SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çin'in süper zenginleri ülkeden kaçıyor!

Çin, emlak krizi ve COVID-19'un etkisiyle tıkanan ekonomisini canlandırmak için bir dizi önlem alırken son yıllarda on binlerce süper zengin, ekonominin zorlukları nedeniyle ülkeyi terk ediyor. Peki bu Çin'i nasıl etkileyecek?

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2025 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2025 14:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin'in süper zenginleri ülkeden kaçıyor!

Çin'in emlak krizi ve COVID-19 salgını nedeniyle tıkanan ekonomisi, ülkedeki süper zenginlerin büyük bir hızla yurt dışına göç etmelerine yol açtı. Londra merkezli yatırım göçü danışmanlık şirketi Henley & Partners tarafından hazırlanan rapora göre, 2022'den bu yana 13 bin 800 kadar "süper zengin" Çin'i terk etti. Bu gelişme, Çin hükûmetinin ekonomik zorluklara karşı aldığı önlemleri ve yeni stratejileri de gündeme getiriyor.

ÇİN'DE EKONOMİK KRİZ

Çin Komünist Partisi (ÇKP), tüketicilerin ve üreticilerin harcamalarını artırmayı hedefleyen bir dizi adım atıyor. Elektrikli araçların teşvik edilmesi, beyaz eşya satışlarının artırılması ve eski makinelerin yenilenmesi için yapılan sübvansiyonlar, bu önlemler arasında yer alıyor. Ayrıca, yeni araç geri dönüşüm programları sayesinde, 6,5 milyon benzinli araç elektrikli veya hibrit araçlarla değiştirildi.

SÜPER ZENGİNLERİN GÖÇÜ, ÇİN'İN EKONOMİSİNİ DERİNDEN SARSACAK MI?

Çin’deki zenginler, artan ekonomik zorluklar ve belirsizlik nedeniyle daha cazip yatırım ve yaşam koşulları sundukları düşünülen diğer ülkelere yöneliyor. Bu durum, iş gücü ve sermaye kaybına yol açarak Çin'in ekonomik büyümesini olumsuz etkileyebilir. Çin, yerel yönetimlerin iş dünyasını aksatacak keyfi denetimlerden kaçınmalarını istedi. Yerel yönetimlerin, şirketleri zorlayarak vergi yükü getirmeleri ve üretimi engellemeleri gibi şikayetlerin artması üzerine hükûmet, bu tür uygulamaları engellemek için yeni önlemler almayı planlıyor.

ÇİN’İN PARA BİRİMİ YUAN ZAYIFLIYOR

Çin Merkez Bankası, yuanın değer kaybını sabitlemek ve finans piyasalarındaki istikrarı sağlamak için çeşitli adımlar atıyor. Ancak yuanın zayıflaması, Çin’in ihracatını daha rekabetçi hale getirirken, ticaret ortaklarını kızdırma riski de taşıyor.

Çin, ekonomi politikalarını eleştiren uzmanları sosyal medya üzerinden susturmaya devam ediyor. Devlet Başkanı Şi Cinping’in liderliğini desteklemeye çalışan yetkililer, muhalefetin sesini kısmak amacıyla sosyal medya hesaplarını askıya alıyor.

ÇİN’İN REEL BÜYÜME ORANI DÜŞTÜ

Bağımsız araştırma kuruluşu "Rhodium Group" tarafından hazırlanan rapora göre ise, Çin’in geçen yılki ekonomik büyümesi, resmî olarak açıklanan yüzde 5'in oldukça altında kaldı ve reel büyüme oranı yüzde 2,4 ile yüzde 2,8 arasında seyretti. Bu durum, Çin’in ekonomik toparlanma çabalarının ne kadar zorlandığını gözler önüne seriyor.

Çin'deki bu gelişmeler, hükûmetin alacağı yeni önlemlerle birlikte ekonominin geleceği hakkında önemli ipuçları veriyor.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.