SON DAKİKA
Hava Durumu

AB'den Çin'in tıbbi cihaz tedarikine soruşturma

AB Komisyonu, Çin'in bölgedeki haksız kazanç elde ettiği tıbbi cihaz tedarikine soruşturma başlatıyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2024 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2024 16:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB'den Çin'in tıbbi cihaz tedarikine soruşturma

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Çin'in tıbbi cihaz tedarik politikalarına ilişkin bölgede süregelen endişeler nedeniyle Çin'in tıbbi cihaz tedarik pazarına yönelik bir soruşturma başlattı. Bu soruşturmayla birlikte, AB'nin Çin pazarına yönelik olarak AB şirketlerine kapalı satın alma piyasasını açmayı ve ikili ticaretin karşılıklılığını geliştirmeyi amaçlayan Uluslararası Tedarik Aracı (IPI) politikasını ilk kez hayata geçecek.

ÇİN'İN AB PAZARINDAKİ HAKSIZ KAZANÇLARI

Gözlemciler bu hamlenin AB ile Çin arasında zaten gergin olan ticari ilişkileri daha da kötüleştirebileceğini belirtirken,Haziran 2022'de kabul edilen IPI politikası ilk kez aktif hale getiriliyor. IPI temelde, özellikle doğrudan yabancı yatırım (DYY) konusunda kısıtlamaların olduğu ülkelerde, AB şirketlerinin küresel çapta karşılaştığı pazara erişim engellerini aşmayı hedefliyor. 

ÇİN-AB TİCARETİNDE KARŞILIKLILIK YOK

Hong Kong merkezli basın kuruluşu South China Morning Post'a göre soruşturma, Çin politikalarının yerli tedarikçileri haksız yere kayırıp kayırmadığını, dolayısıyla Avrupalı şirketlerin Çin'in kamu alım programlarına katılımını kısıtlayıp kısıtlamadığını soruştumaya odaklanıyor. IPI politikasına göre, soruşturma sonucunda pazara erişimde adil olmayan engeller tespit edilirse, Çinli şirketlerin AB pazarındaki ihale başvurularının notu düşürülebilcek ya da tamamen engellenebilecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.