SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD Senatosunda beklenen karar: Ukrayna ve İsrail'e yardımları içeren tasarı görüşülecek

ABD Senatosunun, güney sınırının güvenliği ile Ukrayna ve İsrail'e yardımları da kapsayan 118 milyar dolarlık paketin görüşmeleri bu hafta yapılacak. ABD Başkanı Joe Biden söz konusu tasarının kabul edilmesi için çağrı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2024 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2024 12:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD Senatosunda beklenen karar: Ukrayna ve İsrail'e yardımları içeren tasarı görüşülecek

ABD Senatosunun, güney sınırının güvenliği ile Ukrayna ve İsrail'e yardımları da kapsayan 118 milyar dolarlık paketin görüşmeleri bu hafta başlayacak. ABD senatosunda, ABD- Meksika sınır güvenliğine ilişkin tartışmalar uzun süredir devam  ediyordu. ABD Senatosundaki Cumhuriyetçiler ve demokratlar sınır güvenliği paketi konusunda anlaştı ve söz konusu paket bu hafta ele alınacak. Ancak bazı Cumhuriyetçiler pakette yer alan  maddelere ilişkin itirazda bulunuyor.

TASARI UKRAYNA VE İSRAİL’E SAĞLANACAK YARDIMLARI DA KAPSIYOR

ABD Senatosunda bu hafta görüşülecek 118 milyar dolarlık paketin içerisinde Ukrayna ve İsrail’e gönderilecek yardımlarda yer alıyor. ABD Başkanı Joe Biden, yazılı açıklamasında sınır güvenliğinin artırılması için daha fazla kaynak ayrılması ve Ukrayna ile İsrail'e yardımların bir an önce ulaşabilmesi için paketin bir an önce geçmesi konusunda Kongre üyelerine çağrı yaptı. Biden, "Tasarıyı masama gönderin, derhal imzalayacağım" dedi.

118 MİLYAR DOLARLIK YARDIM PAKETİ

ABD Senatosunda görüşülecek olan güvenlik tasarısında Ukrayna’ya 60 milyar dolar, İsrail'e ise 14 milyar doları güvenlik yardımı, 10 milyar doları ise Ukrayna, Gazze Şeridi ve Batı Şeria gibi çatışma bölgelerindeki sivillere insani yardım için kullanılacağı kaydedildi.  ABD sınırında güvenliği arttırmak için ise 20 milyar dolar ayırdı. Tasarıda diğer 2.4 milyar dolar Kızıldeniz'de ve 4.8 milyar dolar ise Tayvan'daki savunma operasyonlarında kullanılmak üzere planlandı.

ABD’DEKİ GÖÇ POLİTİKASI KONUSUNDAKİ ANLAŞMAZLIKLAR NEDENİYLE YARDIMLAR ASKIYA ALINDI

Cumhuriyetçilerin daha sıkı göç politikaları yönündeki talepleri nedeniyle, 6 Aralık 2023'te Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yapılan yaklaşık 106 milyar dolarlık yardımın finansmanına yönelik bir yasa tasarısı ABD Senatosunda usule ilişkin bir oylamadan geçememişti. Bundan dolayı ABD, Ukrayna’ya sağladığı askerî desteği durdurmak zorunda kalmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.