SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rus yanlısı Slovakya Başbakanı Fico'dan Rusya'ya yönelik AB yaptırımlarıyla ilgili açıklama

Slovakya Başbakanı Robert Fico, ülke çıkarlarına zarar verecek Rusya'ya yönelik herhangi bir Avrupa Birliği yaptırımına onay vermeyeceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2025 12:50
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2025 15:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus yanlısı Slovakya Başbakanı Fico'dan Rusya'ya yönelik AB yaptırımlarıyla ilgili açıklama

Rus yanlısı Slovakya Başbakanı Robert Fico, Slovakya’nın millî çıkarlarına zarar verecek Rusya’ya yönelik herhangi bir Avrupa Birliği (AB) yaptırımını engelleyeceğini açıkladı. Fico, parlamentonun hükûmete yeni önlemleri desteklememesi çağrısında bulunan bir kararı onaylamasının ardından 8 Haziran 2025 tarihinde bir açıklama yaptı.

Fico Rusya’ya yönelik AB yaptırımlarına atıfla, “Bize zarar verecek bir yaptırım varsa, asla ona oy vermeyeceğim.” ifadelerini kullandı.

Fico, Slovakya'nın nükleer santralleri için Rus yakıt ithalatını durduran herhangi bir önlemi destekleyemeyeceğini de söyledi. Fico, Slovakya'nın blok içinde yapıcı bir tutum sergilemek istediğini belirtti ve “Ancak bu Slovakya'nın zararına olmamalı.” dedi.

Öte yandan Slovakya, mayıs ayında kabul edilen Moskova'nın gölge filosunu hedef alan 17. paket dâhil olmak üzere, önceki hiçbir AB yaptırımını engellemedi.

RUS YANLISI FİCO BÜYÜK TEPKİ TOPLAMIŞTI

NATO ve AB üyesi olan Slovakya, Fico’nun yönetiminde, Ukrayna’ya askerî yardım gönderilmesi konusunda Batılı müttefiklerinden ayrılma kararı almıştı. Fico, Rusya’nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale karşı Kıyiv’e yapılan resmî devlet askerî yardımlarını durdurmuştu. Bu adım, Slovakya’nın Batılı ülkelerle olan ilişkilerinde önemli bir kırılma noktası olmuştu.

Geçen ocak ayında ülke genelinde büyük protestolar düzenlenmiş ve Fico'nun Rus yanlısı politikalarına karşı ülke kamuoyu tek yürek olmuştu. Fico'nun Rusya'nın savaş suçlusu lideri Putin ile görüşecek kadar ileriye gitmesi, Ukrayna'daki topyekûn savaşta Rusların işlediği savaş suçlarına göz yumması ciddi tepki toplamıştı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.