SON DAKİKA
Hava Durumu

Irak, 10 yıl aradan sonra yeniden sandık başında

Irak’ta 10 yıl sonra halk yerel seçimler için sandık başına gitti. Ülkede, oy verme işlemi bu sabah başladı. Irak'taki seçimlere Türkmen adaylar tek liste halinde katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2023 11:47
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2023 11:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Irak, 10 yıl aradan sonra yeniden sandık başında

Irak’ta 10 yıl aradan sonra halk yerel seçimler için sandık başına gitti ve oy verme işlemi başladı. Başkent Bağdat, güney kentleri, doğusundaki Diyala ve kuzey tarafta kalan Salahaddin, Kerkük ve Musul'da yerel seçimler için sandıklar kuruldu. Bu sabah başlayan oy verme işlemi saat 18.00'de sona erecek.

Bu seçimlere, Irak Kürt Bölgesel Yönetimindeki (IKBY) şehirler dahil değil. Oy kullanma hakkına sahip yaklaşık 16 milyon kişi, farklı partiler ve ittifaklardan toplam 5 bin 904 aday arasından seçim yapacak. Seçimler; 5 bin 904 aday, 275 sandalye için yarışıyor. Bu 275 kontenjanın 70'i ise kadın kotasına ayrıldı. Vilayet meclisi seçimleri her 4 yılda bir yapılması gerekiyor. Ancak Irak’ta yaşanan 2013 sonrası güvenlik ve siyasi istikrarsızlık durumlarından dolayı seçimler yapılamamıştı.

TÜRKMENLER, IRAK'TAKİ SEÇİMLERE TEK LİSTEYLE KATILACAK

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan, Irak'ta 18 Aralık'ta yapılması planlanan yerel seçimlere Kerkük'te tek listeyle katılacaklarını açıklamıştı. Hasan Turan, 31 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamada, Irak genelinde 18 Aralık 2023'te düzenlenecek İl Meclisi Seçimlerinin Türkmenler için çok önemli olduğunu vurgulamıştı. 

ITC lideri Turan, Türkmenlerin bu seçime Kerkük'te tek Türkmen listesi olan Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi listesiyle katılacaklarını belirtti. Irak Türkmen Cephesi başta olmak üzere listenin 9 Türkmen partiden oluştuğunu aktaran Turan, listede yer alan tüm partilerden adayın olduğu bilgisini verdi. ITC Başkanı Turan, kentteki makul, genç, dinamik, makbul ve deneyimli 30 adayla seçimlere katılacaklarını kaydetmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.