SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin, Rusya'ya tank ve uçak üretiminde kullanılan çip mi sağlıyor?

Çin, Ukrayna hedeflerine yönelik saldırılar için Rusya’ya sağladığı tank ve uçak üretiminde kullanılan mikroelektronik çip tedarik desteğini önemli ölçüde artırdı.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2024 11:25
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2024 14:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin, Rusya'ya tank ve uçak üretiminde kullanılan çip mi sağlıyor?

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn işgal girişiminden bu yana, Çin ile Rusya arasındaki askerî, ekonomi ve diğer alanlardaki iş birliği genişleyerek devam ediyor. Associated Press'in 15 Nisan 2024 tarihili haberine göre ABD'li iki üst düzey yetkili Çin, Ukrayna hedeflerine yönelik saldırılar için Rusya’ya sağladığı mikroelektronik tedarik desteğini önemli ölçüde artırdırdığını bildirdi.

RUSYA'NIN TANK VE UÇAK ÜRETİMİNDE KULLANDIĞI MİKROELEKTRONİKLERİN YÜZDE 90'I ÇİN'DEN

Ayrıca Rusya'nın tank ve uçak üretiminde kullandığı mikroelektroniklerin yüzde 90'ını Çin'den satın aldığı belirtildi. 2023 yılının son üç ayında Rusya'nın 900 milyon dolara satın aldığı ekipmanların neredeyse yüzde 70'inin Çin'den geldiği kaydedildi.

ÇİN VE RUSYA MENŞEİLİ ŞİRKETLER DRONE ÜRETİMİ KONUSUNDA BİRLİKTE ÇALIŞTI

Çin ayrıca, Rusya'ya mühimmat üretiminde kullanılan nitroselüloz, tanklar ve zırhlı personel taşıyıcıları için optik bileşenler, insansız hava araçları ve insansız hava araçları için motor satmaya devam ediyor. ABD'li yetkililer ayrıca Çin ve Rusya menşeili şirketlerin drone üretimi konusunda birlikte çalıştığını belirtti.

ÇİN MERKEZLİ İNSANSIZ HAVA ARACI ÜRETİCİSİ DJI

Daha önce Çin merkezli insansız hava aracı üreticisi DJI, Rusya ile olan bağlantısını kopardığını ve ürünlerin cephede kullanılmasını engellediğini iddia etti. Ancak Politico, adı geçen şirketin, Hong Kong kentinde bulunan bir paravan şirket aracılığıyla Rusya’ya insansız hava aracı temin ettiğini ortaya çıkardı. 

ABD HAZİNE BAKANINDAN ÇİNLİ ŞİRKETLERE UYARI

6 Nisan 2024 tarihinde Çin'i ziyaret eden ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çinli şirketlerin Rusya'nın Ukrayna'daki askerî operasyonlarını desteklediklerinin tespit edilmesi halinde bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalacakları uyarısında bulunmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.