SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD, Kazakistan’dan eski Sovyet uçaklarını satın aldı

ABD’nin Ukrayna’ya devretmek üzere Kazakistan’dan eski Sovyet yapımı uçakları satın aldığı öne sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2024 13:29
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2024 13:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD, Kazakistan’dan eski Sovyet uçaklarını satın aldı

ABD’nin kısa süre önce, Kazakistan'dan 80'den fazla eski Sovyet yapımı uçaklar satın aldığı bildirildi. Büyük olasılıkla Ukrayna'ya gönderileceği öne sürülen uçaklar arasında MiG-27, MiG-29 ve Su-24 tipi uçakların yer aldığı belirtiliyor.

Kyiv Post gazetesinin haberine göre, son birkaç yıldır Kazakistan, eski Sovyet yapımı savaş uçakları filosunu yavaş yavaş Rus Su-30SM çok amaçlı uçaklar gibi modern versiyonlarla değiştiriyor ve uygun savaş platformları bulmak için Batılı üreticilerle görüşüyor.

Bu sürecin bir parçası olarak geçen yıl Ekim ayında Kazakistan hükümeti, Sovyet döneminden kalma 117 savaş ve bombardıman uçağını açık artırmayla satışa sunulduğunu açıklamıştı. Bunlar arasında 1970'lerde ve 1980'lerde üretilen MiG-31 önleme uçakları, MiG-27 avcı-bombardıman uçakları, MiG-29 avcı uçakları ve Su-24 bombardıman uçakları yer aldığı belirtilerek, satışın değerinin bir milyar tenge (1,5 milyon $) olarak aktarılmıştı.

Ayrıca satış teklifinde, uçağın kullanılamaz durumda olduğu,modernizasyonlarının ekonomik olarak mümkün olmadığı ve yedek parça kaynağı olarak kullanımlarının sınırlı olduğu belirtilmiştir.

Öte yandan basında çıkan haberlere göre, uçakların kötü durumda olmasına rağmen, ABD'nin yakın zamanda offshore kuruluşlar aracılığıyla Kazakistan’dan 81 adet eski uçak satın aldı. Program kapsamında devredilen uçaklar arasında MiG-27, MiG-29 ve Su-24 yer aldığı aktarıldı.

Satın almanın nedeni açıklanmadı ancak uçak tiplerinin tamamının Ukrayna'da hizmet verdiği uçak tipleriyle eşdeğer olduğu için, bunların daha sonra Kıyiv'e devredileceği konusundaki tahminler öne sürüldü. Söz konusu uçakların Ukrayna tarafından yedek parça ayrıca eski uçak gövdelerini havaalanlarında tuzak olarak kullanacağı tahmin ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.