SON DAKİKA
Hava Durumu

NATO üyeliği Finlandiya’nın dış politikasını değiştirecek mi?

Finlandiya’nın 13. Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, NATO üyeliğiyle birlikte yeni dönemde dış ve güvenlik politikalarının değişeceğine işaret etti.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2024 09:56
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2024 11:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
NATO üyeliği Finlandiya’nın dış politikasını değiştirecek mi?

Alexander Stubb, 11 Şubat’ta yapılan cumhurbaşkanı seçimini önde tamamlayarak Filandiya’nın yeni cumhurbaşkanı oldu. Seçimin 2. turunda galibiyet alan Stubb, yemin ederek görevine başladı.

“YENİ BİR DÖNEMİN EŞİĞİNDE DURUYORUZ”

Finlandiya merkezli haber ajansı YLE, 13. Cumhurbaşkanı Alexander Stubb'un 1 Mart tarihinde gerçekleşen  yemin töreninden sonra önemli açıklamalarda bulunduğunu aktardı. Stubb konuşmasında, NATO üyeliğiyle yeni dönemde dış ve güvenlik politikasının değişeceğini açıkladı.

Ayrıca Stubb  "Yeni bir dönemin eşiğinde duruyoruz. NATO'ya katılmak, Cumhuriyetimizin Finlandiya'nın bağımsızlığı boyunca kendisini bir parçası olarak gördüğü Batılı değerler topluluğuna son bir adım attığımız anlamına geliyordu" dedi. Stubb, Finlandiya’nın 13. Cumhurbaşkanı olarak ilk kez yaptığu konuşmada  "adil ve dürüst şekilde" yasalara bağlı kalacağını da taahhüt etti.

FİNLANDİYA'DA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNİ UKRAYNA DESTEKÇİSİ ALEKSANDR STUBB KAZANDI

Finlandiya, 11 Şubat 2024'te ikinci kez sandık başına giderek, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyunu Aleksandr Stubb'tan yana kullanmıştı. NATO üyesi ülke olan Finlandiya'nın Cumhurbaşkanı Stubb, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına karşı çıkarak ülkenin Ukrayna'yı destekleyeceği sözüyle adaylığını koymuştu. Stubb, önceki dönem Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile aynı fikirde olduğunu söyleyerek, NATO'nun daha fazla Avrupalı'ya ihtiyacı olduğunu söylemişti. Birleşik Krallık merkezli basın servisi Reuters'a demeç veren Stubb, Avrupa'nın Rusya'ya karşı savunmasının çok önemli olduğunu dile getirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.