SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD yaptırım listesini genişletti: Ukraynalı çocukların kaçırılmasını takip edecek

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukraynalı çocukların kaçırılmasıyla ilgili 13 kişi ve kurumu yaptırım listesine aldı. Ayrıca insan hakları ihlallerine maruz kalan Ukraynalı çocuklar için Rusya tarafından görevlendirilen 3 yetkiliye ise vize kısıtlaması gelecek.

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2023 10:24
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2023 13:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD yaptırım listesini genişletti: Ukraynalı çocukların kaçırılmasını takip edecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Ukraynalı çocukların kaçırılması ve insan hakları ihlallerine maruz bırakılması nedeniyle bu yasa dışı eylemde Rusya'ya yardım eden kişi ve kurumlara yönelik yaptırım listesini genişletti. ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü olan 24 Ağustos'ta Ukraynalı çocukların ülkelerinden kaçırılarak, işgal altındaki bölgelere ve Rusya'ya götürülmesi nedeniyle 13 kişi ve kurumu yaptırım listesine aldı. 

"RUSYA BU SAVAŞ SUÇLARINI İŞLERKEN ABD SESSİZ KALMAYACAK"

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Ukraynalı çocuklara yönelik insan hakları ihlallerine karışması nedeniyle Rusya tarafından görevlendirilen 3 yetkiliye vize kısıtlaması için adımlar atıldığı belirtildi. ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, dün BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, "Rusya bu savaş suçlarını ve insanlığa karşı suçları işlerken ABD sessiz kalmayacaktır" vurgusunu yaptı. 

"BU KONUYA DİKKAT ÇEKMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Dışişleri Bakanlığı Yaptırımlar Koordinasyon Dairesi Başkanı James O'Brien, Birleşik Krallık merkezli basın kuruluşu Reuters'a verdiği demeçte, "Bu konuya dikkat çekmeye devam edeceğiz, olaya dahil olan bireyleri ve kurumları tespit etmeye devam edeceğiz ve bu çocuklar aileleriyle ya da uygun yetiştirilme tarzlarını yansıtan bir toplulukla yeniden bir araya gelene kadar konuyu vurgulamaya devam edeceğiz" dedi.

YAPTIRIM LİSTESİNDE KIRIM'DAKİ ARTEK KAMPI VAR

ABD tarafından yaptırım listesine alınan kuruluşlardan biri de Rus işgali altında olan Kırım'da inşa edilen yaz kampı olduğu iddia edilen Artek. Söz konusu kampta Ukraynalı çocukların sözde vatanseverlik için yeniden eğitildiği savunulmuştu. 

LUKAŞENKO, UKRAYNALI ÇOCUKLARIN KAÇIRILDIĞINI İTİRAF ETMİŞTİ

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko geçen haftalarda Ukraynalı çocukların kaçırıldığını itiraf ederek bunun "iyilik" kisvesi adı altında yapıldığını öne sürmüştü. Üstelik bu konuda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yardım ettiğini savunan Lukaşenko, Ukraynalı çocuklara yardım ettiklerini ve buna devam edeceklerini dile getirmişti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rus lider Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova hakkında 2023 yılının mart ayında yakalama kararı çıkarmıştı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.