir zaman anadilimizi unutmadık" diyen Ahmet, Kırım Tatarcanın Romanya Parlamentosunda onaylandığını ve bu bağlamda 5 Mayıs'ta Kırım Tatarlarının Anadil Günü'nün kutlandığını ifade etti.

Romanya'daki Kırım Tatarlarından Türkolog Prof. Dr. Tahsin Cemil'in yeni eserinin tanıtım etkinliği Haber

Romanya'daki Kırım Tatarlarından Türkolog Prof. Dr. Tahsin Cemil'in yeni eserinin tanıtım etkinliği

Romanya'daki Mecidiye Belediye Başkanlığı ve Mehmet Niyazi Kültür Derneği  tarafından (21 Eylül'de) 80. yaşına giren Romanya'daki Kırım Tatarlarından Eski Büyükelçi ve Türkolog Prof. Dr. Tahsin Cemil'in yeni eserinin tanıtımı için 7 Ekim 2023 tarihinde Romanya Mecidiye'de etkinlik yapılacak. Etkinlikte, Prof. Dr. Tahsin Cemil'in yeni çıkan kitabı "Dünya Tarih Yazıcılığında Tatarlar" (Tatar in World Historiography) ile eserleri ve çalışmaları hakkında konuşmalar gerçekleştirilecek. Program kapsamında Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay ve Romanya'daki Kırım Tatarlarından Tarihçi Prof. Ekrem Gaffar da konuşmacılar arasında yer alacak.   Programda, Kırım Tatar sanatçılar Rüstem Memed ile Mavile Memetov da konser verecek. Emel Dergisi-Emel Kırım Vakfından etkinliğe ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Romanya'da Çavuşesku rejiminin devrilmesiyle birlikte ilk kurulan cemiyetlerden biri olan Romanya Müslüman Demokrat Tatar Türkleri Birliğinin ilk kurucu başkanı, Romanya Parlamentosunda milletvekilliği yapan, Romanya'nın Azerbaycan ve Türkmenistan Büyükelçiliğ görevlerini ifa eden, Türk Osmanlı Tarihi, Kırım, Altınorda tarihi konularında bir çok makale yazan, eserler veren Romanya'daki tarihçiliğin en önde gelen isimlerinden olan Tasin Cemil ağamıza sağlıklı uzun ömürler diliyor, daha çok eserler yazmaya gücü ve ilhamı olmasını diliyoruz." TAHSİN CEMİL KİMDİR? Romanya'daki Kırım Tatarlarından Prof. Dr. Tahsin Cemil, Romanya'daki Kırım Tatarlarını parlamentoda temsil eden ilk milletvekili, Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliğinin ilk başkanı, diplomat ve Türkolog. Bir dönem Romanya’nın Türkmenistan ve Azerbaycan’da büyükelçilik görevini yürüten, Cluj Babeş Bolyai Üniversitesi Türkoloji Enstitüsü Müdürlüğü yapan Prof. Dr. Tahsin Cemil’in Romanya ve Osmanlı tarihi üzerine yüzlerce makalesi bulunuyor.

