SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pentagon’dan 30 ABD üniversitesine Rusya ve Çin bağlantıları için denetim talimatı

Pentagon, 30 ABD üniversitesinden Rusya, Çin ve diğer tehdit olarak değerlendirilen yabancı kuruluşlarla akademik ve araştırma bağlantılarını denetlemelerini istedi. Sorunlu iş birliklerinin iki hafta içinde sonlandırılmaması hâlinde üniversitelerin federal araştırma fonlarını kaybedebileceği belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2026 17:26
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2026 17:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Pentagon’dan 30 ABD üniversitesine Rusya ve Çin bağlantıları için denetim talimatı

ABD Savaş Bakanlığı (Pentagon), 30 ABD üniversitesinden Rusya ve Çin dâhil, ABD'nin millî güvenliği açısından tehdit oluşturduğu değerlendirilen yabancı kuruluşlarla akademik, mali ve araştırma bağlantılarını incelemelerini istedi.

Pentagon, üniversitelerden söz konusu ortaklıkları incelemelerini ve sorunlu görülen iş birliklerini iki hafta içinde sonlandırmalarını istedi. Talimatın yerine getirilmemesi hâlinde üniversitelerin federal araştırma fonlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağı bildirildi.

Pentagon'un açıklamasında, denetimlerin vergi mükelleflerinin finanse ettiği araştırmaların çalınmasını ve kötüye kullanılmasını önlemeyi amaçladığı belirtildi. Pentagon'un baş teknoloji sorumlusu Emil Michael, millî güvenliği tehlikeye atan akademik ortaklıklara karşı "sıfır tolerans" politikası uygulayacaklarını söyledi.

Pentagon, denetim talimatı gönderilen üniversitelerin isimlerini açıklamadı. Ancak ABD'li bir yetkili, listede Harvard Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Johns Hopkins Üniversitesi gibi kurumların bulunduğunu belirtti.

LİSTEDE RUS ÜNİVERSİTELERİ BULUNUYOR

Talimat, Pentagon'un geçen ay ABD'nin millî güvenliği açısından risk oluşturduğu değerlendirilen 130 yabancı kurumdan oluşan listeyi güncellemesinin ardından geldi. Listedeki kurumların büyük bölümünü Çin'deki üniversiteler ve araştırma kuruluşları oluştururken, İran ve Rusya'dan bazı kurumlar da listede yer aldı.

Listede Rusya'dan Moskova Devlet Üniversitesi (MGU), Ulusal Araştırma Üniversitesi İktisat Yüksek Okulu (HSE) ve MIREA gibi üniversiteler de bulunuyor.

ABD yönetimi, söz konusu kuruluşlarla iş birliğine getirilen kısıtlamaların Amerikan bilimsel çalışmalarının izinsiz teknoloji transferi, fikri mülkiyet hırsızlığı ve ABD'nin rakipleri tarafından kullanılmasına karşı korunmasını amaçladığını belirtiyor.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.