SON DAKİKA
Hava Durumu

Erdoğan ve Putin, tahıl anlaşmasını görüşecek

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Tahıl Koridoru Anlaşması'nı görüşmek üzere yüz yüze görüşme yapması bekleniyor. Tarafların bugün bu konu için telefon görüşmesi yapacakları öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2023 10:09
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2023 10:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Erdoğan ve Putin, tahıl anlaşmasını görüşecek

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirecek. Görüşmenin ana gündeminde ise Rusya'nın 17 Temmuz'da çekildiği Tahıl Koridoru Anlaşması olacak. Ayrıca, bu konunun üzerinde detaylıca görüşmek için Putin'in Türkiye'ye geleceği tarih belirlenecek. 

Rusya'nın anlaşmadan çekilmesiyle Körfez turuna çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ağustos ayında Putin ile Ankara'da bir araya geleceğini söylemişti. 

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI 

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.