SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İran'dan Avrupa'daki ABD üslerine saldırı tehdidi!

İran rejiminin, ABD ile yaşanabilecek olası bir askerî çatışmada misilleme alanını Orta Doğu dışına taşımayı değerlendirdiği iddia edildi. Uluslararası basına konuşan kaynaklar; Tahran'ın Bulgaristan'daki ABD üssü, Kıbrıs'taki Birleşik Krallık askerî varlıkları ve Hürmüz Boğazı'ndaki deniz altı fiber optik kabloları hedef alabileceğini öne sürdü.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2026 16:53
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2026 16:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İran'dan Avrupa'daki ABD üslerine saldırı tehdidi!

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal saldırılarının en büyük destekçilerinden İran rejiminin, ABD ile çatışmanın yeniden başlaması ihtimali dahilinde kapsamlı misilleme seçeneklerini değerlendirdiği bildirildi.

Financial Times’a (FT) konuşan İran rejimine yakın iki kaynak, İran güçlerinin Güneydoğu Avrupa’daki ABD varlıklarına yönelik saldırı ihtimalini gündeme aldığını söyledi. Kaynaklardan biri, ABD’nin yakıt ikmal uçakları için kullanımına izin verilen Bulgaristan’daki Bezmer Hava Üssü’nün olası hedeflerden biri olduğunu belirtti.

Kıbrıs’taki Birleşik Krallık askerî varlıklarının da ABD’nin yeni bir saldırı başlatması halinde İran’ın misilleme seçenekleri arasında bulunduğu kaydedildi. Kaynaklar ayrıca İranlı yetkililerin Hürmüz Boğazı’ndaki deniz altı fiber optik kablolara saldırı ihtimalini de değerlendirdiğini aktardı.

İRAN’DAN AVRUPA’YI VURMA TEHDİDİ

İran Devrim Muhafızları ve diğer askerî yetkililer, ABD’nin yeni bir saldırı düzenlemesi halinde İran’ın Orta Doğu dışındaki hedefleri de vurabileceği mesajını verdi.

Kaynaklardan biri, ABD’nin İran altyapısına saldırması durumunda Tahran’ın çatışmayı bölgenin dışına taşımaya hazırlandığını söyledi. İkinci kaynak ise İran’ın misillemesine “hiçbir sınırlama” getirmeyeceğini iddia ederek, ABD sınırı aşarsa, İran ne pahasına olursa olsun kendini savunacak, bölgenin ötesine geçecek ve Avrupa’yı da vuracaktır. tehdidinde bulundu.

İran Devrim Muhafızları da daha önce Birleşik Krallık’ı, ABD’nin Birleşik Krallık askerî üslerini İran’a yönelik saldırılarda kullanması durumunda tehdit etmişti. Yetkililer, “İran topraklarına saldırı düzenlemek için kullanılan herhangi bir üs, meşru bir hedef olarak kabul edilecektir.” açıklamasında bulunmuştu.

UZMANLAR: TEHDİT GERÇEK ANCAK SINIRLI

Londra merkezli Royal United Services Institute (RUSI) araştırmacısı Sidharth Kaushal, İran’ın Avrupa’daki hedeflere yönelik füze tehdidinin “gerçek, ancak sınırlı” olduğunu değerlendirdi.

Kaushal, İran’ın Güney ve Güneydoğu Avrupa’daki ABD varlıklarına orta menzilli balistik füzelerle saldırabileceğini ancak uzun mesafelerde bu füzelerin etkisinin sınırlı kalabileceğini belirtti.

FT’nin kaynakları, İran yönetiminin ABD’nin olası yeni saldırısına vereceği karşılığın Vaşington’un atacağı adımlara bağlı olacağını belirtti. Tahran’da bazı kesimlerin ise ABD ile yapılacak yeni bir anlaşmaya güvenmediği ve Vaşington’a daha ağır bedel ödetilmesi gerektiğini savunduğu aktarıldı.

Bu yaklaşımın, İran’ın yeni güvenlik kadrolarına sertlik yanlısı isimleri getirmesiyle daha da güçlendiği değerlendirildi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.