SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin'de resmi veriler şok etkisi yarattı: 2023 yılında nüfus 2 milyon azaldı

Dünya nüfus sıralamasında birinci olan Çin'in nüfusu, 2023 yılında 2 milyon gerileyerek büyük bir düşüş yaşadı.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2024 16:09
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2024 16:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin'de resmi veriler şok etkisi yarattı: 2023 yılında nüfus 2 milyon azaldı

Dünyada en çok nüfusa sahip ülke olan Çin'de doğum oranındaki düşüş ve ölüm oranındaki yükseliş genele yansıdı. 2023 yılı itibariyle Çin'in tahmini nüfusunun 2 milyon civarında gerilediği açıklandı.

ÇİN NÜFUSUNDA ERİME 2023'TE HIZLANDI

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) 17 Ocak 2023 tarihinde ülkenin güncel nüfus verilerini paylaştı. Büronun paylaştığı verilere göre; Çin, 2 yıldır üst üste nüfusta azalma yaşandığını açıkladı. Ayrıca 2022'de 850 bin azalma ile Çin nüfusundaki erime 2023'te hızlandı. Ülkede, 9 milyon yeni doğuma karşın 11 milyon can kaybı yaşandığı öğrenildi. Ayrıca, Çin'de ortaya çıkarak dünyayı etkileyen koronavirüs salgınının bu rakamlarda payının olup olmadığı raporda yer almadı.

ÇİN'İN EKONOMİ VE İSTİHDAMI İHRACATA BAĞIMLI 

Resmi istatistiki verilere göre; 2023'te Çin'deki doğum oranı, 1990 yılındaki doğum oranının üçte birine düştü. Bu rakam, uzmanlar tarafından Çin'in imalat sanayisinin hızla gerileyeceği şeklinde yorumlandı.

Ülkede çocuk doğum oranının hane halkının tüketim oranıyla pozitif ilişki içinde olduğu düşünüldüğünde, Çin'in 2023 yılındaki doğum oranı beklenenden çok daha düşük. Bu durumda da, gelecek dönemde Çin'in, iç talebinim durgun olmaya devam edeceği, ekonomi ve istihdamın ihracata bağımlı olacağı ifade edildi.

DOĞU TÜRKİSTAN'DA ÇİN'İN SOYKIRIMI DEVAM EDİYOR

Çin'in Türk yurdu Doğu Türkistan'da 2017'den bu yana yoğunlaştırdığı sistematik baskı ve asimilasyon politikası günümüzde soykırım haline dönüştü. Doğu Türkistan'ın nüfusu geçen on yıllar içinde ciddi oranda düşüş yaşadı. Sözde eğitim kampı adı altındaki ceza/toplama kampları eliyle bir halk topyekun bir soykırıma tabi tutuluyor. Doğu Türkistan, Çin Komünist Partisi eliyle, Uygur ve diğer Türk kökenli halklar için açık hava hapishanesine dönüştü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.