SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya'daki Tacikler, can güvenliğinden endişeli

Moskova'da DEAŞ'ın üstlendiği silahlı saldırıda kimliği tespit edilen Tacik uyruklu saldırganlar nedeniyle, Rusya'da yaşayan Tacik ve Türkistan coğrafyasından gelen vatandaşlar endişe yaşıyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2024 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2024 15:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya'daki Tacikler, can güvenliğinden endişeli

Rusya'nın başkenti Moskova'da meydana gelen silahlı saldırı ülkede yaşayan Tacikleri endişelendiriyor. DAEŞ'ın üstlendiği saldırıda yakalanan Tacik uyruklu saldırganların ardından Rusya'da Türkistan coğrafyasından gelen insanlar hedef gösteriliyor.

Tacikistan'ın Moskova Büyükelçiliği, can güvenliği nedeniyle Rusya'daki vatandaşlarına evden çıkmama uyarısında bulundu. Daha önce de Türkistan coğrafyasından gelen vatandaşlara ayrımcılık yapan Moskova yönetimi, 140'ın üzerinde kişinin hayatını kaybettiği saldırıdan sonra vatandaşlara uygulanan ayrımcılığın dozunu artırdı.

"YABANCI DÜŞMANLIĞI YAPILIYOR"

Texas A&M Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Edward Lemon, Birleşik Krallık basın servisi BBC'ye verdiği bir röportajda, "Sıklıkla yabancı düşmanlığı yapılıyor, bu göçmenler ikinci sınıf insan muamelesi görüyor" dedi. Öte yandan 2021 Eurovision'da Rusya'yı temsil eden Birleşmiş Milletler’in (BM) sığınmacı ajansının iyi niyet elçisi, Tacikistan doğumlu şarkıcı Manizha Sanghin, saldırıyı kınarken, ülkede yaşayan Taciklerin zor durumda kaldıklarını belirtti.

Olayın ardından bir grup göçmenin Blagoveşçensk'teki dükkanı Rus vatandaşlar tarafından ateşe verildi. Ayrıca Rusya'nın Kaluga kentinde yaşayan Tacik göçmenler de darp edildi. Moskova'daki bazı taksi şoförleri araca aldıkları yolculara Tacik olup olmadığını sorduklarını vurguluyor. 

Valentina Çupik isimli avukat her gün Tacik göçmenlerin evine baskın yapıldığını ve gözaltı sayısının arttığını ifade etti. Ekonomik imkansızlıklardan dolayı Rusya'ya göç eden Tacikler, her alanda ikinci sınıf insan mualemesi gördüklerini aktarıyor. 

Rusya'da DAİŞ iddiasıyla Tacik vatandaşlar gözaltına alındı - [İLKHA] İlke  Haber Ajansı

MOSKOVA'DAKİ TERÖR SALDIRISI

Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Mart akşamı "Crocus City Hall" isimli konser salonuna silahlı kişiler tarafından saldırı düzenlendi. Olayın ardından 140'ın üzerinde birçok insan hayatını kaybederken, çok sayıda yaralı tedavi altına alındı. Rusya, ülke genelinde bir günlük yas ilan etti. Rus tarafından saldırının bir terör eylemi olduğu belirtildi. Saldırıyı DEAŞ üstlense de Moskova yönetimi Ukrayna'yı sorumlu tutuyor. 

İşgalci Rusya'nın Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırının Ukrayna'yı yaptığını öne sürerek, toprak bütünlüğüne yönelik topyekûn saldırı başlattığı ülkede 2 yılı aşkın bir süredir sivilleri katlediyor. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 27 Mart 2024 tarihinde Fransa merkezli Uluslararası Polis Komisyonunun (Interpol) yardım teklifini geri çevirdiğini açıkladı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.