SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin’de sanayi büyümesi durakladı

Çin Ulusal İstatistik Bürosu, ülkede sanayi üretimi alanında beklenen yüzde 6’lık büyümenin sağlanamadığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2024 14:42
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2024 15:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin’de sanayi büyümesi durakladı

Çin ekonomisi her geçen gün durgunlaşıyor. Mayıs ayında Çin’in sanayi üretimi, öngörülen büyüme rakamlarını karşılayamayarak düşüşün devam ettiğine dair işaretler verdi. Çin Ulusal İstatistik Bürosu 17 Haziran 2024 tarihinde yayımladığı raporunda, ülkenin sanayi üretimindeki beklenen yüzde 6’lık artışın aşağısında kalındığını bildirdi.

ÇİN EKONOMİSİ BÜYÜMEDE YAVAŞLAMA GÖSTERDİ

Bir diğer önemli ekonomik gösterge olan sabit varlık yatırımları, Ocak-Mayıs 2024 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4 oranınla gerçekleşerek, beklenen yüzde 4,2’lik artışın biraz altında kaldı. Ayrıca Ocak-Nisan döneminde kaydedilen yüzde 4,2’lik büyümeye göre yavaşlama gösterdi.

ÇİN HÜKÛMETİNİN ÇABALARI BOŞA ÇIKIYOR

Çin ekonomisi, emlak piyasasındaki gerileme, yüksek yerel yönetim borçları ve deflasyonist baskılar gibi birçok olumsuzlukla karşı karşıya. Bu faktörler dengesiz ekonomik büyümeye etki göstermekte ve mali politika desteğinin artırılması çağrılarına yol açıyor. Ocak-Mayıs döneminde yıllık bazda yüzde 10,1'lik düşüşle, Ocak-Nisan döneminde görülen %9,8’lik düşüşten daha sert bir düşüş gösteren emlak yatırımı rakamları da zorlukları gözler önüne seriyor. Hükûmet, peşinat zorunluluğunu azaltarak ve ipotek faiz oranları için taban oranını kaldırarak emlak sektöründeki gerilemeyi hafifletmeye çalışıyor.

YENİDEN BAŞLATILAN KREDİ PROGRAMI İŞE YARAMADI

Merkez bankası geçen ay satılamayan konut stokunun satışını hızlandırmaya yardımcı olmak için uygun fiyatlı konutlara yönelik yeniden bir kredi programı başlatmıştı.

Öte yandan Çin’de ülke çapında ankete dayalı işsizlik oranı, mayıs ayında bir önceki aya göre bir değişim göstermedi ve yüzde 5 seviyesinde sabit kaldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.