SON DAKİKA
Hava Durumu

Dışişleri Bakanı Fidan: Gerilimi artıracak adımlar sona ermeli

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran'ın İsrail'e saldırısına ilişkin İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2024 17:19
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2024 17:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dışişleri Bakanı Fidan: Gerilimi artıracak adımlar sona ermeli

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran'ın İsrail'e saldırısına ilişkin İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Fidan, İranlı mevkidaşı Abdullahiyan ile bugün yaptığı görüşmede İran'ın dün gece İsrail’e yönelik saldırısının ardından bölgedeki durumun daha fazla tırmanmasını istemediğini ve gerilimi artıracak adımların sona ermesini arzu ettiğini belirtti.

Abdullahiyan ise İsrail’e karşı misilleme operasyonunun sona erdiğini, İran’ın saldırıya uğramadığı takdirde bir saldırı yapmayacaklarını ifade etti. Ayrıca Abdullahiyan, İran’ın yeni bir saldırıya uğraması halinde, bu defa daha sert bir karşılık verileceğini söyledi.

Ayrıca Fidan, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede bölgedeki gerilimin daha fazla artmaması gerektiği vurgulandı.

TÜRK DIŞİŞLERİ: TARAFLARIN KARŞILIKLI BEKLENTİ VE MESAJLARI DA ÜLKEMİZ ÜZERİNDEN İLETİLMİŞ, TEPKİLERİN ORANTILI OLMASI YÖNÜNDE GEREKLİ GİRİŞİMLER YAPILMIŞTIR

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, İran ve İsrail arasında yaşanan gelişmelere ilişkin açıklama yayımladı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü savaşın yayılma ve tırmanma riski barındırdığına dair uyarılarımızı uzun süredir tüm muhataplarımıza hatırlatmaktayız. İsrail’in, İran’ın Şam Büyükelçiliğine gerçekleştirdiği uluslararası hukuka aykırı saldırı, kaygılarımızı haklı çıkarmıştır. İran’ın bu saldırıya yaptığı misilleme ve takip eden gelişmeler, olayların hızlı biçimde bölgesel bir savaşa dönüşebileceğini bir kez daha göstermiştir. Yaşanan hadise öncesinde İran ve ABD makamlarıyla görüşerek itidal çağrısında bulunmuştuk. Tarafların karşılıklı beklenti ve mesajları da ülkemiz üzerinden iletilmiş, tepkilerin orantılı olması yönünde gerekli girişimler yapılmıştır. Bugün de İranlı yetkililere ve İsrail üzerinde etkisi olan Batılı ülkelere, tırmanmaya son verilmesi yönündeki mesajlarımızı açık biçimde aktarmaktayız. Bölgemizin istikrarına kalıcı biçimde zarar verecek ve küresel düzeyde daha büyük çatışmalara neden olacak bir sürecin tetiklenmemesi için çabalarımızı sürdüreceğiz. Gelişmeler ilk dakikadan itibaren ilgili kurumlarımızla bilistişare, ülkemize yönelik güvenlik tehditleri bakımından da yakından takip edilmekte ve Sayın Cumhurbaşkanımız düzenli olarak bilgilendirilmektedir." ifadeleri kullanıldı. 

İRAN-İSRAİL GERİLİMİ 

İsrail,  1 Nisan’da düzenlediği hava saldırısında İran'ın Şam'daki konsolosluk binasını vurmuştu. İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'da İran'ın konsolosluk binasını vurması sonucu en az 8 kişi hayatını kaybetmişti. Hayatını kaybedenler arasında İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücünde üst düzey komutan olan Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi'nin de bulunduğu bildirilmişti. İsrail’in, İran’ın Şam Başkolonluğunu vurmasının ardından İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail'in Şam'daki hava saldırısına misilleme yapacaklarını vurgulamıştı. Reisi, "Direniş cephesinin iradesini yok etmeyi başaramayan Siyonist rejim (İsrail), kendini kurtarmak için kör suikastları yeniden gündemine aldı. Hedeflerine asla ulaşamayacağını ve bu korkakça suçun cevapsız kalmayacağını bilmelidir." açıklamasında bulunmuştu. İran devlet televizyonu, ülkenin önemli karar alma organı konumundaki Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyinin toplandığını ve saldırıya "gerekli" yanıt verilmesi yönünde karar alındığını duyurmuştu. İran, 13 Nisan cumartesi günü akşam saatlerinde insansız hava araçlarıyla (İHA) İsrail’e saldırı başlattığını duyurmuştu.

Devrim Muhafızları Ordusunun İsrail'e başlatılan saldırıya ilişkin yayımladığı bildiride, İsrail'in İran'ın Şam'daki konsolosluğuna yönelik saldırısına karşılık, İran'ın, Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi'nin 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkı çerçevesinde İsrail'in işgali altında bulunan topraklardaki askeri hedeflere saldırı başlattığı belirtilmişti. İsrail ordusu, İran'ın İsrail'e 100'ü balistik füze olmak üzere yaklaşık 290 füze ve kamikaze insansız hava aracı (İHA) ile saldırdığını bildirmişti. İsrail savaş kabinesi ve ardından güvenlik kabinesi 13 Nisan’ı 14 Nisan’a bağlayan gece Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı binasında toplanmıştı. İsrail Güvenlik Kabinesi, İran'ın saldırısına yanıt için Savaş Kabinesine yetki vermişti. ABD, İsrail'e tam desteğini vurgularken birçok ülke İran'ın saldırısını kınayarak tepki göstermişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.