SON DAKİKA
Hava Durumu

“Ukrayna-Rusya Krizi” temalı 6. Diplomasi Zirvesi başladı

“Ukrayna-Rusya Krizi” temalı 6. Diplomasi Zirvesi bugün başladı. Diplomasi Zirvesi simülasyonunda Türkiye’nin dört bir yanından gelen üniversite öğrencileri yer aldı.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2024 15:47
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2024 17:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Ukrayna-Rusya Krizi” temalı 6. Diplomasi Zirvesi başladı

Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihi itibarıyla Ukrayna’ya yönelik başlattığı topyekûn işgal girişimi devam ediyor. İlk olarak 2018 yılında hayata geçirilen ve bu yıl 6.'sı düzenlenen Diplomasi Zirvesi ise simülasyonunda üçüncü yılına giren savaşı gündemine aldı.

“Ukrayna-Rusya Krizi” konusu kapsamında iki gün sürecek olan 6. Diplomasi Zirvesi, 9 Mart’ta başladı. Elvankent Aile Yaşam Merkezi'nde gerçekleşen öğrenci zirvesine, Ankara’nın yanı sıra Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen üniversite öğrencileri katılım sağladı. Zirvede Ukrayna, ABD, Birleşik Krallık, Çin, Türkiye, Rusya olmak üzere 6 ülke temsil edildi.  

Program, saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlandı. Etkinliğin açılış konuşmasını 6. Diplomasi Zirvesi Genel Koordinatörü Adnan Kızıltepe gerçekleştirdi. Kızıltepe konuşmasında “Bu yıl zirvemizin konusu olan Ukrayna-Rusya Savaşı’nda, ülkemizin uluslararası arenada üstlendiği arabulucu, çatışma azaltıcı ve tüm taraflarca muteber görünen diplomatik hamleleri tüm dünya tarafından takdir ve büyük bir ilgiyle karşılanmıştır. Burada bizlerin simüle ettiği ise takdirle karşılanan diplomatik hamlelerden farklı bir şey değildir. Bizler bugünün etki edici gençleri, yarının karar alıcı aktörleri, diplomatları, bürokratları ve tüm dünyayı ardında sürükleyecek öncüleriz”  ifadelerine yer verdi.

Diplomasi simülasyonu açılış konuşması sonrasında, “Dışişleri Bakanları Oturumu” ile devam etti. Oturumda zirvede temsil edilen Ukrayna, ABD, Birleşik Krallık, Çin, Türkiye ve Rusya’nın dışişleri bakanları yer aldı. Halil Ecer’in moderatörlüğünü üstlendiği oturumda bakanlar, 2 yıldan fazla süredir devam eden Ukrayna’ya yönelik işgal girişimini ele alarak fikir alışverişinde bulundu. Oturumda diplomatik müzakere yolu ile barışın nasıl sağlanabileceği üzerine katılımcılar görüşlerini belirtti.

SİMÜLASYONDA GENÇLER KIRIM’IN RUS İŞGALİNDEN KURTARILMASI İÇİN PLANLAR ÜRETTİ

“Diplomasi Arası”nda Ukrayna heyeti ile görüşen ABD tarafının ilk maddesi “Kırım” oldu. ABD heyetinden gelen temsilci, Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılmasına yönelik planlarını Ukrayna heyeti ile paylaştı. Ayrıca Ukrayna’nın NATO’da yer alıp almaması konusu üzerinde duruldu.

Diplomasi arasından sonra devam eden “Dışişleri Bakanları Oturumu”nda Türkiye Dışişleri Bakanının “Diyaloğun sürdürülmesi, bölgesel ve küresel iş birliği, barış ve istikrar” vurgusu dikkat çekti.

“UKRAYNA, EGEMENLİĞİNE VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE OLAN BAĞLILIĞINI ASLA YİTİRMEMİŞTİR”

Simülasyonda Ukrayna Dışişleri Bakanı ise “Ülkemiz tarih boyunca zorlu mücadeleler yaşamış. Ancak egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını asla yitirmemiştir. Bugün de uluslararası normlara saygı gösterilmesi, egemen devletler arasında karşılıklı güvenin inşaası ve adaletin temsil edilmesi adına çaba sarf etmekteyiz” dedi.

EMEKLİ BÜYÜKELÇİ NUMAN HAZAR TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTI

6. Diplomasi Zirvesi’nde ayrıca emekli Büyükelçi Numan Hazar ile söyleşi yapıldı. Hazar, ilk olarak uluslararası sistemin oluşumu ve diplomasi kavramını açıklayarak başladı. Ardından Dışişleri Bakanlığının işe alım sınavlarından bahsetti. Hariciyeye büyük hizmetlerde bulunmuş Büyükelçi Hazar, gençlerle mesleki tecrübelerini paylaştı. Söyleşinin sonunda, simülasyonda görev alan üniversiteli gençlerin mesleğe ve diplomasiye dair sorularını cevapladı.

Söyleşinin ardından 6. Diplomasi Zirvesi Genel Koordinatörü Adnan Kızıltepe, emekli büyükelçi Numan Hazar’a plaket takdim etti. Diplomasi simülasyonunun ilk günü  “Enerji Bakanları Oturumu” ve “Soru-Cevap" kısmı ile sona erdi. 6. Diplomasi Zirvesi yarın çeşitli oturumlarla devam edecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.