Dr. Metin Ömer'in yeni kitabı İstanbul’da tanıtılacak Haber

Dr. Metin Ömer'in yeni kitabı İstanbul’da tanıtılacak

Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Yönetim Kurulu üyesi, Tarihçi, Araştırmacı ve Köstence Ovidius Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Metin Ömer'in "İki Dünya Savaşı Arasında Romanya'daki Türk-Tatar Toplumu ve Türkiye'ye Göçler" isimli kitabının tanıtımı yapılacak.  KİTAP TANITIMI ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ'NDE İstanbul Romen Kültür Merkezinin davetiyle 8 Eylül 2023 tarihinde saat 18.00'de Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) Çok Amaçlı Salonu'nda Dr. Metin Ömer, eseri üzerine konuşacak ve ardından okuyuculara kitabını imzalayacak.  DR. METİN ÖMER, KİTABINI KIRIM HABER AJANSINA ANLATMIŞTI Kırım Tatar tarihçi Dr. Metin Ömer, yeni kitabı "İki Dünya Savaşı Arasında Romanya'daki Türk-Tatar Toplumu ve Türkiye'ye Göçler" ile ilgili 26 Mayıs 2023'te Kırım Haber Ajansına (QHA) demeç vermişti. Romanya arşivlerinden ilk kez yayımlanan belgeleri araştırdığını ve buna kitabında yer verdiğini belirten Ömer, "Kullanılan kaynaklar ve sunulan perspektiflerden dolayı bu kitap sahasındaki tek akademik çalışmadır" dedi. Tarihçi Dr. Metin Ömer'in doktora tezi olan bu konu aynı başlık ile Romanya'da 2020 yılında yayımlanmıştı. Ömer'in, Romanya'daki Türk ve Tatar halkının Türkiye'ye göç etmesini konu edinen "İki Dünya Savaşı Arasında Türklerin ve Tatarların Romanya'dan Türkiye'ye Göçleri (EMIGRAREA TURCILOR ȘI TĂTARILOR DIN ROMÂNIA ÎN TURCIA ÎNTRE CELE DOUĂ RĂZBOAIE MONDIALE)" isimli eseri Rumence'ye çevrilerek piyasaya sürülmüştü. Kitabın önsözünü Prof. Dr. Hakan Kırımlı yazmıştı. DR. METİN ÖMER KİMDİR? Romanya'nın Dobruca bölgesindeki Mecidiye kasabasında dünyaya gelen Kırım Tatarı Metin Ömer, Romanya'da okutulan ders kitaplarında Tatarlar ile ilgili olumsuz yorumları gördükten sonra tarih eğitimi almaya karar verdi.  Metin Ömer, lisans ve yüksek lisans eğitimini Köstence Ovidius Üniversitesinde Tarih bölümünde tamamladı. Doktora eğitimini ise Türkiye'nin başkenti Ankara'daki Hacettepe Üniversitesinde 2018 yılında tamamlayan Ömer, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından verilen Türkiye Bursları sayesinde eğitim aldı. Romanya'daki Köstence Üniversitesinde akademisyen olarak görev yapan Ömer, aynı zamanda Dünya Kırım Tatar Kurultayının (DQTK) Yönetim Kurulu üyesi.

Dr. Melek Fetislam'ın kaleminden: İki Savaş Arasında Romanya'daki Tatar Milli Hareketi Haber

Dr. Melek Fetislam'ın kaleminden: İki Savaş Arasında Romanya'daki Tatar Milli Hareketi

Kırım Tatar akademisyen, Dr. Melek Fetislam, Bükreş Üniversitesinde Prof. Dr. Tahsin Cemil danışmanlığında haızrladığı doktora tezini kitap haline getirdi. "İki Savaş Arasında Romanya'daki Tatar Milli Hareketi" eseri Romanya'da piyasaya sürüldü. 488 sayfalık eser, CNSAS Yayınları tarafından çıkarıldı. Ayrıca Romence yayımlanan kitap yoğun ilgi gördü. Dr. Fetislam, Ocak 2021 tarihinde Emel Fikir Kültür Konferansları'nda "İki Savaş Arasında Romanya'daki Tatar Milli Hareketi" başlıklı bir konuşma yapmıştı. Fetislam'ın Romanya arşivlerinde uzun çalışmalar sonucu hazırladığı tezi ilgililer için merak konusu olmuştu.  DR. MELEK FETİSLAM KİMDİR? Melek Fetislam, Romanya'nın Cluj kentindeki Babeş-Bolyai Üniversitesi Türkoloji Enstitüsü'nde araştırmacı olarak görev yapıyor. Romanya'daki Tatar azınlığın tarihini inceleme konusunda uzun bir deneyime sahip olan Fetislam, doktora derecesini 2017 yılında Babeş-Bolyai Üniversitesi'nde National Council for Securitate Archives çalışmasına dayalı teziyle aldı. Fetislam,  Studia et Documenta Turcologica'da editörlük ve ABD'de Tarih Araştırmaları'nda hakemlik yapmaktadır.  Son projelerinden biri ise Romanya'daki Ulusal Azınlıkların Kronolojisi (1989-2019). Birinci Avrupa Bölgesel Olmayan Özerklik Ağı Eğitim Okuluna katılan Fetislam, "Bölgesel Olmayan Özerklik” projesi çerçevesinde, İki Savaş Arası Romanya'da Tatarların etnik-ulusal kimliğini geliştirmede dini ve eğitimsel özerkliğin rolünü araştırıyor.

