SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD, Polonya’ya 4 bin asker gönderme planını iptal etti

Pentagon, Polonya’ya planlanan 4 bin ABD askerinin konuşlandırılmasını iptal etti.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2026 11:02
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2026 11:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD, Polonya’ya 4 bin asker gönderme planını iptal etti

ABD Savaş Bakanlığının (Pentagon), Polonya’ya planlanan 4 bin kişilik asker konuşlandırmasını ani bir kararla iptal ettiği bildirildi.

İlk olarak Army Times tarafından 13 Mayıs’ta duyurulan kararın, Pentagon’un 1 Mayıs’ta Almanya’dan yaklaşık 5 bin ABD'li askerini çekme planını açıklamasından yalnızca haftalar sonra alınması dikkat çekti. Söz konusu geri çekilme kararının, Vaşington ile Berlin arasında İran savaşı konusunda yaşanan gerilimlerin ardından gündeme geldiği belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in Vaşington’un İran Savaşı'na yönelik tutumunu eleştirmesi üzerine ABD askerlerini Almanya’dan çekmekle tehdit etmişti.

Politico’nun haberine göre Polonya kararı hem ABD’li hem de Avrupalı yetkilileri hazırlıksız yakaladı. ABD Savaş Bakanı Pete Hegseth tarafından ise konuya ilişkin herhangi bir gerekçe sunulmadı.

Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Üyesi Demokrat Senatör Jeanne Shaheen, Kongre üyelerinin karar hakkında bilgilendirilmediğini söyledi.

4 BİN ASKERİN KONUŞLANMASI GÜNDEME GELMİŞTİ

Teksas merkezli 4 bin ABD askerinin dokuz aylık rotasyon kapsamında Polonya’da konuşlandırılması planlanıyordu. Askerlerin ve askerî ekipmanların ülkeye sevkiyatına başlandığı, birliklerin NATO müttefikleriyle ortak eğitim faaliyetleri yürütmesinin öngörüldüğü belirtildi.

Pentagon ise Politico’ya yaptığı açıklamada konuşlandırmanın iptalinin “ani” olduğu yönündeki değerlendirmeleri reddetti. Açıklamada, kararın Avrupa’daki ABD askerî yetkilileri ve komuta zincirindeki liderlerin görüşlerini içeren kapsamlı bir süreç sonucunda alındığı ifade edildi.

Pentagon’un açıklamaları, Trump yönetiminin Polonya’daki askerî varlığa ilişkin çelişkili mesajlar verdiği bir dönemde geldi. Trump, Almanya’dan çekilecek 5 bin askerin Polonya’ya kaydırılabileceğini daha önce gündeme getirmişti.

VAŞİNGTON İLE AVRUPA'NIN İLİŞKİLERİ GERİLİYOR

Polonya bunu ister. Polonya ile harika ilişkilerimiz var. Cumhurbaşkanı ile de çok iyi ilişkilerim var.” diyen Trump, 8 Mayıs’taki açıklamasında Polonya’ya asker gönderme seçeneğini değerlendirdiklerini söylemişti.

Trump yönetimi, dış politikada izlediği yeni yaklaşım nedeniyle Avrupa liderlerinin eleştirileriyle karşı karşıya kalırken, Vaşington’un NATO’nun kolektif savunma ilkelerine bağlılığı konusunda da soru işaretleri gündeme geliyor.

Pentagon, Almanya’dan asker çekme sürecinin önümüzdeki 6 ile 12 ay içerisinde tamamlanmasının beklendiğini açıkladı. Geri çekilmenin ardından Avrupa’daki ABD asker sayısının, eski Başkan Joe Biden’ın Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak yaptığı takviyeler öncesindeki seviyeye düşeceği belirtildi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.