SON DAKİKA
Hava Durumu

Paşinyan: Rus askeri varlığının Ermenistan'a faydası yok

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermenistan'da yer alan Rus askeri üslerin hiçbir avantaj sağlamadığını; artık bir Rus üssü bulunmasına gerek olmadığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2023 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2023 12:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Paşinyan: Rus askeri varlığının Ermenistan'a faydası yok

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Amerika Birleşik Devletleri merkezli "Wall Street Journal" gazetesinde 25 Ekim 2023 tarihinde yayımlanan röportajında, Azerbaycan'ın işgal altındaki Karabağ ve çevresini geri almasının ardından Ermenistan'ın kendi topraklarında Rus askeri üslerine ev sahipliği yapmaya devam etmekte hiçbir avantaj görmediğini söyledi.

PAŞİNYAN: ÜLKEMDEKİ RUS VARLIĞI AVANTAJ SAĞLAMIYOR

Rusya'ya bağımlılıklarını azaltmak istediklerini ifade eden Nikol Paşinyan, "Ermenistan sınırları içinde bir Rus askeri üssü bulunmaya devam etmesinin bir avantajı yok" dedi. Azerbaycan'ın geçtiğimiz aylarda düzenlediği operasyonla Karabağ'daki topraklarını geri aldığına dikkat çeken Ermenistan lideri, Moskova'ya alternatif ülkelerle ilişkiler geliştireceklerinin sinyallerini verdi. Paşinyan, "Bu olaylar güvenlik anlamında ilişkilerimizi çeşitlendirmemiz gerektiğini bize gösterdi ve biz de şimdi bunu yapmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

KREMLİN: PAŞİNYAN'IN YORUMLARINDAN HABERİMİZ YOK

Konuyla ilgili olarak Rus haber ajansı İnterfaks'a konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus yetkililerin Paşinyan'ın yorumlarından haberi olmadığını söyledi. Peskov, "Bu sözleri söyleyip söylemediğini, söylediyse nerede ve hangi bağlamda söylediğini henüz bilmiyoruz. Elimizde böyle bir bilgi yok." dedi.

RUSYA İLE ERMENİSTAN ARASINDAKİ İLİŞKİLER ZAYIFLIYOR

Rusya'nın Ermenistan'daki askeri varlığı 2 bölgede yer alan garnizonları ve bir hava üssünü içeriyor. Moskova kendisini uzun süredir petrol ve doğal gaz boru hatlarının kesiştiği bir bölge olan istikrarsız Güney Kafkasya'da Ermenistan'ın güvenliğinin garantörü olarak görüyor. Söz konusu bu duruma karşın, Azerbaycan'ın mutlak zaferiyle sona eren 2. Karabağ Savaşı'ndan bu yana Rusya-Ermenistan ilişkileri zayıflıyor.

Geçen aylarda Rusya sık sık Ermenistan'ı "dostça davranmamakla" suçladı. Son olarak geçen eylül ayında Ermenistan ordusu ile Amerikan ordusu "Kartal Ortağı" isimli ortak askerî tatbikat da düzenlemişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.