Dr. Metin Ömer, "İki Dünya Savaşı Arasında Romanya'daki Türk Tatar Toplumu ve Türkiye'ye Göçler" kitabını anlattı Haber

Dr. Metin Ömer, "İki Dünya Savaşı Arasında Romanya'daki Türk Tatar Toplumu ve Türkiye'ye Göçler" kitabını anlattı

Ömer Cihad KAYA Romanya Kırım Tatar diasporasından Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Yönetim Kurulu üyesi, akademisyen Metin Ömer'in "İki Dünya Savaşı Arasında Romanya'daki Türk Tatar Toplumu ve Türkiye'ye Göçler" isimli kitabı Türk Tarih Kurumu'ndan çıktı. Metin Ömer, yeni kitabı hakkında Kırım Haber Ajansına değerlendirme yaptı. "SAHASINDAKİ TEK AKADEMİK ÇALIŞMA" Metin Ömer, sahasındaki tek akademik çalışma olarak nitelendirdiği eserinde, Romanya arşivlerinden ilk kez kullanılan belgelerin yer aldığı Romanya Türk Tatar toplumuna dair gün yüzüne çıkmayan çok sayıda konuyu irdelediğini belirtti. Dr. Metin Ömer'in yeni kitabı hakkındaki değerlendirmeleri şu şekilde: "Bu çalışmada Romen arşivlerinden ilk kez kullanılan belgelerin yanısıra Türk ve Fransız arşiv belgelerinden de yararlanılmıştır. Ayrıca konuyu aydınlatma ve çalışmaya orijinallik katma açısından sözlü tarih çalışmalara da yer verilmiştir. Kullanılan kaynaklar ve sunulan perspektiflerden dolayı bu kitap sahasındaki tek akademik çalışmadır. Bu çalışmada, iki dünya savaşı arası dönemde Romanya’dan Türkiye’ye gerçekleşen göçler, başlıca dört boyutta incelenmiştir: Romanya’daki Türk-Tatar toplumu, Romanya Devleti, Türk Devleti ve Romanya-Türkiye ilişkileri. Göçlerin sebepleri ve neticeleri bu boyutlar ekseninde gelişmiştir. Bu çalışmanın üç ana özelliği vardır: Öncelikle basılı ve basılı olmayan Romence ve Türkçe kaynakları kullanarak Romanya, Türkiye ve Türk-Tatar toplumu hakkında perspektifler sunabilmektir. İkincisi, bu eserde dünya savaşları arası dönemdeki göçlerin daha önce başlayan bir sürecin devamı olduğunu göstermeye çalışılmıştır. Üçüncü olarak bu çalışma, her iki dildeki kaynaklara başvurarak yeni bir yorum ortaya koymayı amaçlamaktadır. Göçlerin en belirgin sonucu Dobruca’nın yapısının değişmesi olmuştur. Gerek Kuzey Dobruca’da gerekse Güney Dobruca’da Romanya sınırlarına dâhil olunduğu esnada çoğunlukta olan Türk-Tatar toplumunun nüfusu zamanla önemli ölçüde azalmış ve Müslümanlar azınlığa düşmüştür. Ayrıca, bu nüfus azalması Dobruca bölgesinde Türkler/Kırım Tatarları tarafından asırlar boyunca geliştirilen maddî kültürün de kısmen silinmesine yol açmıştır." İki Dünya Savaşı Arasında Romanya'daki Türk-Tatar Toplumu ve Türkiye'ye Göçler kitabı, Türk Tarih Kurumu e-mağaza bağlantısı üzerinden satın alınabiliyor. Tarihçi Dr. Metin Ömer'in doktora tezi olan bu konu aynı başlık ile Romanya'da 2020 yılında yayımlanmıştı. Ömer'in, Romanya'daki Türk ve Tatar halkının Türkiye'ye göç etmesini konu edinen "İki Dünya Savaşı Arasında Türklerin ve Tatarların Romanya'dan Türkiye'ye Göçleri (EMIGRAREA TURCILOR ȘI TĂTARILOR DIN ROMÂNIA ÎN TURCIA ÎNTRE CELE DOUĂ RĂZBOAIE MONDIALE)" isimli eseri Rumence'ye çevrilerek piyasaya sürülmüştü. Kitabın önsözünü Prof. Dr. Hakan Kırımlı yazmıştı.

