SON DAKİKA
Hava Durumu

Kerkük'te Türkmen vali seçilecek mi?

Seçimlerin en son 2005 yılında yapıldığı Kerkük’te halk yeniden sandık başına gitti ve oylarını kullandı. Irak Türkmenleri, Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi Listesi'yle seçime katıldıklarını açıklamıştı.

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2023 13:01
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2023 13:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kerkük'te Türkmen vali seçilecek mi?

Irak’ta bugün 10 yıl aradan sonra yerel seçimler için sandıklar kuruldu. Seçimlerin en son 2005 yılında yapıldığı Kerkük’te ise halk yeniden sandık başına gitti ve oylarını kullandı. Uzun bir aradan sonra Kerkük'te 12 ayrı ittifak seçim yarışına girdi. Kentte önemli bir nüfusa sahip olan Türkmenler, Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi Listesi'yle katıldıkları yerel seçimlerde mutlak zaferi hedefliyor. Bugün sabah başlayan oy verme işlemi akşam saat 18.00'de sona erecek.

Ülkede, Vilayet Meclisi seçimleri her 4 yılda bir yapılıyordu. Ancak 2013 sonrası terör örgütü DEAŞ saldırıları sonucu yaşanan güvenlilk ve siyasi istikrarsızlıklardan dolayı seçimler uzun bir süredir yapılamıyordu. Kerkük'te ise en son yerel seçimler 2005 yılında yapılmıştı.

"TÜRKMENLER, İL MECLİSLERİNDE AĞIRLIKLARINI ORTAYA KOYACAKLAR"

Irak Türkmen Cephesi lideri Hasan Turan, bugün gerçekleşen oy verme sürecine ilişkin, "Yaklaşık iki aydır sürdürdükleri seçim kampanyası sırasında Türkmen seçmenin sandık başına yoğun bir istekle gitmek istediğini gözlemledik. Kerkük'ün idaresinin Türkmenlerde olmasını amaçlıyoruz. İl meclisinde Türkmenler ağırlıklarını ortaya koyacaklar." dedi.

TÜRKMENLER, IRAK'TAKİ SEÇİMLERE TEK LİSTEYLE KATILACAK

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan, Irak'ta 18 Aralık'ta yapılması planlanan yerel seçimlere Kerkük'te tek listeyle katılacaklarını açıklamıştı. Hasan Turan, 31 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamada, Irak genelinde 18 Aralık 2023'te düzenlenecek İl Meclisi Seçimlerinin Türkmenler için çok önemli olduğunu vurgulamıştı. 

ITC lideri Turan, Türkmenlerin bu seçime Kerkük'te tek Türkmen listesi olan Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi listesiyle katılacaklarını belirtti. Irak Türkmen Cephesi başta olmak üzere listenin 9 Türkmen partiden oluştuğunu aktaran Turan, listede yer alan tüm partilerden adayın olduğu bilgisini verdi. ITC Başkanı Turan, kentteki makul, genç, dinamik, makbul ve deneyimli 30 adayla seçimlere katılacaklarını kaydetmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.