SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus Ortodoks Kilisesi Patriği KGB ajanı çıktı!

Rus Ortodoks Kilisesi'nin Patriği Kirill'in, 1970li yıllarda İsviçre'de Rus istihbarat servisi KGB için ajanlık yaptığı ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2023 21:12
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2023 21:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus Ortodoks Kilisesi Patriği KGB ajanı çıktı!

İsviçreli araştırmacılar, İsviçre devlet arşivinin gizlilik ibaresi kaldırılan arşiv belgelerinde Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill’e ait dosyalara ulaştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in güçlü destekçisi olan Patrik Kirill’e ait dosyalarda, 1970li yıllarda İsviçre’de KGB lehine çalıştığı bilgisine ulaşıldı.

Sonntagszeitung ve Le Matin Dimanche gazetelerinin araştırmacıları, İsviçre emniyet güçlerinin dosyalarında Rus Ortodoks Kilisesinin Patriği Kirill’in isminin geçtiğini bildirdi.

RUS ORTODOKS KİLİSESİ PATRİĞİ KGB AJANI!

Araştırmacılar, "Bu belgede adı geçen 'Monsenyör Kirill'in' KGB için çalıştığını doğruluyor…" açıklamasında bulundu.

KGB'NİN PATRİĞİ "MİHAYLOV KİRİLL"

Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü işgal girişiminin ateşli destekçisi olan Patrik Kirill, 1970li yıllarda Dünya Kiliseler Konseyinde Rus Ortodoks Kilisesi’nin resmi temsilcisi olarak Cenevre’de ikamet etti. Araştırmacılar, KGB tarafından “Mihaylov” kod adıyla bulunan Kirill’in görevinin konseyi etkilemek olduğunu ifade etti.

Patrik Kirill’in yeğeni Mihail Gundyaev, Le Matin Dimanche gazetesine amcasının, "KGB tarafından 'sıkı kontrollere' tabi olmasına rağmen bir ajan olmadığını” iddia etti. Le Matin Dimanche, Patrik Kirill için "Dini diplomasi, casusluk ve finans arasında, Kirill sürekli olarak Alpler'e ve Cenevre Gölü kıyılarına çekildi" açıklamasında bulundu. 

Diğer taraftan, Rus Ortodoks Kilisesi, Kirill'in Cenevre'deki faaliyetleri hakkında açıklama yapmaktan kaçındı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.