Kırım'ın antlı şehidi Numan Çelebicihan Romanya'da anıldı Haber

Kırım'ın antlı şehidi Numan Çelebicihan Romanya'da anıldı

Kırım Ahali Cumhuriyetinin ilk Başkanı, Kırım davasına ömrünü adayan antlı şehit Numan Çelebicihan, şehadetinin 105. yıldönümünde minnetle anıldı. Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği (RMTTDB), Kırım Tatarlarının unutulmaz lideri Çelebicihan için anma etkinliği düzenlendi. 25 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirilen etkinliğe Romanya'daki Kırım Tatar diasporası katıldı. Anma programında Bolşevikler tarafından şehit edilen ve naaşı Karadeniz'e atılan antlı şehit Numan Çelebicihan'ın Kırım mücadelesi ele alındı.  ANTLI ŞEHİT NUMAN ÇELEBİCİHAN ROMANYA'DA ANILDI Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) üyesi, Ovidius Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Metin Ömer, program çerçevesinde Numan Çelebicihan'ın hayatından ve Kırım'ın bağımsızlığı için katkıda bulunduğu faaliyetlerinden bahsetti. NUMAN ÇELEBİCİHAN KİMDİR? 1885 senesi “Büyük Sunaq” köyünde doğan Numan Çelebicihan 1908-1916 seneleri arasında İstanbul’da ve St. Petersburg’da Hukuk ve Tıp eğitimi aldı. 1908 senesi Cafer Seydamet ile birlikte Türkiye’de oluşan inkılap hareketlerini yakından takip etti. Kırım Tatar halkının sorunlarına çare bulmak ve çarlık idaresi altında ezilen halkının yaralarına derman olmak için büyük bir gayret ile çalıştı ve bu maksatla “Qırım Talebe Cemiyeti”ni kurdu. 1917 senesinde Kırım, Litvanya, Belarus ve Polonya Müftüsü oldu. Kırım Müslümanları İcra Komitesi'nin başkanı olarak seçildi. Bu süre boyunca, daha öncesinde olduğu gibi Kırım Tatar halkının teşkilatlanması ve kendi geleceğini eline alabilmesi için çalışmalar yürüttü. Yine aynı sene içerisinde Aralık ayında Birinci Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın toplanmasında büyük bir rol üstlendi ve Kurultayın idare heyetinin başkanı olarak seçildi. Kurultay’ın çalışmaları sonucunda “Kırım Tatar Halk Cumhuriyeti”nin kurulması için çalışmalar yürütülmesi kararı alındı ve kurulan hükûmetin başkanlığına Numan Çelebicihan seçildi. Kırım’ın Bolşevik kuvvetleri tarafından işgal edilmesi sonucunda Kurultay dağıtıldı ve Kırım Tatarlarının milli liderleri ya tutuklandı ya da Kırım’dan kaçmaya mecbur edildi. Tutuklanan Numan Çelebicihan 23 Şubat 1918 tarihinde Bolşevikler tarafından vahşice öldürüldü ve naaşı Karadeniz’e atıldı. Çelebicihan, ayrıca şair ve neşirci olarak tanınıyordu. Yazdığı “Ant Etkenmen” şiiri Kırım Tatarlarının milli marşı kabul edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.