SON DAKİKA
Hava Durumu

Ahmed Zakayev: Ukrayna halkı, özgürlük mücadelesi örneği gösteriyor

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti’nin ilanının 105. yıldönümüne ithafen uluslararası konferans düzenlendi. Sürgündeki Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Başbakanı Ahmed Zakayev, "Rus saldırganlığına karşı koyan Ukrayna halkı, tüm halklara, özgürlük için nasıl mücadele edilmesi gerektiğini gösteriyor. Ancak Çeçenler bu durumda bir istisnadır. Çünkü Rusya ilk darbesini bize yöneltti" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2023 12:31
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2023 12:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ahmed Zakayev: Ukrayna halkı, özgürlük mücadelesi örneği gösteriyor

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti’nin ilan edilişinin 105. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen konferansta, Rusya'nın baskılarına maruz kalan tüm halkların geleceği konuşuldu.

Konferansta tarihi meselelerin yanında işgalci Rusya’nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığı ayrıca Rusya'nın sınırları içinde ve dışında baskılara maruz kalan tüm halkların bir an evvel kurtulmaları, bağımsızlıklarına kavuşmaları yönünde görüşmeler yapıldı. Kırım Tatarlarının Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Sürgündeki Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Başbakanı Ahmed Zakayev ve Birleşik Çerkesya Konseyi Genel Başkanı Kenan Kaplan konferansta katılımcılara hitap etti.

“RUSYA, İLK DARBESİNİ ÇEÇENİSTAN’A YÖNELTTİ”

Son 100 yılda ilk kez Kafkasya halklarının Rusya’nın etkisi olmayan bir geleceği tartışma imkanına sahip olduğunu belirten Sürgündeki Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Başbakanı Ahmed Zakayev, "Bu çok önemli bir gelişmedir. Bugün bunların Ukrayna’da yaşanmasından dolayı çok mutluyum. Ve bunlar, Rusya bağımsız bir devlete karşı saldırgan, acımasız bir savaş başlattığı için yaşanıyor. Rus saldırganlığına karşı koyan Ukrayna halkı, tüm halklara, özgürlük için nasıl mücadele edilmesi gerektiğini gösteriyor. Ancak Çeçenler bu durumda bir istisnadır. Çünkü Rusya ilk darbesini bize yöneltti. Yeltsin’in Çeçenistan’da başlattığı eylemler, Ukrayna’da bugün yaşananların başlangıcıydı. Ama o dönemde tüm dünya Çeçenistan’da yaşananları görmezden geldi. Sayısı bir milyonu biraz geçen halk içinden 300 binden fazla sivil öldü; bunların yaklaşık 42 bini çocuktu. Bizim ödediğimiz bu bedel sayesinde dünya bugün Ukraynalılara yardım etmeye başladı.” dedi.

Etkinlikte Kafkasya Halkları Meclisi Başkanı Ruslan Kutaye, Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti'nin tarihi hakkında kapsamlı bilgiler verdi. Konferansta ayrıca Ukrayna milletvekilleri, ABD merkezli Jamestown Vakfı , Hudson Enstitüsü analistleri, Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, Kuzey Kafkasya halkları ve Transkafkasya cumhuriyetlerinin temsilcileri konuşma yaptı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.