SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu, Kamu Başdenetçisi Malkoç ile tıbbi yardıma muhtaç Kırım Tatar siyasi tutsakları görüştü

Ankara'daki temaslarını sürdüren Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve beraberindeki Kırım Tatar heyeti, Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ile bir araya geldi. Görüşme kapsamında yapılan toplantıda, Rus esaretindeki ağır hasta Kırım Tatar siyasi tutsakların durumu konuşuldu.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2023 18:30
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2023 00:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu, Kamu Başdenetçisi Malkoç ile tıbbi yardıma muhtaç Kırım Tatar siyasi tutsakları görüştü

Esma Kasar
QHA Ankara

Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ankara'daki resmi temasları kapsamında Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ile görüştü. Kırımoğlu ile birlikte görüşmeye; Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı, Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, Ukrayna Milletvekili Ahtem Çiygöz, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Şevket Usmanov, Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilcisi Elvin Kadırov, Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkiye İrtibat Bürosu Müdürü Esma Kasar ve Kırım Ailesi Koordinatörü Anife Kurtseitova katıldı. Görüşme kapsamında yapılan toplantıda, Rusya'nın elindeki Kırım Tatar siyasi tutsakların durumu ele alındı.

OMBUDSMANLAR HAFTAYA ROMA'DA GÖRÜŞECEK

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Dmıtro Lubinets ve Rusya Ombudsmanı Tatyana Moskalkova'nın 21 Eylül 2023 tarihinde Roma'da görüşeceğini bildirdi. Malkoç, "Niyetimiz bu ilişkiyi sürdürmek, gidebildiğimiz yere kadar gitmek…" diyerek; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diplomatik temasları kapsamında Ukrayna ve Rusya tarafıyla sürekli görüştüğünü hatırlattı. Malkoç, Roma'daki görüşmenin ardından ombudsmanları İstanbul'da tekrar bir araya getirmek istediklerini dile getirdi.

Kırımoğlu, Rusya'nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşta esirlerin durumlarının sık sık gündeme geldiğini belirtti. Şeref Malkoç'un haftaya yapacağı toplantıda, Rusya'nın elindeki Kırım Tatar siyasi tutsakların durumunu gündeme getirmesi gerektiğini ifade etti. Kırımoğlu, "Rusya, esir askerleri esir askerler ile değiştiriyor. Ama, bizim elimizde sivil insanlar da var bunların da takas edilmesi gerekiyor. 'Sadece askerleri değiştiriyoruz' dedikleri de yalandan ibaret. Viktor Medvedçuk örneği ortada. Sadece askerleri değiştirmek değil bizim Rusya'nın elindeki sivil insanlarımızı da kurtarmamız gerekiyor" dedi. Kırımoğlu, Rusya’nın demokratik bir ülke olmadığını ifade ederek, "Öyle olsaydı şimdiye kadar bu çözülürdü" ifadelerini kullandı. Kırımoğlu, Rusya’da insan hakları diye bir şey olmadığını da tekrar dile getirdi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı, Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, Ukrayna Milletvekili Ahtem Çiygöz, Rusya'nın askerleri takas etmeye yanaştığını ancak sivil siyasi tutsakları takas etmeye yanaşmadığını vurguladı. Çiygöz, bu konuda Türkiye'nin adım atmasını beklediklerini kaydetti.

HASTA SİYASİ TUTSAKLARIN TAKİBİ İÇİN HAZIRLANACAK OLAN İSİM LİSTELERİ MALKOÇ'A TESLİM EDİLECEK

Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilcisi Elvin Kadırov, Kamu Başdenetçisi Malkoç'a, Rus esaretindeki siyasi tutsaklar hakkında bilgi verdi. Kadırov, Rusya'nın elindeki 186 siyasi tutsağın 127'sinin Kırım Tatarı olduğunu ifade etti. Kadırov, siyasi tutsaklar arasında 29 kişinin ağır hasta ve tıbbi bakıma muhtaç olduğunu kaydetti.

Elvin Kadırov, "İki tane siyasi tutsağımızı Rus hapishanelerinde kaybettik. Bu şekilde şu anda 5 hastamız var. Birinin kulağı duymuyor diğerinin babası kanser hastasıBir de ağır hasta tutsağımız var Amet Suleymanov. Kendisi kalp hastası ama Ruslar ona ilaçlarını bile vermiyor. Bu bir işkencedir. Biz şöyle düşündük. Türkiye'nin inisiyatifiyle Rus hapishanelerindeki ağır hastaların durumunu görmek için bir sağlık amaçlı ziyaret düzenleseniz. Bir heyetle birlikte Rusya'daki hapishanede tutulan siyasi tutsakları ziyaret edebilirsinizdedi. Malkoç, söz konusu teklifi ileteceklerini ve mümkün olması için çaba sarf edeceklerini söyledi. 

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Elvin Kadırov'dan bu konuda gereken bilgileri bir liste halinde kendisine iletmesini istedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.