SON DAKİKA
Hava Durumu

Moldova, AB üyeliğine bir adım daha atıyor

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, ülkenin Avrupa Birliği'ne katılımı konusunda ekim ayında referandum yapılacağını ve bu bağlamda sonucun Moldova Anayasası'nda yer alacağını kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2024 11:04
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2024 13:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Moldova, AB üyeliğine bir adım daha atıyor

Avrupa Birliği (AB), Moldova ve Ukrayna'nın üye ülke statüsü alması için müzakerelere başlayacak. Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, AB'ye katılım için ülkede referandum yapacaklarına işaret ettiği konuşmasında, sivil liderlere destek çağrısı yaptı. Sandu aralık ayında ülkenin AB'ye katılıp katılmama konusunda referanduma gidecekleri yönünde karar aldıklarını duyurmuştu. Sandu bu yıl ikinci dönem seçimlerine gideceğini ve bu noktada referandumun yapılması için tarihi bir an olacağını vurguladı. 

MOLDOVA VATANDAŞLARI AB ÜYELİĞİ İSTİYOR

Referandum kapsamında Moldova'nın AB hedeflerinin anayasada yer alması ve gelecek hükûmetlerin bu hedeften şaşmaması adına oylama yapılacağını kaydeden Sandu, "Avrupa Birliği'ne üye ülkeler her zamankinden daha açık, bu adım için gerekli siyasi iradeye sahibiz ve vatandaşlarımız AB'nin bir parçası olmak istiyor. Bu yeniden onaylanmalı ve Anayasa'ya yazılmalıdır, böylece hükümette kim olursa olsun, bu gelişme yönünde halkın sesi siyasi sınıf için zorunlu olmalıdır" dedi.

REFERANDUM EKİM AYINDA YAPILACAK

Sandu, referandumun ekim ayında yapılacağını ancak tarihin net bir şekilde parlamento tarafından verileceğini kaydetti. 

Moldova, Ukrayna ile AB'ye daha önce katılım müzakereleri için taslak göndermişti. Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal 18 Mart 2024 tarihinde, ülkenin AB'ye katılımı için müzakerelere bu yılın ilk yarısında başlayacaklarını dile getirmişti. Şmigal, Ukrayna'nın AB'ye katılımının 2 yıl içinde gerçekleşeceğine inandığını belirtmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.