SON DAKİKA
Hava Durumu

İran-İsrail cephesinde son durum: İsrail'den acil durum alarmı

İsrail'in 1 Nisan tarihinde Suriye'nin başkenti Şam'da İran'ın konsolosluk binasını vurmasının ardından İran'dan tepki gecikmedi. İran, İsrail'in bu saldırısının karşılıksız kalmayacağını duyurdu. Bunun üzerine İsrail, olası bir misillemeye karşı acil durum hazırlığına başladığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2024 13:20
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2024 16:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İran-İsrail cephesinde son durum: İsrail'den acil durum alarmı

İsrail,  1 Nisan’da düzenlediği hava saldırısında İran'ın Şam'daki konsolosluk binasını vurdu. İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'da İran'ın konsolosluk binasını vurması sonucu en az 8 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler arasında İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücünde üst düzey komutan olan Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi'nin de bulunduğu bildirildi. Zahed, Kasım Süleymani'nin Ocak 2020'de bir ABD hava saldırısında hedef alınmasından bu yana öldürülen en üst düzey İran Devrim Muhafızları komutanı oldu.

İRAN’DAN AÇIKLAMA GECİKMEDİ

İsrail’in, İran’ın Şam Başkolonluğunu vurmasının ardından İran’da tepki geldi. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail'in Şam'daki hava saldırısına misilleme yapacaklarını vurguladı. Reisi, "Direniş cephesinin iradesini yok etmeyi başaramayan Siyonist rejim (İsrail), kendini kurtarmak için kör suikastları yeniden gündemine aldı. Hedeflerine asla ulaşamayacağını ve bu korkakça suçun cevapsız kalmayacağını bilmelidir" açıklamasında bulundu. 

İRAN’DA YÜKSEK ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANDI

İran devlet televizyonu, ülkenin önemli karar alma organı konumundaki Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyinin toplandığını ve saldırıya "gerekli" yanıt verilmesi yönünde karar alındığını duyurdu.

HİZBULLAH: BU SUÇ, DÜŞMAN CEZA VE İNTİKAM ALMADAN KESİNLİKLE GEÇMEYECEKTİR

Hizbullah, İsrail saldırısının cezasız kalmayacağına ilişkin açıklama yaparak tepki gösterdi. Açıklamada,  "Bu suç, düşman ceza ve intikam almadan kesinlikle geçmeyecektir" denildi.

İSRAİL’DEN ACİL DURUM HAZIRLIĞI

Reuters baber ajansının 4 Nisan’da aktardığına göre İsrail, İran’dan gelen misilleme açıklamalarının ardından bir saldırı olasılığına karşı hazırlık yapmaya başladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 4 Nisan Perşembe günü geç saatlerde toplanan güvenlik kabinesinde konuştu. Toplantı öncesinde ABD Başkanı Joe Bıden ile görüşen Netanyahu, "İran yıllardır doğrudan ya da vekilleri aracılığıyla bize karşı hareket ediyor. Bu nedenle İsrail de İran'a ve vekillerine karşı hem savunma hem de saldırı amaçlı hareket ediyor. Kendimizi nasıl savunacağımızı biliyoruz ve basit bir ilkeye göre hareket edeceğiz: bize zarar verenlere ya da zarar vermeyi planlayanlara biz de zarar vereceğiz” dedi.

İSRAİL GPS HİZMETLERİNİ DURDURDU

Reuters haber ajansının gazetecileri ve İsrail'in ticari merkezi Tel Aviv sakinleri, GPS hizmetlerinin kesintiye uğradığını, bunun güdümlü füzeleri savuşturmaya yönelik bir tedbir olduğu ifade etti.

İRAN 48 SAAT İÇİNDE İSRAİL’İ VURABİLİR

ABD merkezli VOX News ise CIA'in İsrail'e 48 saat içinde İran'ın saldıracağına dair bir bilgi verdiğini yazdı.

ESKİ İSRAİL İSTİHBARAT ŞEFİ: İRAN HAREKETE GEÇERSE ŞAŞIRMAYACAĞIM

Eski İsrail istihbarat şefi Amos Yadlin’e göre İran'ın Şam saldırısına doğrudan ya da vekil aracılığıyla yanıt vermek için Ramazan ayının sonuncu ve Kudüs Günü olan 5 Nisan cuma gününü seçebilir. Reuters’ın 4 Nisan tarihli haberinde Yadlin’in 5 Nisan’ı işaret ederek "İran yarın harekete geçerse şaşırmayacağım. Panik yapmayın. Barınaklara koşmayın" dediği kaydedildi. Ayrıca Yadlin, "Yarına hazırlıklı olun, sonrasında saldırının sonuçlarına bağlı olarak şiddetlenebilir" dedi.

7 EKİM 2023'TEN BU YANA GERİLİM TIRMANIYOR

İsrail-Filistin arasında 7 Ekim 2023’ten bu yana devam eden gerilim gün geçtikçe daha da şiddetleniyor. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında en az 14 bin 500’ü çocuk, 9 bin 560'ı kadın olmak üzere 32 bin 975 Filistinli öldürüldü, 75 bin 577 kişi yaralandı. İsrail, Hamas'a karşı saldırılarına paralel olarak İran'a ve destekli gruplara yönelik saldırılarını da artırmıştı.

İsrail-Filistin çatışması Orta Doğu ve özellikle Kızıldeniz bölgesine de yansıdı. Filistin meselesinden taviz vermeyecekleri her fırsatta dile getiren İran destekli Husiler, Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki gemi ve petrol tankerlerine yönelik saldırılar düzenlemişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.